Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám transformátror 220 - 120V . Potřebuju 14V. Jak dostat ze 120V 14V? Je to velký transformátor, chtěl bych ho používat jako startovací zdroj na auto. Diody mám ze starých alternátorů. Šlo by to nějak bez převíjení?
Nešlo! A to nemluvím o tom, že když bys ho měl převinout, tak je potřeba úměrně tomu zvětšit průřez vodiče...Protože při 120 a nebo 14V při stejném výkonu poteče řádově 9x větší proud... A to ještě nepíšeš ani kolik má trafoVA... Zda to má cenu se tím zabývat. Dalším problémem je, že pokud není hlídané napětí na startovacím zdroji, tak je klidně možné, že může dojíti k poškození ŘJ moderních automobilů.. Takové jednoduché "šunky" na startování prodávají třeba v Kelly, jsou tam diody do alternátoru, ale jsou to takové zdroje nezdroje... Hliníkové vinutí... Výkonově slabota... Ale lepší než nic...
Podle mne moc pracné. Odpory bys musel mít velké ztráty, velké teplo a navíc by to bylo měkké. Elektronika která by to snižovala by byla také neúměrně drahá.
Pokud je sekundár na povrchu, tak by se dalo kus odmotat, ale muselo by se posoudit jak je to s proudem - pro tvůj účel bys potřeboval velký proud a pochybuju že to vinutí na to bude dimenzované.
Děkuji Vám za Vaši rychlou odpověd. Píšete o nějaké drahé elektronice, jaká elektronika by to uměla?
Pamatuj si, že potřebuješ hlavně silné dráty! Elektronika je nanic, protože kdybys použil PWM regulaci tvořenou triakovým regulátorem (v primáru), tak bude sinusovka tak ořezaná, že na druhém konci nebude skoro žádný výkon...
Hlavně si pamatuj, že výkon u trafa dělá hlavně velikost magnetického obvodu... Jak výkonné máš to trafo...
Já jsem si kdysi takto upravoval svářečku.
Chtěl jsem ji také používat jako startovací zdroj. Koupil jsem měděné ploché vodiče a na sekundární vinutí jsem přimotal jednu vrstvu závitů z ploché mědi 10mm x 2mm. Na posledních asi osmi závitech jsem si vyrobil odbočky, abych měl možnost volby výstupního napětí.
Na startování s tím nedošlo, právě kvůli obavě o poškození elektroniky auta.
Pro startování auta je lepší mít doma jednu náhradní baterii, kterou si pomůžu v největších mrazech.
Pokud auto nestartuje při mírném mrazu, tak nedobíjí nebo je baterie před smrtí nebo je tam jiná závada.
Ze 120V udělat 14V není problém. Buď odmotat, nebo udělat odbočku nebo i přidat další vinutí (pokud se vejde). Další možnost je elektronicky. Ale startovací zdroj z toho nikdy nebude. Stačí se podívat jakým drátem je vinutý sekundár a musí vám být jasné, že ten drát startovací proud nemůže vydržet. BTW diody z alternátoru by při startování taky okamžitě shořely, snesou přibližně 10x méně, než je špičkový startovací proud.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.