Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
chtěl bych převést z DC adaptéru 12V pomocí dvou regulátorů na 5V a 3.3V. Chtěl bych se zeptat, zda-li použití uváděných kondenzátorů bude OK.
U těch 5V chci mít max 2A a u těch 3.3V půjde maximálně 800mA s tím, že zvažuji použít regulátory AMS1117 2x800mA.
Ale jde mně spíše o ty kondenzátory, zda-li budou OK nebo zvolit jiné.
Hrozně moc děkuji za výpomoc.
Usměrni to dvoucestně pomocí 4x 1N4007.
LM7805 má limitaci do 1A, pak odstavuje.
470ok, ale k němu dej paraelně 100nF. Stejně tak i na 5V nohu výstup 3 opět 100nF keramiku a pak těch dalších 100uF elyt.
AMS1117 zapoj dle datasheetu.
Já mám koupený právě LM7805 CDIL od tme.eu/... ,kde je špičkový proud až 2.2A. Ten LM78S05 ale nemůžu najít.
Napájení budu mít přímo na plošném spoji spolu s další elektronikou, tj. arduino + rozvětvení na další moduly, I2C apod.
V podstatě potřebuji dvě větve, 5V a 3.3V s tím, že 3.3V má maximum 800mA, ale věřím, že reálně to bude brát okolo 550mA a 300mA, tak že do 1A. Ale chci to mít pro jistotu dimenzováno trochu více. I proto ten LM7805 s 2.2A, aby to pokryl.
Každý výrobce to značí jinak. Je potřeba číst jejich datashééty. Ale tady je.
Ty levné číny už šetří i na plechovém oušku. Dělají ho ztenčené jak papír i když snesou čipy 2,2A mají problém to teplo odvádět a je potřeba většinou spona co ho pevně tlačí na chladič. Ty spony na tme taky mají.
Ale při tak malých proudech ho osaď i bez chlazení. Měl by to ustát.
Chci si udělat vlastní plošný spoj, který osadím s dalšími komponenty. Nechci to tedy dělat modul + modul + modul ..., ale chci mít jednolitou desku na které budu mít všechno. V podstatě doposud jsem to řešil kabely s propojením modul + modul atd. a v tom aby se pak prase vyznalo. Chci to nyní řešit plošným spojem.
z 12V zdruje poteče cca 3A, takže dioda na 1A shoří na první pokus, tam musí být alespoň 5A nebo 10A, kondíky vypadají OK akorát co nejblíže ke špičkám regulátorů zapojit ještě k elektrolytům kapacity keramiku 100nF
Tak LM7805 má v běžném provedení 1A, existuje snad i výkonnější... To znamená, že při 7V úbytku a 2A to je ztrátový výkon 14W a to musíš mít chladič velký jako čuník... Myslím, že je to v dnešní době docela překonaný a raději bych použil PWM zdroj, který je při použití IGBT, či MOS téměř bezstrátový... Jinak za mých časů se používala taková logika...
na 1A zátěže dát 1G... A i na schématu máš 1A diodu... Tak to je asi taky proti logice ne?
Nevím co buduješ, ale chladič bude muset být velký, případně aktivní chlazení...
Asi bych raději použil něco v podobné cenové relaci hotového... Něco v tomto stylu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.