Nejste přihlášen/a.
Při dnešní procházce v lese děti našly drona. Asi vítr, protože byl cca 5km od nejbližší vesnce. Taková dětská hračka Jamara Q4X.
Co s tím? Dá se k tomu sehnat ovladač?
Co s tím?
Občanský zákoník
Nález
§ 1051
Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji.
§ 1052
(1) Ztracenou věc vrátí nálezce tomu, kdo ji ztratil, nebo vlastníkovi proti úhradě nutných nákladů a nálezného.
(2) Nelze-li z okolností poznat, komu má být věc vrácena, a nepovažuje-li se věc za opuštěnou, oznámí nálezce bez zbytečného odkladu nález obci, na jejímž území byla nalezena, zpravidla do tří dnů; (...)
Zkus sílu Facebooku. Dej tam informaci o nálezu, nejlépe do skupiny, která se drony zabývá. Povol/požádej o sdílení a věřím tomu, že se majitel ozve.
Zákon je sice zákon, ale obci bych nález jen oznámil, kdyby se náhodou majitel na obci zeptal, s tím, že nález je uložen u mě. Není to sice čisté, ale budete vědět, jak to dopadlo a obci ušetříte starosti s uložením nálezu.
Tý jo, tak teď jste mi to teda nandali. Ale není divu, ono se od klávesnice dá nakecat leccos o tom co by se mělo, nebo jak by se mělo ale realita je jinde.
Tak víte co, brouci? Dám vám návrh. napište mi svojí adresu a já vám toho drona pošlu. Ukažte se jací jste kabrňáci a jak dohledáte majitele.
Je to tento dron: emag.ro/...
A přibližné místo nálezu je zde: mapy.cz/...
Odměnou vám bude vědomí, že jste udělali dobrý skutek a některé sklidní i to jejich fujky, fujky rozčilení..
Jo a FB nemám, zaplať Pámbů.
Tak co, kterejpak z vás se toho ujme?
Ty budeš asi trochu pomalejší, ne? Nahoře jsem ti dal paragrafy z občanského zákoníku kam to máš vrátit a ty chceš nalezenou věc postoupit dále a meleš kolem toho nesmysly. Já to říkám furt, že volební právo a svéprávnost by člověk měl mít na základě nějakých elementárních testů, podobně jako řidičák.
Pro vás platí dle občasnkého zákoníku varianta, že byste to měl odevzdat na policii. Když to uděláte, tak podle mě budete mít problém jim to vnutit, protože co oni s tím? Šance, že se to vrátí původnímu majiteli je minimální, takže budou půl dne papírovat, pak to nějakou dobu skladovat a pak to stejně vyhodí. Pokud už by se to náhodou vrátilo majiteli, tak máte nárok na zaplacení nákladů spojených s odevzdáním a při ceně toho dronu 737.-Kč si majitel asi raději koupí nový.
Dálkové ovladače obvykle nejsou univerzální a k takto levnému dronu se asi jako náhradní díl prodávat nebudou a pokud ano, tak bude cena podobná celému setu, navíc ten dron může být poškozený, takže by se mohlo stát, že vyhodíte nějakých 500.-
Takže byste asi udělal nejlépe, kdybyste to býval nechal v lese .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.