Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová elektrika

Od: janco odpovědí: 43 změna:
Ahoj
Kúpil som 30 ročný byť čiastočne prerobený, ale stará elektrika všade. Moja otázka je, či sa mám púšťať do medi co pravdepodobne väčšina bude odporúčať. Elektriku by som zapájal svojpomocne nie cez firmu. Chcem sa spýtať,
Ako najjednoduchšie a menej pracne sa dajú spraviť drážky na káble? Mam 3 izbový byt 78m2 a chcem spraviť dva zásuvkove a dva svetelné okruhy. Teda spálňa, obývačka detská izba.(svetla, zásuvky) a potom druhy obvod chodba, kuchyňa, kúpeľka, záchod. Taktiež zásuvky a svetla. Na koľko sú v byte stavané skrine, tak do všetkých miestnosti by išli káble v jednom smere od isticov. Teda 2x 3x1.5 na svetlá a 2x 2.5 na zásuvky. Do jednej drážky sa mi to asi všetko nezmesti,tak neviem ci spraviť dve pod sebou alebo ako. Trosku sa len obávam toho, neviem kade je tahana stará elektrika, tak mam obavu aby som niekde nezarezal do živého vodiča. Ma s tým niekto skúsenosť? Chccem tam dat potom aj dva prúdové chrániče jeden 16A na svetelné okruhy a jeden zrejme 32A na zásuvkove okruhy na koľko na chodbe hlavný istič je 25A. Tak sa pýtam. Nulak musím ťahať od stúpačky do novej rozvodné skrine alebo sa dá potiahnuť ešte od inakadial? Pripadne stačí 2.5mm2 alebo 4mm2?Ďakujem pekne

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

4x

Asi Vám nerozumím. Chcete dělat komplet novou elektriku anebo jen rozšířit o pár okruhů? Pokud celou novou,dva zásuvkové a dva světelné okruhy je nesmysl. Bude pračka,myčka,sušička,el.trouba,indukce? Na 3+1 dávám kolem dvaceti jističů,spíše více. S někým to proberte,s někým znalým.

janco
hodnocení

Pre boha 20 isticov? V rodinnom dobe kde som minulý rok ťahal elektriku bolo 10 a to aj s kotlom a podobne. Inducku nemám ani neplánujem mam plyn. Zapojenie som určil obrazne, ale áno pravdepodobne by to bolo tka ako píšem. Nemyslím si ze tam bude problém na koľko dnešná 10A sústava na zásuvkach utiahne celý byt.
kenav

Dvacet jisticu na byt?Nechapu,to nemam ani v dome se tremi podlazimy.

Dvacet jističů je asi hodně, ale stále lepší, nežli 2 okruhy, co navrhuje tazatel.

berger*
hodnocení

Chod do bytovky a pozri sa koľko okruhov tam máš prosím ta pekne. Co chceš tie káble kade ťahať? Nemam doma elektráreň. Si si vedomí, že po starom 10A istič ťahal 10 zásuviek podľa normy bez problému? A ja mam teraz kvôli 8 zásuvka dávať 20 isticov? Ako načo?
2nokruhy na zásuvky sú okolo 7.2kw. Hlavný istič 25A na chodbe znesie max okolo 5.7kw naco sú mi ďalšie okruhy?
berger*

Zdá se,že tu mám alter ego...*smich2* A hovori po slovensky ako tazatel...*haha*. Tak pojďme počítat. Žiji v jednadvacátém století,nesvítím petrolejkou. Jističe pro každý spotřebič zvlášť - pračka,sušička,myčka,trouba,lednička...5ks... Případně indukce,přibudou další dva. (uvažuji třífázi,jedna nakrmí troubu... Máme 7k. Zbytek kuchyně - digestoř,mixér,MW,tři zásuvky na lince na drobnosti,čtyři po místnosti. Máme 8ks. Obývák - 5zásuvek za tv,pět po místnosti ...9ks. Za počítač aspoň 6 zásuvek,radši více. Za samostatný jistič,protože některé z nich jsou za vypínačem,takže je jistím 10A...10ks.Světla by možná stačily dva okruhy,dávám radši tři. Mám rád,když vybaví jistič,aby tam bylo světlo odvedle...13ks. D2cák bych udělal samostatný,hodně zásuvek,puboši jsou energeticky nároční...14ks. Dva okruhy na zbytek - ložnice,koupelna,chodba. Máme šestnáct,které považuji za rozumné minimum.

