Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava měniče napětí

Od: zako odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
mám měnič napětí z Číny z 12V na 230V.
Jak přišel, tak jsem ho odzkoušel a byl vpořádku.
Za 2 měsíce jsem ho vytáhul a na výstupu není napětí 230V.
Uvnitř se po zapnutí vypínače roztočí pouze ventilátorek chlazení.
Nenapadá někoho co se mohlo stát a je třeba vyměnit?
Děkuji

Oprava měniče napětí

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To je zase dotaz! *zed*

Zřejmě se to porouchalo. Křišťálová koule mi radí vyměnit kondenzátor C31, rezistor R15, případně elektrónku E2 od firmy Katóda Holomóc, nebo něco úplně jiného. Nejlepší ale bude vyměnit výrobce zařízení.

No jo, já vím, že porušuju pravidlo Z1, ale já si prostě nemohl pomoct *hi*.

Já ti pomůžu. Vřele s tebou spouhlasím a odpověď považuji za relevantní.

hm*
hodnocení

0x

Měřil/zkoušel jsi ho teď úplně stejně a za stejných podmínek, jako tenkrát?

zako
hodnocení

Když to odešlo samo po dobu co se nepoužíval, tak to odhaduji na elyty, je to možné? Ale které z nich?
kare
Asi ty bez kapacity?
hm*

Elektrolyt. kond. sice mohou i při skladování vyschnout k nepoužitelnosti, ale trvá to (aspoň u normálních výrobků) roky, aspoň tak 10 let. Jestli byly kondenzátory v pořádku přede dvěma měsíci a jen se to skladovalo, tak by měly být v pořádku i teď.

zako
hodnocení

Dobře, díky.
Napadá vás nějaká jiná součástka, která by mohla sama nějakým způsobem odejít při tom uskladnění (v teple) na 2 měsíce?
hm*

Zeptám se znovu: Měřil/zkoušel jsi to teď úplně stejně a za stejných podmínek, jako tenkrát?

Součástka mě nenapadá, mohl by to být spoj. Ty dnešní bezolovnaté pájky jsou na prd. Ale netvrdím, že to nějaká součástka nemůže být.

host
hodnocení

0x

Mohlo se stát cokoliv. Pokud by byl jen tak hozený do šuplíku mezi nářadí a různé hrubé věci, mohla se poškodit nějaká součástka na desce plošných spojů, spoje, poškrábat vodivé cesty (ale spíš ne, jsou dobře lakované). Berte to jen jako variantu, co by se mohlo stát. Sám víte nejlépe, jak máte měnič uložený, jestli je v nějakém krytu, ze kterého jste ho vymontoval.

Schéma s největší pravděpodobností nemáte, možná máte typové označení podle kterého by se dala najít asi jen cena a obrázek, ale schéma těžko. Ale možná máte nějaký návod k použití, i postup, jak zdroj zapojit, jestli se má výstup měřit jen zatížený, nebo i naprázdno, to asi víte jen vy a výrobce.

Předpokládejte, že zdroj je v pořádku a nějakými pokusy ho nepoškoďte. A hlavně nepodceňujte výstrahu výrobce, že na výstupu je nebezpečné dotykové napětí HIGH VOLTAGE HAZARD!

doplněno 15.01.21 12:00:

Asi nejste elektronik, ale přesto se můžete podívat na schéma podobného měniče napětí z 12 V na 220 V s výstupem stejnosměrného napětí (na vaší desce jsou vidět diody, je možné, že vám má dávat stejnosměrné.

Nebo měnič ( converter) i bez diod, s výstupem střídavého napětí jako například u měničů pro holicí strojek na střídavé napětí, atd.

hodnocení

0x

Ty jsi ho zkoušel bez chladičů?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]