Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nalezený dron

Od: starejpes® odpovědí: 11 změna:

Při dnešní procházce v lese děti našly drona. Asi vítr, protože byl cca 5km od nejbližší vesnce. Taková dětská hračka Jamara Q4X.

Co s tím? Dá se k tomu sehnat ovladač?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

6x
Prvne bych se podival, jestli je registrovany a pripadne kontaktoval majitele. Za prve je to moralne spravne, za druhe to na rozdil od prisvojeni neni trestne..

sirokko
hodnocení

5x

Co s tím?

Občanský zákoník

Nález
§ 1051

Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji.

§ 1052

(1) Ztracenou věc vrátí nálezce tomu, kdo ji ztratil, nebo vlastníkovi proti úhradě nutných nákladů a nálezného.

(2) Nelze-li z okolností poznat, komu má být věc vrácena, a nepovažuje-li se věc za opuštěnou, oznámí nálezce bez zbytečného odkladu nález obci, na jejímž území byla nalezena, zpravidla do tří dnů; (...)

makk

§ 1051 platí i pro ty tuny odpadků v příkopech nebo pro opuštěné psy uvázané někde u stromu v lese? Proč se tedy nedělá nic proto, aby se to vrátilo původnímu majiteli?

hodnocení

1x

Zkus sílu Facebooku. Dej tam informaci o nálezu, nejlépe do skupiny, která se drony zabývá. Povol/požádej o sdílení a věřím tomu, že se majitel ozve.

Zákon je sice zákon, ale obci bych nález jen oznámil, kdyby se náhodou majitel na obci zeptal, s tím, že nález je uložen u mě. Není to sice čisté, ale budete vědět, jak to dopadlo a obci ušetříte starosti s uložením nálezu.

hodnocení

Abych uklidnil zdejší moralisty, tak registrovaný není a ani být nemusí, protože je lehčí jak 250g. A běhat s tím dům od domu po okolních vesnicích fakt nehodlám.

prikld1

Taky jsem nevyhodil ovladač od mini dronu KK8 s kamerou. Kdo ví zda to Číňani nemají nějak universalni

hodnocení

Tý jo, tak teď jste mi to teda nandali. Ale není divu, ono se od klávesnice dá nakecat leccos o tom co by se mělo, nebo jak by se mělo ale realita je jinde.

Tak víte co, brouci? Dám vám návrh. napište mi svojí adresu a já vám toho drona pošlu. Ukažte se jací jste kabrňáci a jak dohledáte majitele.

Je to tento dron: emag.ro/...

A přibližné místo nálezu je zde: mapy.cz/...

Odměnou vám bude vědomí, že jste udělali dobrý skutek a některé sklidní i to jejich fujky, fujky rozčilení..

Jo a FB nemám, zaplať Pámbů.

Tak co, kterejpak z vás se toho ujme?

re4zon
Tady ale vubec nejde o nejake dohledavani. Jde o slusnost vratit, co jsem nasel. Kdybys neco ztratil, taky bys ocenil, kdyby se ti to vratilo. Rozhodne nemusis vyvijet zadne zvlastni usili. Dostal jsi navod na dva nejjednodussi kroky, ktere lze udelat. Podivat se na pripadnou registraci, a odevzdat na obci. Prvni jsi mozna udelal, na druhe jsi liny a vymyslis tu nesmysly, jak to predat nekomu uplne cizimu. Nebo si to chces za kazdou cenu nechat a hledas vymluvy.
A jestli si to chces zjednodusit, tak udelej to, co jsem delal ja s nalezenymi telefony. Vedel jsem, ze predani na obecni policii nebo urad bude znamenat hodinu sepisovani protokolu. Takze jsem vesel, polozil jim to na pult se slovy "tohle jsem nasel venku na zemi" a odesel. Zbytek at si resi ten, kdo je za to placen.
Takze bud se zachovej slusne, nebo si delej co chces a klidne si to nech. V druhem pripade si ale nech ty urazene kecy o nutnosti detektivni prace.
sirokko

Ty budeš asi trochu pomalejší, ne? Nahoře jsem ti dal paragrafy z občanského zákoníku kam to máš vrátit a ty chceš nalezenou věc postoupit dále a meleš kolem toho nesmysly. Já to říkám furt, že volební právo a svéprávnost by člověk měl mít na základě nějakých elementárních testů, podobně jako řidičák.

makk

Pro vás platí dle občasnkého zákoníku varianta, že byste to měl odevzdat na policii. Když to uděláte, tak podle mě budete mít problém jim to vnutit, protože co oni s tím? Šance, že se to vrátí původnímu majiteli je minimální, takže budou půl dne papírovat, pak to nějakou dobu skladovat a pak to stejně vyhodí. Pokud už by se to náhodou vrátilo majiteli, tak máte nárok na zaplacení nákladů spojených s odevzdáním a při ceně toho dronu 737.-Kč si majitel asi raději koupí nový.

Dálkové ovladače obvykle nejsou univerzální a k takto levnému dronu se asi jako náhradní díl prodávat nebudou a pokud ano, tak bude cena podobná celému setu, navíc ten dron může být poškozený, takže by se mohlo stát, že vyhodíte nějakých 500.-

Takže byste asi udělal nejlépe, kdybyste to býval nechal v lese :).

hodnocení

Děkuji panu "makk" za relevantní odpověď.

Myslím, že i ten poradce co je "rychlej a s volebním právem" chápe, že nemá smysl k vůli ztracené dětské hračce zvednout prdel od klávesnice a jít řešit nález takové věci.

Zpátky do lesa to vracet nepojedu, bylo by to pro mě víc jak 130 km.

Přeji pěkný den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]