Nejste přihlášen/a.
Potrebuji radu odborniku. Radovy domek TN-C, stejne jako sousede mam pres HDO ovladany stykac bojleru. HDO jednotka je umistena v elektromerovem rozvadeci na zacatku radovky. 3L+PEN privod i ovladany N pro stykac, je veden 30m do domu s podruznym rozvadecem. Nejsem si jist, zda ovladany N je spolecny pro celou radovku (asi ano, protoze vodic pokracuje nekam dál, na cívku mám jen odbocku, v tom pripade mi ale neni jasne, jak by mohli sousedi mit treba jiny tarif nez ja).
Problem jsem objevil ten, ze pri vypnutem hlavnim vypinaci v dome stykac vrcel (nepriskocil). Civce stykace jsem zatim odpojil fázi. Merenim (pri vypnutem hlavnim vypinaci!) mezi ovladacim N a jakoukoliv fazi (za vypinacem i pred vypinacem), jsem nameril neco okolo 300V vadaskou, multimetrem to ani zmerit neslo ukazovalo to 30-350V. Mereni jsem provadel v dobe VT. Pokladam to za nebezpecny stav a nejak si to neumim vysvetlit. Mate nekdo nejaky napad? Pripadne nejasnosti a dotazy rad upresnim.
Ak je to tak, ze HDO je spolocne pre viac domov, potom pri vysokom tarife (cize N sa odpojilo) sa na HDO vodic dostava fazove napatie z inych domov cez ich cievky stykacov.
Divne zapojenie, okrem ineho si to vyzaduje zapojenie vsetkych cievok v kazdom dome vzdy na tu istu fazu, inak to nebude fungovat. Staci jeden fuser, ktory to prehodi na inu fazu. Na vasom mieste konzultujem distribucnu spolocnost, ci je zapojene podla ich pripojovacich podmienok.
Jojo, neco takoveho jsem tusil. Jsem rad, ze mi to potvrzujete. Dle schematu od distributora, ma byt civka stykace (v mem pripade stykacu), pripojena na L1. Zaprve nevim jak v podruznych rozvadecich sousedu urcit L1. A za druhe nevim jak je vsechny presvedcim, ze maji neco spatne. Jsem tu novy a poradne se s nimi neznam. Konzultoval jsem to s nejblizsim sousedem a take mu vrci stykac pri vypnutem hlavnim vypinaci. Takze zavada je jasna. Vzhledem k tomu, ze muj stykac ma ted fazi uplne odpojenou zavada neni u me. Souhlas? A dekuji.
Taky mi jeste hlava nebere, jak by mohl mit kazdy dum jiny tarif.
Este to moze byt mix stareho (spolocne HDO pre domy A,B,C ...) a noveho , kde elektromer samotny obsahuje HDO (domy D, E, F ...). HDO vodic moze pokracovat aj do domov D, E, F, ale tam zapojeny uz nebude.
V kazdom pripade tie domy, kde je jedno spolocne HDO maju rovnaky tarif.
Za L1 pro tyto účely se pro celý objekt bere levá svorka elektroměru, před elektroměrem je to fuk, jen by mělo být správné pořadí fází...
Nezostava vam ine, nez obist vsetkych susedov a merat ... Potom prepojit vsetko na rovnaku fazu. Odporucam cele to prerobit, bud nech distributor prehodi elektormery za typ s vstavanym HDO alebo nech dovoli sustavu rele, jedno rele pre jeden dom. Tak bude mat kazdy dom svoj vlastny HDO signal z vlastneho rele, aj keby bol HDO prijimac spolocny.
Pokud je celá řadovka (nesmyslně) napojena na jeden elektroměr, a každý si pro napájení stykače pro topení nebo ohřev vody vybere jinou fázi, je průser na světě. Tohle nesmí projít revizí. Mimochodem, podle čeho platíte spotřebu elektřiny?
@nickys: Asi jsem to blbě pochopil. Ale co znám, tak k jednomu odběrnému místu přísluší jeden elektroměr a případně i jeden přijímař HDO. Jakékoli jiné zapojení odporuje současným připojovacím podmínkám distributora. Pokud je to nějaké historické zapojení, je na distributorovi, aby to dal do pořádku.
Ano, domy jsou stare nejakych 35 let. Elmerova skrin je sice jiz osazena digitalnimi elektromery, ale jak je zapojen spinac HDO nevidim, je to zaplechovane. V nasem pripade to asi bude vice elektromeru, ale jen jeden HDO prvek. Znova jen zopakuji, ze v mem podruznem rozvadeci v dome, je ovladaci N pro stykac odbocen ve svorce z pruchoziho vodice, ktery pokracuje nekam dal. Z toho lze usoudit, ze opravdu vodic je spolecny pro vice domu a stykace jsou ovladany tedy spolecne. Pokud faze pro ovladani je zapojena z rozdilnych fazi, opravdu nastava tento nebezpecny stav. Nakonec jsem si to nakreslil a ted nechapu, proc mi to nedoslo hned
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.