Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych poradit se správný zapojením klasických led diod. Měl jsem v úmyslu přidat k modelu zámku Hluboká lucerničky, které v sobě mají led diody, běžně používají vláčkaři. Prodejce udával hodnoty každé diody 3V a 20mA. Napájení jsem zvolil držák s vypínačem na 3 AA tužkové baterie, zdroj tedy celkem o hodnotě 4,5 V. Použil jsem 9 luceren (diod) s tím, že jsem je zapojil paralelně, kdy před každou jsem dal rezistor, který mi vyšel po výpočtu 75 Ohm (4,5-3/0,02). Lucerničky se po zapnutí rozsvítí, nicméně po chvilce 8 z nich ztrácí na svítivosti, začínají problikávat a některé z nich prostě zhasnou. Kromě té první u zdroje . S ohledem na to, že nejsem v tomhle kovaný, je mi jasné, že jsem někde udělal chybu. Je to ve špatně zvoleném napájení, nebo jsem měl pro každou diodu (lucernu) zvolit jiný odpor a ne stejný, tedy o velikosti 75 Ohmů? Moc děkuji za pomoc a radu.
Chyba bude podle mě ve zdroji. Je to tzv. "měkký" zdroj, tzn. že po zapnutí to má nějakou dobu napětí a svítí všechno, pak napětíčko klesá a ty diodky se o něj "hádaj" a to způsobuje blikání. Řešením je napájet to z transformátoru, nebo použít nějaký "mohutnější" zdroj, malý akumulátor nebo tak.
Jestli je na tom odporu 1,5 V při 20 mA, tak se na něm ztrácí 1,5 * 0,02 [W] (= 30 mW), vyhoví cokoliv z odkazu.
(Jo a kdyby tam měly zmizet 2 V, tak ztráta bude 40 mW.)
Já bych to přece jen nejdřív přeměřil. Jestli první LED svítí pořád a normálně, pak musejí svítit úplně stejně i ostatní LED, pokud je každá větev v zapojení stejná. Prostě stejné paralelní větve se musejí chovat stejně. Když ne, zajímalo by mne, čím se liší. Možná to budou spoje, možná mizerné drátky, ... Přeměřit pro jistotu odpory, po připojení zdroje na nich a na LED změřit napětí a bude jasněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.