Nejste přihlášen/a.
Hezký večer všem.
Moc prosím o radu. Vnučka (15 let) si moc přeje fotoaparát (má ho o i na praxi ve škole - výtvarný obor). A jelikož to je fakt moc hodná a šikovná holka, tak jí ho asi Ježíšek přinese . Jenže jaký, že jo? Vůbec netuším, jaký jí koupit. Jediné co vím, že by se měla cena vejít do cca 10.000 Kč. Umí někdo poradit?
Já jsem velmi spokojen s koupí bazarového nikonu D3400. Za 6000 jsem dostal kus s nafocením 5000 fotek, stav nového, s krabicí, manuálem, fakturou, příslušenstvím, kuponem na čištění 4x500,-Kč, šikovnou fototaškou. K tomu jsem koupil za 4500,- objektiv sigma 17-50 a ta kombinace je naprosto super. Časem použiji i starší nikon 35-105, nyní při šeru a v místnostech používám jen sigmu.
Nastavení foťáku je jednoduché, světelnost výborná. Sice jsem si koupil i nový telefon realme 6s s foťákem hodně chváleným, ale takový foťák je dobrý spíše pro dobré světelné podmínky.
Bude tedy záležet, co bude převážně fotit. Jestli bude fotit jen krajinu, možná by ten telefon stačil, ale na portréty a interiéry bych doporučil právě zmíněnou kombinaci zrcadlovky a skla.
fotoskoda.cz/...
Je to cenově něco málo přes limit, ale jestli ji to baví a vydrží u toho, tak proč ne - když jsou ty vánoce.
A pokud je cena problém, nebojte se podívat po slušné bazarovce. Rozhodně však něco s výměnnými objektivy, ne kompakt. Ten se hodí na dovolenou, ale ne na vážnější práci.
fotí pouze mobilem už třetím rokem. A má "oko". Opravdu vidí, co jiní ne . A ta cena... No, tak do 15.000 bych to zvládla
supr, a na příští vánoce si připravte další minimálně desítku na další objektiv. Mezitím na narozky nějaké filtry, stativ... o dárcích na příštích x let nemusíte přemýšlet.
Přítelkyně má kvalitná zrcadlovku od Nikonů, v obtížných podmínkách to opravdu fotí báječně (stoupne si uprostřed tmavého kostala a udělá cvak = výsledek je opravdu slušná fotaka).. Ta její zrcadlovka je ale hodně přes limit - hodnota je kolem 30 tisíc. V mnoha běžných případech ale slušný mobil s několika foťáky udělá podobnou i lepší službu - mnohé dnes umějí specielní režim pro makro, portrét, noční snímky.
Takže podle mého to chce klid, foťák v mobilu dnes už není nic podřadného, pořiďte něco co má kvalitně hodnocené foťáky. A nezapomeňte, že vždycky platilo a platit bude - kvalitní fotku dělá především ten, kdo mačká spoušť !
To já vím, že krásnou fotku nedělá foťák, ale ten kdo ho drží .Jak jsem psala, vnučka má docela dobrý mobil, ale prostě foťák je její sen. A prostě jí ho musím splnit.
Tak @arne1 mám tu speciálně něco pro oponenturu tvého tvrzení. Dvě fotky. Jedna je mobilem Samsung A51 s úplně profesionálním foťákem (píár kydy) a druhá je AMATÉRSKOU low end zrcadlovkou Nikon D3200 se SETOVÝM objektivem.
Obojí vlastním. Zrcadlovku od doby její edice, mobil teď k ježíšku. A protože mě zajímal rozdíl, udělal jsem pokus za stejných světelných podmínek (denní světlo v místnosti, bez jakéhokoli umělého přísvitu).
Schválně si tipni, co je co. Zejména, když zvětšíš detaily štětců. To nejen pro tebe, ale pro všechny, kteří tvrdí, že fotoaparád v mobilu udělá "podobnou, nebo lepší službu". Houby tak...
No, větší soubor sem nejde vložit. Ale v případě zájmu mám plnou verzi v JPEG nebo TIFF. Ale i tak je to v náhledu vidět, pokud má člověk průměrně zdravé oči.
Osobně bych šel do bezzrcadlovky, např. Sony Alpha A5100 (nebo A6000, která sice nemá dotykový displej, ale má hledáček) + z eBaye za ~500 koupil 2 náhradní baterie a následně podle zamýšleného použití další objektiv (základní 16-50 je sice hezky kompaktní, ale do cca. 25 mm má problémy s vinětací). Za tu cenu je to celkem slušný foťák, který se setovým objektivem nemá ani 1 kg a vejde se do kapsy (i s objektivem je zhruba stejně velký, jako samotné tělo high-end zrcadlovky).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.