Nejste přihlášen/a.
Asi Vám nerozumím. Chcete dělat komplet novou elektriku anebo jen rozšířit o pár okruhů? Pokud celou novou,dva zásuvkové a dva světelné okruhy je nesmysl. Bude pračka,myčka,sušička,el.trouba,indukce? Na 3+1 dávám kolem dvaceti jističů,spíše více. S někým to proberte,s někým znalým.
Zdá se,že tu mám alter ego... A hovori po slovensky ako tazatel...
. Tak pojďme počítat. Žiji v jednadvacátém století,nesvítím petrolejkou. Jističe pro každý spotřebič zvlášť - pračka,sušička,myčka,trouba,lednička...5ks... Případně indukce,přibudou další dva. (uvažuji třífázi,jedna nakrmí troubu... Máme 7k. Zbytek kuchyně - digestoř,mixér,MW,tři zásuvky na lince na drobnosti,čtyři po místnosti. Máme 8ks. Obývák - 5zásuvek za tv,pět po místnosti ...9ks. Za počítač aspoň 6 zásuvek,radši více. Za samostatný jistič,protože některé z nich jsou za vypínačem,takže je jistím 10A...10ks.Světla by možná stačily dva okruhy,dávám radši tři. Mám rád,když vybaví jistič,aby tam bylo světlo odvedle...13ks. D2cák bych udělal samostatný,hodně zásuvek,puboši jsou energeticky nároční...14ks. Dva okruhy na zbytek - ložnice,koupelna,chodba. Máme šestnáct,které považuji za rozumné minimum.
Nechci se nijak zastávat jističoskrblíků, ale když jsem bydlel u rodičů, tak jsme měli ve RD 4+1 jeden jistič na světla, druhý na zásuvky, třetí na bojler, čtvrtý na třífázovou zásuvku venku. Deska plynová. Hliník. 4 lidi. Normální provoz. A nepamatuju si, že bychom běhali nahazovat.
Reálně i v dnešní době stačí v každé místnosti jeden samostatný okruh zásuvek. V kuchyni pak zvlášť zásuvky nad linkou, zvlášť myčka, zvlášť zbytek. A nakonec samostatně bojler a pračka. Ale proč to rovnou neudělat s dostatečnou rezervou, když kabely dnes stojí prd, než to za pár let rozkopávat znova. Navíc čím menší zátěž na kabel, tím delší životnost...
Stepm,s dostatečnou rezervou,jistě,souhlas. Na baráku vpodstatě 2+1,s dílnou dole a jinou dílnou na půdě mám rozvaděč na 72 pozic. Osm jich je rezervních,volných,ostatní obsazeno. Jsem asi jističofil...
No to asi jste Když jsem pak rodičům dělal nové rozvody, tak jsem dal vlastní jistič snad i pro každé světlo, ale přesto jich víc než 40 není, aspoň myslím
Přítelkyně říkala,když jsem to stavěl,že jsem šílenec. V bytě měla jističů šest a žila. A já jednou přišel domů,už na barák a koukám - jela pračka na mé hadry,druhá pračka na civilní věci,sušička,trouba a na indukci vrněly všechny čtyři plotny. K tomu dva bojlery a elektrokotel.Plus běžné věci,světla,TV atd. Kdyby to vše zapla na starém bytě,kotelníkovi v Temelíně by to vyrazilo lopatu z ruky. Admine,slovo kotelník jsem původně napsal jinak (Balada o očích to...vých. Filtr mě vyhodil,že můj příspěvek obsahuje slovo 3,14ča a že se nemám pokoušet to obejít...
No,celý barák - jednotlivé okruhy frčí na 16A, hlavní jistič 25A. Je fakt,v paneláku bylo tuším 20A
Janco, proberte se. Chcete dělat rekontrukci rozvodů svépomocí v paneláku, kde můžete ohrozit požárem spoustu lidí. A navíc o tom nemáte ani páru. Existují nějaké normy. Prostě si pozvěte odborníka. Koupil jste si byt, tak pár tisíc navíc už vás nezabije. Ale zfušovaná elektrika by mohla! A když ne zabít, tak dostat do kriminálu za zabití někoho nevinného!
Drazkovat panel vodorovne je vazne ohrozenie statiky. Pri velkom hluku takych susedov hlasim na stavebny urad a spravcovi bytovky. Co v ziadnom pripade: drazkovat stropny panel kvoli svetlam.
Najprv zistite, ci je to panelova sustava, ktora ma dutiny, tie sa daju vyuzit na tahanie kablov. Odporucam sadrokartonovy alebo napinany strop, pod tym tahat kable a stiahnut odtial kable k vypinacom, zvisla drazka je ako tak ok. K zasuvkam rovnako alebo tahat pod podlahou, ak sa bude prerabat.
Ak kladiete otazky, ako tato, nevyznate sa v tom a mozete vyrobit nebezpecnu instalaciu. Nech to spravi odbornik, vy urobite stavebne prace. Veta : "Nulak musím ťahať od stúpačky" hovori za vsetko, vrchol diletantizmu a fuseriny. Jedna vec je pocitat tuna detom priklady do skoly, druha vec je radit laikovi o vyhradenych technickych zariadeniach.