Nechci se nijak zastávat jističoskrblíků, ale když jsem bydlel u rodičů, tak jsme měli ve RD 4+1 jeden jistič na světla, druhý na zásuvky, třetí na bojler, čtvrtý na třífázovou zásuvku venku. Deska plynová. Hliník. 4 lidi. Normální provoz. A nepamatuju si, že bychom běhali nahazovat.

Reálně i v dnešní době stačí v každé místnosti jeden samostatný okruh zásuvek. V kuchyni pak zvlášť zásuvky nad linkou, zvlášť myčka, zvlášť zbytek. A nakonec samostatně bojler a pračka. Ale proč to rovnou neudělat s dostatečnou rezervou, když kabely dnes stojí prd, než to za pár let rozkopávat znova. Navíc čím menší zátěž na kabel, tím delší životnost...

berger*

Stepm,s dostatečnou rezervou,jistě,souhlas. Na baráku vpodstatě 2+1,s dílnou dole a jinou dílnou na půdě mám rozvaděč na 72 pozic. Osm jich je rezervních,volných,ostatní obsazeno. Jsem asi jističofil...*smich2*

No to asi jste :-D Když jsem pak rodičům dělal nové rozvody, tak jsem dal vlastní jistič snad i pro každé světlo, ale přesto jich víc než 40 není, aspoň myslím :-D

berger*

Přítelkyně říkala,když jsem to stavěl,že jsem šílenec. V bytě měla jističů šest a žila. A já jednou přišel domů,už na barák a koukám - jela pračka na mé hadry,druhá pračka na civilní věci,sušička,trouba a na indukci vrněly všechny čtyři plotny. K tomu dva bojlery a elektrokotel.Plus běžné věci,světla,TV atd. Kdyby to vše zapla na starém bytě,kotelníkovi v Temelíně by to vyrazilo lopatu z ruky.*frajer* Admine,slovo kotelník jsem původně napsal jinak (Balada o očích to...vých. Filtr mě vyhodil,že můj příspěvek obsahuje slovo 3,14ča a že se nemám pokoušet to obejít...*alene*

V tomhle případě už šlo spíš o velikost hlavního jističe, ne? :-D

berger*

No,celý barák - jednotlivé okruhy frčí na 16A, hlavní jistič 25A. Je fakt,v paneláku bylo tuším 20A

krtek6

20jističů na byt?..pche...v pohodě...mam 2+1 60m2 a mám rozvaděč na 24modulů a je plnej! A kdybych mohl dát větší jakože jsem nemohl ndát, protože se měnil kus za kus do předem vyzděného otvoru, tak mám aj 36..

berger*

Krtek6,jsem rád,že v tom nelítám sám...*smich*. Asi nějaké specifikum tohoto města...

hodnocení

4x

Janco, proberte se. Chcete dělat rekontrukci rozvodů svépomocí v paneláku, kde můžete ohrozit požárem spoustu lidí. A navíc o tom nemáte ani páru. Existují nějaké normy. Prostě si pozvěte odborníka. Koupil jste si byt, tak pár tisíc navíc už vás nezabije. Ale zfušovaná elektrika by mohla! A když ne zabít, tak dostat do kriminálu za zabití někoho nevinného!

hodnocení

1x

U synka jsem tahal více zásuvkových okruhů. Vytrhal jsem podlahové lišty a do rohu zapravil kabely CYKY 3x2,5. Taky jsme vyměnili jistič z 1x25A na 3x16A, páč si pořídil indukci.

Asi bych doporučil, aby Vám poradil na místě elektrikář, či šikovný kutil, jak to nejlépe natahat.

janco
hodnocení

Vďaka za odpoveď

Děkuji za poděkování.

peter*
hodnocení

1x

Drazkovat panel vodorovne je vazne ohrozenie statiky. Pri velkom hluku takych susedov hlasim na stavebny urad a spravcovi bytovky. Co v ziadnom pripade: drazkovat stropny panel kvoli svetlam.

