Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pájka ZD99 - jaký cín zakoupit?

Od: katka32 odpovědí: 9 změna:

Ahoj,

mám v plánu zakoupit mikropájku pro své hobby pájení ZD99. Chci pájet plošný spoj a myslím, že ZD99 pro své začátky bude více než dostačující.

Chci se ale zeptat na samotnou pájku - cín. Jaký koupit? S čím se mně bude dobře pájet?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Používám cín 0,8 a 1mm. Pokud třeba pájíš SMD . Důležitá je dobrá pasta: tato je osvědčená a není příliš drahá...

aukro.cz/...

A odsávací lanko cca 1,5-2mm

katka32
hodnocení

K čemu vlastně je ta pasta?

To je okysličovadlo aby se cín nepřepaloval... On je sice zpravidla s cín s pastou, ale má snahu se přepalovat. Ten flux co jsem poslal, tak je výborný při pájení SMD součástek (ověřeno). Jinak pro běžné pájení je dobrá i obyčejná kalafuna. Případně rozpuštěná v lihu...

hodnocení

0x
Mám taky ZD-99, nejvíc mi vyhovuje 0,8mm pájka a konkrétně mám už hodně let špulku Sn62Pb37Cu1, ovšem nevím, jak je to dnes se sehnatelností bezolovnatých pájek. A k tomu klasickou tuhou kalafunu.
Ale SMD tím pájím jen naprosto výjimečně.
Olovnatá pájka se dá pořád koupit.

napsal jsem to blbě, samozřejmě jsem myslel olovnatých :) a díky za doplnění

Mnoha léty osvědčená praxe: Cínová olovnatá pájka 0,8 - 1 mm (třeba Sn60% Pb40% s tavidlem RW70) a dvě kalafuny (i třeba tu na smyčce). Jednu nechat celou pro hrot páječky, druhou rozpustit v lihu a použít k natírání plošňáku. Problém bezolovnaté pájky je prý (někde jsem to snad i četl, ale ověřit se to asi nedá) v tom, že po čase (ale asi hóóódně dlouhém) "zvětrává" a tvoří se v ní trhliny. Pro pájení SMD určitě používat pájecí pastu (třeba LP10).

Tak ona bezolovnatá je celkově křehčí a pokud se na tišťáku nějakým způsobem projeví dilatace, tek se spoj může lehce odtrhnout.

kare
hodnocení

0x
Raději kupte pájecí stanici T12 (Quicko nebo lepší Ksger) z Aliexpressu.

Pájku nejlépe sn60pb40, kterou zakoupíte zcela bez problémů i bez IČO stačí, když prodejce uvede, že je pouze pro profesionální použití.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]