Nejste přihlášen/a.
Bez znalosti konkrétního zapojení LEDek a jejich parametrů prakticky nelze poradit. Navíc když tvé znalosti elektroniky jsou nejspíš nulové.
Pro trochu zkušenějšího amatéra by to neměl být problém. Volty zná, tak jen to rozebrat či podívat se jak to je zapojený, jestli to již nemá předřazené odpory. Jinak ohmův zákon snad zná R=U/I a začít propočet s nejmenším proudem a postupně přidávat. Tak to jen v základu. Ale jak píšete, musí vědět cca co a jak spojit, propojit, změřit...
Přibližný úbytek napětí na led diodách ULED:
červená - 1,65V
žlutá - 2V
zelená - 2V
modrá - 3,5V
takže nakonec 3V (2xAAA = 2x1,5V), diody asi serioparalelně (nebo diody s mnohem menším úbytkem? prozatím jsem se s nimi nesetkal); je možné, že i bez rezistoru. Zkusil bych zapojit na 1ks AAA a porovnat svítivost; pokud budou svítit málo, klidně přidám i druhou baterii v sérii...
@ra20z proud může být i 5mA...starší typy měly třeba těch 20
20mA je většinou udáván max proud; ono by to ty dvě AAA baterie vycucalo poměrně rychle...proto i to blikání; a v podobném případě jsem naměřil odběr mezi pěti až osmi mA...
To je docela zásadní, jestli jsou paralelně nebo sériově. Ideální by bylo vzít ampérmetr a regulovaný zdroj, postupně zvyšovat napětí do proudu nějakých 20mA a pak změřit napětí. Můj odhad je, že jsou-li paralelně, tak na ty 3V (2xAAA) budou odebíradt tak akorát těch 20mA a pokud jsou sériově, tak se nerozsvítí vůbec (to by bylo 0,5V na LEDku a to je málo).
Rezistor ke každé zvlášť. Hodnoty jsem vám napsal. Jelikož neznáte typ diod začněte větší hodnotou. Dobrý by byl měřák, aby jste si změřil proud. První led diodu jsem zapojoval v amat. zesilovači, jako kontrolku, před více než 40 lety. Pamatuji, že stála asi 30-50 Kčs, přesně si již nepamatuji. Časem šla cena rapidně dolů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.