Najprv zistite, ci je to panelova sustava, ktora ma dutiny, tie sa daju vyuzit na tahanie kablov. Odporucam sadrokartonovy alebo napinany strop, pod tym tahat kable a stiahnut odtial kable k vypinacom, zvisla drazka je ako tak ok. K zasuvkam rovnako alebo tahat pod podlahou, ak sa bude prerabat.

Ak kladiete otazky, ako tato, nevyznate sa v tom a mozete vyrobit nebezpecnu instalaciu. Nech to spravi odbornik, vy urobite stavebne prace. Veta : "Nulak musím ťahať od stúpačky" hovori za vsetko, vrchol diletantizmu a fuseriny. Jedna vec je pocitat tuna detom priklady do skoly, druha vec je radit laikovi o vyhradenych technickych zariadeniach.

janco
hodnocení

Zrejme ta všetci zbožňujú v bytovke. Prosím ťa vysvetli mi ako ohrozím statiku drážkou 2,5 x 2,5 cm. Detto plafon? Je to panelobeton a nerezem skrz. Ci co zlatý komunisti boli kuzelnici a bytovky nepopadali? Áno nulak zo stúpačky logicky na koľko sa inde v byte nenachádza! Čo je na tom nepochopiteľné a nezrozumiteľné. Ja som chcel radu takého co to robil, tak ako to ja popisujem. A nie aby si tu niekto mastil ego a dôležitosť. Posli mi 3500 eur a ja si tam tie sadrokartóny s elektrikou dám nahodiť priateľu ok? Sám si to dokážem natiahnuť za 700eur s komplet materiálom, tak načo by som platil niekomu 2500 eur za fuserinu? Ci stále máš pocit aj v dnešnej dobe, že čím viac zaplatíš tým väčšia kvalita? Akurát ta dobre ojebu. Dva dôvody prečo nechcem nato firmu.
peter*

Cize okrem elekroinstalacie sa nevyznas ani v statike. Necucam si svoje rady z prsta : tiez som prerabal byt, vsetko oficialne, na odstranenie nenosnych panelov mam posudok statika. Obsahuje vetu o zakaze drazkovania. Prave nadmerne sebavedomie, akym oplyvas, je nebezpecne, nepoznas suvislosti - napriklad : 15 cm nosny panel oslabis vodorovnou drazkou do hlbky 2.5 cm, zostane 12.5 cm, cele staticke zatazenie od poschodi nad tebou sa bude prenasat tym znizenym prierezom. Vies ako funguje rezacka obkladaciek? Ved tam sa spravi mozno 0.2 mm hlboka drazka a obkladacka sa zlomi presne tam. Rovnaky princip plati pre stropny panel, do ktoreho spravis drazku zdola na kabel k svetlu. Co sa tyka elektroinstalacie, nepoznas odbornu terminologiu, ziadny "nulak" sa nikam netaha. Chapes pojmy ako sustavy TN-C, TN-S, TN-C-S? Bod rozdelenia? Vypocet prierezu kabla podla zatazenia, minimalny prierez PEN vodica, ochranne pospojovanie? Ako zapojit chranic, ako rozdelit okruhy, kolko a akych moze byt za jednym chranicom ... je toho vela, studuje sa to par rokov a robia sa z toho skusky. Internetova poradna to nenahradi.

Dalsia rovina je pravna : tie panely nie su tvoje, hoci byt si kupil. Panely su sucastou spolocneho nosneho systemu celeho bytoveho domu, ktory nesmies narusat nepovolenymi zasahmi.