Cize okrem elekroinstalacie sa nevyznas ani v statike. Necucam si svoje rady z prsta : tiez som prerabal byt, vsetko oficialne, na odstranenie nenosnych panelov mam posudok statika. Obsahuje vetu o zakaze drazkovania. Prave nadmerne sebavedomie, akym oplyvas, je nebezpecne, nepoznas suvislosti - napriklad : 15 cm nosny panel oslabis vodorovnou drazkou do hlbky 2.5 cm, zostane 12.5 cm, cele staticke zatazenie od poschodi nad tebou sa bude prenasat tym znizenym prierezom. Vies ako funguje rezacka obkladaciek? Ved tam sa spravi mozno 0.2 mm hlboka drazka a obkladacka sa zlomi presne tam. Rovnaky princip plati pre stropny panel, do ktoreho spravis drazku zdola na kabel k svetlu. Co sa tyka elektroinstalacie, nepoznas odbornu terminologiu, ziadny "nulak" sa nikam netaha. Chapes pojmy ako sustavy TN-C, TN-S, TN-C-S? Bod rozdelenia? Vypocet prierezu kabla podla zatazenia, minimalny prierez PEN vodica, ochranne pospojovanie? Ako zapojit chranic, ako rozdelit okruhy, kolko a akych moze byt za jednym chranicom ... je toho vela, studuje sa to par rokov a robia sa z toho skusky. Internetova poradna to nenahradi.
Dalsia rovina je pravna : tie panely nie su tvoje, hoci byt si kupil. Panely su sucastou spolocneho nosneho systemu celeho bytoveho domu, ktory nesmies narusat nepovolenymi zasahmi.
Pokud budes PEN rozdelovat u jisticu tak ho musis ze stoupacky privest 10mm2 a mel by se jeste prizemnit chapes?
Norma pravi jasně PEN do bodu rozdeleni 10mm2.Pokud by se provedlo rozdeleni u elmeru tak do bytu by sel kabel 5x4mm2 ale to vetsinou nepovoluje distributor.Jinak ve stoupacce by melo byt tazene uzemeni na ktere je pripojeno ochranne pospojovani z bytu(podle tebe nulak na ktery se lze pripojit kdekoliv) takze hlavne si nepleť vodičPEN S ÚZEMNĚNIM
Asi by se mělo začít nejprve vybavením místností elektrospotřebiči,pak osvětlením a spočítat celkový výkon.Z toho určit,jaký bude jištěný přívod.Dnes bývá světelný okruh ,vybavený vesměs LED svěly ,případně halogeny vcelku na příkon nenáročný,takže 4+1 byt stačí 2 světelné okruhy.
Pro zásuvky jsou nenáročné ložnice,obývák dvojnásobný a do kuchyně buď přívod 3 fázema nebo dva okruhy,jeden výkonnější. jeden běžný.Koupelna a kuchyň s chrániči.
Pak teprve budu kreslit projekt vedení.
JABRAKA
Ak je drazka v nosnom paneli (stena, strop), tak automaticky stavebne povolenie (citajte "zasah do nosnych konstrukcii"). Jedneho chytraka, ktory si namontoval klimu na strechu bytovky (z dovodu porusenia ochrany pred bleskom a mozneho poziaru / poskednia rozvodov prepatim) som uz na sud dostal ... Dalsi chytrak si dal pred byt mrezu = pokuta od stavebneho uradu + hasicov, demontaz na jeho naklady, oprava stien a malovky. V panelaku si nemoze kazdy robit, co si zmysli. Mne nevadi hluk, sam ho robim, ale prerabku mam pravne a stavebne v poriadku.
Stavebné povolenie potrebujete:
na stavebné úpravy, najmä búracie práce, pri ktorých sa mení vzhľad, priestorové usporiadanie bytu, spôsob užívania, zásahom do nosných konštrukcií. V tomto prípade potrebujete aj súhlas väčšiny vlastníkov bytov v dome s danou prerábkou. Ďalšou dôležitou vecou je stanovisko statika formou "statického posudku " ktorý posúdi, či sú stavebné úpravy možné a či neohrozia statiku domu a ľudí v bytovom dome.
Reviziu mu nik robit nebude, setri na vsetkom, precitaj si, ako si stazuje na drahych sadrokartonarov. Nakupi nejake lacne chranice a istice, zbucha to dokopy nejako podla rad z internetu, o pol roka ho tu mame s otazkou "preco pada chranic".
Ak chceme si robiť niečo svojpomocne,tak niektorým veciam musíme aj rozumieť a to platí najmä o elektrike. Ak chcete dávať prúdový chránič 32 A na zásuvkový obvod istený hlavným ističom na 25 A,tak sa pustite len do sekania tých drážok a ostatné nech to vám urobí elektrikár. Inak zasuvké obvody sa istia na 16 A a svetelný 6 až 10 A. Ku svetlám meď 1,5 mm2 a ku zásuvkám 2,5 mm2.
mysím, že v tom máš zmatek a pleteš si funkce chrániče a jističe. Chránič vybavuje na základě úniku proudu aNEVYPÍNÁ TEDY ZKRATOVÉ PROUDY! To je funkce jističe! Takže chránič ani nemá tak robustní kontakty. Co se táká veliosti proudu asi nebude na 16A zásuvkách 30A chránič, nebo jo? A myslím si že si ještě do toho všeho pleteš selektivitu jištění...kdy v bytovém rozvaděči nesmí být vyšší jistič než je vstupní u elektromeru..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.