Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrika v byte

Od: karol2290 odpovědí: 11 změna:
Cauko radcovia :)
Mam len malý dotaz a čakám teda skôr pozitívne odpovede. Zobral som na hypotéku dvojizbak. Minulý týždeň sme sa nasťahovali. Byt je komplet zariadený okrem elektroinštalácie. Predošli majiteľ vraj nato už nemal čas a byť potreboval predať. V byte je teda hliníkové elektrické vedenie. Nechcem sa vyhovárať, ale na koľko je byt už docela komfortne spravený na môj vkus, tak nemám v úmysle nič búrať kvôli elektrike. Ozaj nemám nato financie a ani dočasne bývanie, keby som sa rozhodol pre prerabku. Mal som u mňa dnes známeho co sa tomu venuje. Pozeral mi ističe vraj sú ešte staré. V stúpačke bytu našiel krabicu kde sa rozdeľujú jednotlivé káble do obvodov. Povedal mi, že ten hliník pod tými skrutkami aj vo vypinacoch, zásuvkach a v krabiciach oxiduje a tým ako skrutke na neho tlačia, tak sa zmenšuje jeho priemer. Odporučil mi, aby som vymenil ističe za nové, na koľko by tie staré už nemuseli spĺňať svoju funkciu pri nadprude. V zásuvkach a vypinacoch sa vraj tieto káble ľúbia lámať. Tak mi poradiť, bud každý rok rozobrať zásuvky, vypínače a krabicu v stúpačke a podotahovat vždy tieto skrutky. Ale vraj keď to chcem mat v poriadku aj do budúcna, tak mam všetky tieto káble postrkat do wago svoriek, ktoré sú odopinacie v prípade potreby. A z tých wago svoriek na svorky zásuviek a vypínačov natiahnuť 2.5 medené káble. V prípade, že by som aj v budúcnosti menil zásuvku, tak aby sa mi pri manipulácii ten hliník nezlomil. A tiež vraj v tej wagosvorke nebudem musieť nič dotahovat na koľko kábel drží len na drazke, ktorú pritlaca nejaká pružinka.to iste mi poradiť urobiť v stúpačke. Aby som odskrutkoval jednotlivé káble a spojil ich medzi sebou cez wago svorky tak ako sú v tej krabici medzi sebou prepojené. Môže mi niekto poradiť či už niečo také robil? Vážne sa mi nechce búrať komplet byt. Ak by nebol zariadený tak to nepochybne spravím. Ale nemám toľko financií nato a viem ze veľa domácnosti ma tieto staré káble a fungujú normálne..Inak neplánujem žiadne vysoko odberove spotrebiče. Max. Vysávač, chladnička, práčka, elektrická trúba a mikrovlnka a ešte tam je umývačka riadu. Ďakujem pekne za každú odpoveď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No,vlastně bych byl proti tomu řešení a hlasoval pro reko... Pokud to nejde anebo nechcete - přečetl jsem to a nevidím nic špatného. Jen bych dodal,do těch wagosvorek se pro hliník dává vodivá pasta. A netuším,jak dlouho vydrží tenčí Al dráty ve wagu,než je ucvakne...

karol2290
hodnocení

To mi nespomínal, ale ďakujem za fajn poznatok. Ako to kvôli čomu sa tam dava? Ten hliník netvorí takú vodivu časť vo wago? Alebo ta pasta je len také opatrenie?
karol2290
hodnocení

Inak mi spomínal, že tie konce hliníkových drôtov budem musieť odcvaknut a tu hrubšiu časť zapojiť do wago. A inak ta pasta ma nejakú životnosť?

Tak to si nejsem jistý,beru to jako fakt,někdo mě to naučil. Možná ta pérka ve wagu budou měděná a meď a hliník by se neměly přímo dotýkat?*nevi*

Pasta je tam proto, aby ke spoji nemohla vzdušná vlhkost, pak by to totiž mohlo oxidovat
karol2290
hodnocení

Ďakujem Vám za informácie moc si toho vážim ľudkovia. A prajem Vám vesele sviatky

hodnocení

0x

Ano, aj takto sa da fungovat, ak ste limitovany rozpoctom. Pracka / umyvacka / mikrovlnka s grilom / rura ne pecenie / varna konvica, to su vsetko spotrebice okolo 2000W. Bez natahania noveho kabla pre ne ste v riziku, stare hlinikove rozvody su tahana dvojvodicovo, potom staci, aby zvyseny odber odpalil PEN niekde, chranic sa tam dat neda a k smrtelnemu urazu v kupelni / kuchyni je blizko : staci sa drzta sucasne spotrebica a kurenia / vodovodu. Vasa volba.