janco
hodnocení

Pozri sa co sa týka prerabku nič z toho ti nebudem vyhovárať. Po dnes deň sa robia drážky na káble a stále a stále. Tak ja v tom problém nevidím. Ty vieš aký je pojem železo betón a keramika? Nechápem čo tu zrovnavas. Áno viem co je Tnc a tns lajcky povedané nulak plus zem alebo len nulak a zem. Lebo keby napíšem zem tak zasa sa ozve niekto ako ty a napíše aká zem to je Pen. Pritom ako sam vieš je to nulak so zemou spolu že áno? Tak o com sa tu bavíme? Ja som sa sem neprišiel chytať za slovíčka ale požiadať o radu s drážkami. Co sa týka prepáč mi to prosím za výraz nulak ale chcel som len vedieť ci ten vodic Pen musím ťahať zo stúpačky alebo je niekde ešte zasity odkiaľ sa dá potiahnuť. A tiež mi ide o prierez. Ci stačí zo stúpačky k isticom potiahnuť 2.5med alebo už to musí byť 4mm2. Rozumieme sa? Už som sa vyjadril správne? Co čitam momentálne, tak nie som dokonca ani povinný kontaktovať stavebný úrad ci bytovy podnik ohľadom prerabku elektriky na koľko ide len o čiastočnú úpravu bytu. Tak neviem odkiaľ máš teda ze je zakázané drazkovat. Ako myslíš ze funguje 80% l úf i s hypotékou na krku? Majú 1500eur na 78m2 sadrokartónu plus 2500 na elektriku a drážky len zvislé hej?
peter*
hodnocení

A čo sa týka toho koľko isticov za chráničovm to je úplne jedno aj keď ich tam dám 30ks.vzdy ide o celkový menovitý scitany odber prúdu. O tomtom mi hovoriť nemusíš prosím ta pekne. Myslíš že prečo chcem ťahať pen k isticom? Aby som ho cez prúdový chránič rozdelil na pe a n. Keby si mi radšej odpovedal normálne nato co som sa pýtal miesto toľko zbytočných rád okolo..ale aj tak ďakujem a ochotu. Hnevať sa nehnevám, len sú veci ktoré sa dajú aj lepšie vysvetliť ako hneď niekoho ponizit na základe zámeneneho slovíčka. Myslím, že každý si rozhoduje o tom naco si trúfa. A ohľadne toho som sa nepýtal, tak preto ta odpoveď. Pekný deň prajem
kenav

Pokud budes PEN rozdelovat u jisticu tak ho musis ze stoupacky privest 10mm2 a mel by se jeste prizemnit chapes?

janco
hodnocení

Kenav
Až 10mm2? Nechcem sa hádať len sa pýtam, lebo 10mm2 sa dávalo na kostru plechovej vane. Do stúpačky vedie tak isto 2.5mm2 hliník, tak preto sa pýtam nato. A čo sa týka toho prizemenia to myslíš ako? Ako v krabici u isticov vytvoriť pod uzemnenia na liste?
kenav

Norma pravi jasně PEN do bodu rozdeleni 10mm2.Pokud by se provedlo rozdeleni u elmeru tak do bytu by sel kabel 5x4mm2 ale to vetsinou nepovoluje distributor.Jinak ve stoupacce by melo byt tazene uzemeni na ktere je pripojeno ochranne pospojovani z bytu(podle tebe nulak na ktery se lze pripojit kdekoliv) takze hlavne si nepleť vodičPEN S ÚZEMNĚNIM

jabraka*
hodnocení

0x

Asi by se mělo začít nejprve vybavením místností elektrospotřebiči,pak osvětlením a spočítat celkový výkon.Z toho určit,jaký bude jištěný přívod.Dnes bývá světelný okruh ,vybavený vesměs LED svěly ,případně halogeny vcelku na příkon nenáročný,takže 4+1 byt stačí 2 světelné okruhy.

Pro zásuvky jsou nenáročné ložnice,obývák dvojnásobný a do kuchyně buď přívod 3 fázema nebo dva okruhy,jeden výkonnější. jeden běžný.Koupelna a kuchyň s chrániči.

Pak teprve budu kreslit projekt vedení.

JABRAKA

janco
hodnocení

Jasne tomu ja rozumiem. Tak by som to aj spravil, len nebudem sem teraz písať presný postup kde ch Em aký kábel. Mne ide hlavne o to akým spôsobom porobím drážky do steny a plafona na káble tak, aby to bolo co najmenej pracne a aby som niekde v stene neprerezal už staré vedenie comu sa asi vyhnúť nedá. Rozmýšľam odpojiť byť od energie, tu jednu fázu hlavnú co ide do bytu previesť cez jeden istič za ten dat na priamo zásuvky klasickú nástennu a odtiaľ potiahnuť elektrický bubon ja neviem 20m. A na ten by sa zapájali potrebné veci kým by sa inštalácia nespravila. Keby som ja v tomto prípade prerezal nejaký kábel v stene tak by to ničomu neuškodilo.. Tiež potrebujem vedieť ci môžem ťahať 4 zväzky káblov v jednej drazke. Samozrejme drážka by musela byť väčšia. Vôbec nemám páru ako sa toto rieši v byte. Co sa týka bytu, podlahy búrať nechcemé sú nové takže elektriku chceme ťahať jedine vrchom.

