Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Minulý měsíc jsem zakoupil pákový kávovar SENCOR SES 1710BK za 2tis.,který je určen hlavně na espresso a nezdá se mi teplota ohřáté vody. Vložil jsem teploměr na kapaliny přímo do vytékající kávy a výsledek je 70st., což se mi zdá málo.Káva se mi zdá hodně slabá. Je to pro kávovary normální, nebo na reklamaci?Teplota vody se v návodu neuvádí. Díky!
Kvalitu nápoje (espressa) a chuť ovlivňuje více faktorů...projděte si jednotlivé body, zda vše děláte, jak doporučuje výrobce. Taky kvalita výchozí suroviny, kávy, je hodně důležitá pro dobrý výsledek..
Voda, kterou doplňujete do zásobníku A11, by měla mít ideálně pokojovou teplotu (okolo 25 °C). Příliš studená voda může negativně ovlivnit výslednou chuť kávového nápoje.
3.NAHŘÁTÍ SPOTŘEBIČE A ŠÁLKŮ
3.1 Příprava kvalitního šálku espressa vyžaduje nahřátí spotřebiče, páky A7, filtru A17 nebo A18 a šálků. To provedete následujícím způsobem.
3.2 Na plochu A1 položte prázdné šálky dnem vzhůru a nechejte je nahřát.
3.3 Zvolte typ filtru A17 nebo A18 a vložte jej do páky A7 tak, aby do ní řádně zapadl po celém obvodu. Páku A7 vložte pod spařovací hlavu A6 tak, aby rukojeť směřovala doleva. Tato pozice je označena nápisem "INSERT"(vložit) na předním panelu spotřebiče. Pro připevnění páky A7 ke spařovací hlavě A6 otočte rukojetí doprava do polohy "LOCK"(uzamknout).
3.4 Vyčkejte, až se rozsvítí indikátor A3, a volič A12 nastavte znovu do polohy pro přípravu kávy. Z výpusti páky A7 začne vytékat horká voda do hrnku umístěného pod výpustí. Jakmile indikátor A3 zhasne, volič A12 uveďte zpět do pohotovostního režimu. Hrnek s horkou vodou odstraňte. Nyní je proces nahřátí dokončen.
Extrakce kávového nápoje espresso by se měla pohybovat mezi 20 až 30 sekundami a objem tekutiny v šálku by se měl pohybovat mezi 20 a 30 ml.
Kávu vždy připravujte v čistém espresso přístroji. Znečištěný přístroj by mohl negativně ovlivnit chuť kávového nápoje
K teplotě výstupní vody jen tolik, že výslednou horkou vodu je třeba prohnat teplým kávovarem do teplého šálku, to je základní pravidlo. vyzkoušejte nahřát kávovar opakovaným proplachem a nahřejte šálek horkou vodou z trysky na vodu. Tímto postupem zvednete teplotu vody do kávy i o více jak 10°C odsud a ještě zde toto:
Teplota
Zde se míní teplota vody procházející portafiltrem (pákou). Pro běžné domácí užití se tímto parametrem nemusíte zabývat, ale rádi bychom i zde objasnili jaký vliv má teplota při přípravě kávy. Některé z dražších kávovarů ji umí nastavovat, většina má nastavenou teplotu kolem 93°C. Vliv teploty na chuť: vyšší teplota při přípravě espressa dává vysoký stupeň extrakce, zlepšuje chuť a snižuje aciditu (kyselost).
Tady prodejce a současně i servis spotřebičů: jedna z možností...napište dotaz
Je pravda,že hrníčky, páku,filtry nenahřívám,ale myslím si,že i když tak nečiním,že teplota kvůli tomu neklesne cca o 20stupňů.Kávu používám hruběji mletou,nebo zakoupenou už mletou určenou na espresso. Jak jsem se zmínil, teploměr (jehlicový) jsem vložil přímo do tekoucí kávy.
Píše, že 70st bez předešlého nahřátí kávovaru...
Vložil jsem teploměr na kapaliny přímo do vytékající kávy a výsledek je 70st.
Pokud by chtěl jen horkou vodu, ta se nastavuje samostatným tlačítkem...ale tato funkce jen pro tu horkou vodu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.