Ak sa musite pytat tuna, v ziadnom pripade neodporucam hrabat sa v tych starych rozvodoch a wagovat to. To musi spravit niekto s praxou a citom pre vec. Staci taka zasuvka, kde to bolo pretazovanie napr prackou, izolacia vodicov bude droliva a nedate to dokopy, pripadne sa to zlomi a skonci to buranim diery pre novu krabicu.

Pri vete "byt už docela komfortne spravený na môj vkus, tak nemám v úmysle nič búrať kvôli elektrike" konstatujem, naleteli ste, mali ste pytat zlavu v cene komplet rekonstrukcie. Kupili ste navonanu kopu hnoja prekrytu obrusom s kvietkami.

hodnocení

0x

Do revizie ste ochotny investovat nejaku stovku - dve? Dobry obraz o spojoch v krabiciach a sluckovanych zasuvkach da meranie impedancie slucky. Zakladny obraz poskytne aj meranie napatia v zasuvke pred a po zapnuti varnej konvice s cim vacsim vykonom.

majcoo
Nemyslím si, že wagovanie je nejaký problém. Je pravda, že u hliníku sa to občas lame. Ale v tomto prípade by som postupoval rovnako. Na koľko dnešné vypínače a zásuvky sú robene úplne inak a väčšinou sú pini umiestnené zvrchu alebo zo spodku zásuvky ci vypínača. Čím by sa ten hliníkový kábel musel tvarovať a mohlo by následne dôjsť k jeho zlomeniu. Preto mu zrejme kamarát navrhol wagovanie na med. Nič zložité v tom nevidím. Co sa týka spotrebičov, áno niektoré majú príkon 2000W a 3700W. Ale pozor, toto je maximálny možný odber! Neznamená, že keď má práčka napísané 2200W,ze pri klasickom praní 2.2kw ozaj zhltne. Nie.. Tak isto stavaná rúra 3700W. Je rozdiel pustiť rúru na plno, čiže 250°C plus vyhrev dvoch telies a k tomu ventilátor. A je rozdiel vyhrievat alebo piect na 180°C pri jednej platni. Reálne sa takto postupovať nedá, na koľko som sa sám stretol s tým, že panicke vyhadzovali istič pri pečení a praní. Keď som prišiel, hlavnú fázu som zameral kliestovym ampermetrom a práčka plus trúba mali odber necelé 4 ampere! Istič bol 10A. Na koniec som zistil, že mala netesnu špirálu v práčke odkiaľ uniklo malé množstvo vody rovno na káble od špiráli teda L+PEN a takto to išlo do skratu. Po výmene špiráli všetko pracuje tak ako ma. Tak isto ma bežné veci v byte, ako vysávač 1500w, mikrovlnka 1000w,konvica 2200w... A všetko funguje. Samozrejme je treba dávať si pozor a nepustiť všetko naraz zasa. Co viem ja zo svojich skúseností, tak hliník dostáva zabrať hlavne na tých skrutkach na koľko sa stensuje. Ale prečo by malo niekde v stene prepalit PEN alebo fazu.. A čo sa izolácie týka, tak hliník ma určite lepšiu izolační vlastnosť ako med. S to už je vidieť na prvý pohľad. Preto sú tie káble na hliník také hrubé. X domácnosti takto funguje aj bez dotahovani svoriek na zásuvkach a podobne, takže tými svorkami to rozhodne horšie nebude. Myslím, že ako prevencia je to určite dobrý nápad. Tiež nepečieme, neperieme, nevysavame každý deň, aby tie káble boli vyzihane. Tak isto chodbove rozvádzače, všetko je to hliník, do bytov vedie ako hlavná fáza a PEN hliník. Ak by to bolo také nebezpečné, tak sa to musí meniť komplet všade. Ale túto povinnosť to STN norma neprikazuje. A v byte to je tiež len ako opatrenie. Za pár rokov to bude zasa iné a stále sa to mení. A človek pracujúci zaplatí hypotéku, stravu, drogeriu, ošatenie a nehovoriac keď ma ešte deti, tak nemá zvyšnú časť financií na takéto sa prispôsobenie. Možno sa časom príde nato, že ani med nie je postačujúca a oxiduje ešte viac ako hliník pri tých vyšších odberoch. ALEBO ze sa skôr vyziha pripadne o potrebuje jeho izolácia. Povedzme si otvorene, med je niečo novšie a žiadna bytovka ju nemá v stenách viac ako 30 rokov. To je môj názor na vec.

hodnocení

0x
Nemám s hlinikem žádný problém. Někde jsem vyměnil nové vnitřní svorky v krabici, které už byly vyhřáté a je klid spoustu let. Na výměnu vypínače se musí opatrně, aby se konec drátu neulomil. Jističe jsem si vyměnil sám, už dávno, byly tu jen šroubovací pojistky.
karol2290
hodnocení

Stir,
Ďakujem za odpoveď :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]