peter*
hodnocení

0x

Ak je drazka v nosnom paneli (stena, strop), tak automaticky stavebne povolenie (citajte "zasah do nosnych konstrukcii"). Jedneho chytraka, ktory si namontoval klimu na strechu bytovky (z dovodu porusenia ochrany pred bleskom a mozneho poziaru / poskednia rozvodov prepatim) som uz na sud dostal ... Dalsi chytrak si dal pred byt mrezu = pokuta od stavebneho uradu + hasicov, demontaz na jeho naklady, oprava stien a malovky. V panelaku si nemoze kazdy robit, co si zmysli. Mne nevadi hluk, sam ho robim, ale prerabku mam pravne a stavebne v poriadku.

Stavebné povolenie potrebujete:

na stavebné úpravy, najmä búracie práce, pri ktorých sa mení vzhľad, priestorové usporiadanie bytu, spôsob užívania, zásahom do nosných konštrukcií. V tomto prípade potrebujete aj súhlas väčšiny vlastníkov bytov v dome s danou prerábkou. Ďalšou dôležitou vecou je stanovisko statika formou "statického posudku " ktorý posúdi, či sú stavebné úpravy možné a či neohrozia statiku domu a ľudí v bytovom dome.

berger*
Ahoj,
Jo v necem pravdu mas, ale Proc bych sem se mnel bavit se sousedy jestli si muzu delat neco v byte? Zazadam povolení na st. Urade a jdu na vec. Mne bych jen zajímalo jak ten chytrak s tou klimou se dostal na strechu bytu a kade vedl trubky. Tyhle veci delaji instalateri kteri jsou pod firmou co klimy prodava. Nemas troska skresleni nebo zavadzajici informace? Ja osobne ako elektrikar by jsem se do montazi klimy a to jako do vzduchotechniky nepoustel. Po prve není to lacni abych to odpálil a stratil zaruku a Proc bych dal 35 000 za klimu a setril doma v ponozce 2500 korun za montaz?
berger*

Jsem tě asi dobře nas..l,že používáš můj nick. To ti tak ležím v žaludku?*smich2* Ještě zapracuj na češtině,mám jiný styl psaní,jde to poznat...

jirib
hodnocení

0x
Poraď se s tím,kdo ti na tom bude dělat revizi...
Pokuď by jsi to hodně ořezal,tak jeden jistič na světla v bytě,koupelna zvlášť přes chránič.Do pokojů dva zásuvkové okruhy,kuchyň zvlášť(z toho lednička taky zvlášť bez chrániče)...takže 7 jističů a 4 chrániče nebo 2in1...kabelů bude tedy minimálně 7...Hezký den.
peter*

Reviziu mu nik robit nebude, setri na vsetkom, precitaj si, ako si stazuje na drahych sadrokartonarov. Nakupi nejake lacne chranice a istice, zbucha to dokopy nejako podla rad z internetu, o pol roka ho tu mame s otazkou "preco pada chranic".

janco
hodnocení

Peter,
Opakujem znova, sadrokartón dávať nebudem. Mam nejaký rozpočet a v prvom rade je pre mňa podstatnejšie riešiť bezpečnosť a tou je elektrická inštalácia. Po nej nové obklady, stierky malovky. Už si videl voľáke šitne ističe alebo chrániče na ktorých sa dá ušetriť. A ty ma tu ideš o niečom poučovať? Každý istič a chránič musí spĺňať iste normy STN! Takže neviem ci kupujú v tvojom okolí nejaké ističe a chrániče zbuchane na kolene, ale ja som sa teda ešte zo šitom nestretol. To ze chránič vyhadzuje od nový je výrobná vada a bez problému ho vymenia. To sa stáva. A keď už si taky znalec do elektriky, tak by si mohol vedieť, že elektrika samostatná nie je vec z ebayu, kde sa dá ušetriť. A značka.. To je úplne jedno. Ci legrand alebo hocičo neznáme. 16A zásuvky 10A svetlá, chrániče 25A a viac.. 1.5mm2 med svetlá a 2.5mm med zásuvky. Ja v tomto problém nevidím. Len stále mi nejde do hlavy to co sa týka tých drazok a povolenia. Veru ze to idem pohľadať po internete.

