Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zpozdit relé

Od: medvidek180® odpovědí: 8 změna:

Dobří lidé byl by někdo tak moc hodný a poradil mi, jak zpozdím přitáhnutí relátka o cca 1sec? Mám to teď udělané na manuální vypínač, který překlenován odpory, které zpožďují prvotní záběr mnoha ventilátorů, jenž odsávají moje kouření. Paní je spokojená, ale až zjistí, že jsem již 3x zapomněl přepínač přepnout (prvotní náběh – špičku - ventilátorů nezvládá zdroj) a odpory vypálily v lavici díry, tak mě asi zabije. Teď jsem to zkoušel s relátkem a tranzistorem, kterému dám do báze koďan (všech součástek mám spousty), a nabíjím ho přes odpor, ale po chvíli (jakou si nastavím pomocí koďanu v bázi proti zemi a nabíjecím odporu) relé sice sepne, ale dost neochotně. Když dám do báze plné plus (i přes odpor) tak ho tranzistor sepne super! Prosím poraďte jak to udělat, aby tranzistor SE ZPOŽDĚNÍM přitáhl až po chvíli ale na Plno! Umím to udělat s IO 40106, který má na vstupu klopné obvody, ale kvůli jednomu invertoru z celého integráče mi to přijde zbytečné a nesmyslné. Je nějaké řešení jen s jedním tranzistorem? Moc a moc děkuji za každou radu. Michal

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Pokud to chceš dělat doma na koleně, tak si jistě jako radioamatér poradíš sám. Pokud jsi jen kutil a přiznáš se k tomu, použij nějaké "chytré" relátko, zkus se podívat třeba na "SMR-T"...

hodnocení

3x
Pokud Ti jde o "kutění", pak zkus ten tyristor, jak radí gumidek. Ale pokud jde pouze o funkci, tak si kup na Aliexpressu potřebné relátko se zpožděním při přítahu. Je jich tam spousta a za pár kaček. Vyjde to levněji než samostatné součástky u nás. Dokonce i s displeji ukazujícími nastavení.
hodnocení

Moc díky, pochopil jsi to správně. 40106 mám tuny, ale je to s tím zase o něco větší a víc bystlení, jinak stím zkušenosti mám bohaté (řeším tím vše)...jen jsem se chtěl z tohohle řešení vylhat. Ale nejlepší pro mě bude to zpožďovací relátko. Na Ali jsem nikdy nenakupoval ale na Ebay jsem stále. Jak to dát do vyhledávače? Relay delay? Moc díky. Michal

hodnocení

1x

Využíval bych vlastností průrazu přechodu na tyristoru. Napětí roste, roste a šup tyristor proklemuje přechod a sepne naplno.

hodnocení

0x

Tady máš jak název pod kterým to hledat, tak i nějaké odkazy přímo. Ale pokud prohledáš, máš mnohem větší výběr. Pouze spěchej, od poloviny příštího roku to bude už podstatně dražší (clo+DPH) na vše. Já už nakupuji rezervy "do šuplete".

Název který zadat:

time delay relay 220v

Konkrétní odkazy (příklad):

Relé na 230V AC

aliexpress.com/...

Na 12 V DC + zdroj 230 V AC/12 V DC

Relé-

aliexpress.com/...

Zdroj-

aliexpress.com/...

jabraka*
hodnocení

0x

oskom.cz/...

Tady jsou hlavní možnosti.

Pokud do elektronického obvodu zapojím kondenzátor,pak stanovím i časový odstup spučtění obvodu.

JABRAKA

hodnocení

0x
Na jaké napájecí napětí jsou ventilátory.
Jestliže jsou na 230V dá se použít zářivkový startér s relátkem.

hodnocení

Moc děkuji VŠEM! Ventilátory jsou na 12V , ale je jich mnoho...Všechny berou dohromady cca 2A Mám tam měřááček AV metr z Ebay. Ale prvotní špička při zapnutí je mnohem větší a zdroj vypadává na ochranu...dá jen 3,5A. Ale s dvěma menšími odpory...cca 5 Ohmů to naběhne já ihned potom odpory zkratuji vypínačem, ale nesmím zapomenout, jinak se rozžhaví do běla a propálí lavici...zatím to nemám vkrabičce. Zdroj jsem přetáhl trimrem na 13,3 V pro větší otáčky...zatím to ventilátorům neva. Už jsem si objednal ty zpožďovací moduly, jak mi tu někdo poradil. Moc díky všem. Michal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]