Já jsem na vlastní oči v práci viděl jistič (myslím že výrobce Kanlux nebo Tracon) kterej nebyl schopnej vypnout když byl větší odběr než je jistič ale spínal jen na zkrat. Perfektní na vyhoření. Byli levný tak to lidi brali jak posraní. :)

hodnocení

0x

Ak chceme si robiť niečo svojpomocne,tak niektorým veciam musíme aj rozumieť a to platí najmä o elektrike. Ak chcete dávať prúdový chránič 32 A na zásuvkový obvod istený hlavným ističom na 25 A,tak sa pustite len do sekania tých drážok a ostatné nech to vám urobí elektrikár. Inak zasuvké obvody sa istia na 16 A a svetelný 6 až 10 A. Ku svetlám meď 1,5 mm2 a ku zásuvkám 2,5 mm2.

janco
hodnocení

Zdravim a teraz mi povedzte jeden dôvod! Čo sa týka prúd. Chranica. Sam revizak ktorého som mal v minulosti po ruke mi povedľa že podľa noriem prúdový chranic nesmie byť menší ako je hodnota hlavného istenia! Musí byť rovnaký alebo vyšší! Tých 32A u Chranica znamená to, že prúd. Chránič dokáže pokryť alebo lajcky povedané ochrániť maximálne tých 32A. Takže keď tam dám 16A alebo 20A chránič tak je to málo na koľko hlavný je 25A! Takto som to robil v minulosti aj na rodinnom dome a problém nebol ani z revíziu. A čo viem ja, tak dôležity je vybavovaci prúd 30mA a pri rizikových miestnostiach ako je sklad farieb a podobne je to 300mA!teraz ma oprav ak sa pletiem na niečo načo mam revíznu správu!

111®
hodnocení

0x

mysím, že v tom máš zmatek a pleteš si funkce chrániče a jističe. Chránič vybavuje na základě úniku proudu aNEVYPÍNÁ TEDY ZKRATOVÉ PROUDY! To je funkce jističe! Takže chránič ani nemá tak robustní kontakty. Co se táká veliosti proudu asi nebude na 16A zásuvkách 30A chránič, nebo jo? A myslím si že si ještě do toho všeho pleteš selektivitu jištění...kdy v bytovém rozvaděči nesmí být vyšší jistič než je vstupní u elektromeru..

berger*
Jak koukam je to tu sami inzenir. Kdyz je HL.isteni 25A pak ponem pujde PR.chranic,ktery bude bud 25A nebo o stupeň vyssi panove. Duvod? 25A jistic=5750W! Ponem 16A PR. Chranic tedy podle vas 16A=3680W.co to znamena? Kdyz pouziju mensi jmenoviti proud. Chanice oproti Hl.istici, tak ten chranic nebude schopen vybavit kdyz by cez neho preslo vice než 3680W, nebo by vubec cez neho dne mohlo projit vic nez 3680W coz je blbost na kolik je HL isteni nastavení na 5750W!. Takze Janco se neplete a ma pravdu. Dulezity je vybavovaci proud. A uzivatel 111 mam pocit, ze prave ty ses spletl s pojmami a dojmami. PR chanic vybavuje pri nesumernem proudu protekajici fazou a nulakem. Pri dotyku clovekem fazi chranic vyhodnoti do 0.4s a to pri úbytku nebo rozdilem proudu 23 az 30mA kteri protece clovekem k zemi. A to je dulezite. A ne jeho jmenovity proud. Klidne tam muze pouzit 40A chranic. I nebo 63A.Nic se nestane! Ci vy jsi myslite, ze by isntalaci protekalo pak 40 nebo 63A? Chci vysvetleni, Proc tady dávate zavadzajici informoce! a pri spravnem rozdeleni PEN pres chranic mu vydam revizi klidne i ja. Myslím, ze cim vic kecu tym mensi odbornik.
Ja delam istacii nasledovne u 3 izbaku
1 PR. Chranic 25A 1F na zasuvky
1 PR. Chránič 16A nebo 25A 1F na svetlá. Tych 16A na svetla kuli tomu, ze pres zarovky nikdy nepotece proud vacsi nez 16A! Ale volil bych 25A
Zasuvkovy obvod: izba,obyvacka,spalna, chodba 1xB16A jistic. 2.5mm2 med celkový mozny odber 3680W. 2xTV, 2xPC, 1xTlač., nabijecky, nocni lampy, vysávač, Cca 2500W odber.
Zasuvkovy obvod c. 2: koupelna 1xB16A 2.5mm2 med(bohate staci na pracku, fén a ventilator na odsavani vlhkosti do stupacky.)
Zasuvkovy obvod c. 3 a 4: kuchyň 2xB16A 2.5mm2 med. 1x jistic el. Trouba s plynem plus mikrovlnka cca 3000W odber
2x jistic, chladnice, mixer a konvice a jine. Cca 3400W odber
Svetla: 2 obvody : 2xB10A 1.5mm2 med
Obvod c. 1: izba, spalna, obyvaci izba do 300W odber
Obvod c. 2: chodba, koupelna, zachod, kuchyn. Cca 350W. Odber
Celkovo 4xB16A 2xB10A 2x25A/C 30mA. 4x2.5mm2 kábel a 2x1.5mm2 kábel.
Ted odporujte reviznimu panove. Cekam na vaše odpovedí.
Co se tyce drazek. Nedelaj zadny problem na urade. Vzdy se nahlasime kvuli sousedum a steznosti a take dame oznam na vytah, vchodové dvere, nástenku. A nikdy zadny problem! Rezani a sekani do panelu tedy Zadna sranda ale jde to.
Janco, budes Li neco podobneho delat ptej se revizaku a komunikuj se stavebnym dozorem. Zadnou nahodou nechod na poradny kde jde o elektriku! Mam 23 letou prax a kdyz to citam, tak ja bych byl Kurva zmaten a nevedel co mal delat. Teorii mas dobrou jen to chce cloveka co bude delat revízi. On uz ti rekne za akych podminek ti revízií dá.
111®

jsem napsal nějakou blbost? možný to jen to nevidím...tak pardon..

berger*

111,já nejsem já.*smich*. Píše pod mým nickem...Že jsem se vůbec angažoval...*smich*

ladaberger
Nerikam 111 zes napsal blbosť. Napsals to dobre jen Janco ted musí mat chaos protoze nepsal opak. Kluci. Chctel bych vas poprosit. Vacsinou lide sem chodí pro radu. Nekto nema finance nato delat sadrace a nebo platit elektrikare. Sam beru 650 korun za hodinu prace. 3 izbovy barak jedinemu zabere tak 40 hodín minimálne! To je tak 26 000korun panove. A to je jenom elektrika. Chranice, jistice, kabely, zásuvky, svetla, vypinace ďalších 30 000 cca. Plus firma ktera udela drazky cca 150 korún za metr. Reknene že budou rezat 200bm po celem byte. Dalsich 30 000 korún. To jest celkem 86 000 korun plus.. Vydela to nekto z vas jenom tak? Proto se pan pyta na skusenosti lidi, kteri to delali a jakej je postup. Jeden pán hore psal jak to delali synovi. Velice strucna a moudra odpoved. Sakra lidi nebudte na sebe tak hrdí. Normy se mení a je rozdil byt elektrikar ktery to dela denne a elektrikar kreti to dela prilezitostne. Myslim že Janco skusenost ma, jenom ho treba nasmerovat. Ale to by tu nebylo tolik ega ze Jo? Mam 53 let 23 let se tomu aktivne venuju a sam se ptam svych kolegu kdyz narazím na nejakej problem s kterym jsem se jeste nepotkal. A vy tu delate nektery jak maly kluci. Sakra kdyz by se takhle chovali vsichni to by ste nemeli ani co jist. Sory ale tak to je. Janco, kdyz budes neco s elektrikou delat, sezen si revizniho technika pak ten ti rekne co a jak. Budes ho potrebovat tak ci tak takze pro ulehceni to udelej. Jak se povida,kdyz se chce mladý orel naucit litat, taky se nejde ptat slepic,ale orlu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]