Dobrý den, mám rozebranou pračku, chtěl bych se poučit k čemu jsou některé díly. 1. Na prvním obrázku je to na přívodu elektriky, je to nějaký odrušovací člen proti rušení? 2. Vede z toho hadička okolo 6mm a 2 slabší a 2 silnější dráty. 3. Na přívodu vody jsou tyto dva válečky, jsou to ele. ventily? Proč dva? Děkuji
Hladinový spínač hlídá výšku hladiny vody v bubnu, jedná se o tlakový spínač, který spíná při dosažení určené hladiny; jsou tam většinou dva mikrospínače, jeden spíná při nízké hladině, další při vysoké...může jich tam být více, podle typu pračky, podle její "inteligence". Hadička je druhým koncem ukončena buď dole na filtru, nebo někde na portubí poblíž...
Je to pračka AWO/C 63201 Ještě by mě zajímal motor pračky, co je ten černý plastový klobouček na hřídeli ke kterému vedou dva bílé vodiče? Jak se řídí otáčky toho motoru? U připojení je konektor se sedmi vodiči, dva bílé jdou z té černé čepičky, dva hnědé od uhlíků? A pak jsou tam dva červené a jeden modrý které jdou do motoru. Chtěl bych to pochopit.
Regulátor posílá do motoru impulzi na základě požadovaných otáček se spětnou vazbou podle zkutecných otáček. Představte si ruční jednorychlostnní vrtačku: přitlačíte na vrták otáčky poklesnou, odlehčíte a otáčky nekontrolovatelně vzrostou ažk desítkám tisíc.
libord
Tzn. že snímač otáček posílá info do ŘJ a ta podle navolených otáček motor roztáčí na zvolené otáčky změnou napětí nebo proudu? A když bych chtěl vyzkoušet jestli je motor funkční, jak to jde zjistit na samotném motoru?
libord
Jak by šel prosím vyzkoušet ten motor jestli je vpořádku?
Zapojením vynutí do série. Jestli nemáte alespoň minimální elektrotechnické znalosti tak se do toho nepouštějte. Při spuštění motoru naprázdno se rotor roztočí takovými otáčkami že hrozí jeho destrukce.
motor má obvykle poněkud vyyšší otáčky a jejch řízení se na hrubo řeší pomocí vinutí statoru a jeměji pomocí regulace proudu vinutím, protože při zátěži motoru otáčky klesnou a je třeba zvýčit výkon statoru a u uhlíkového i rotoru. Obecně snímač může být řešen magneticky pomocí Hallova generátoru, nebo opticky, pomocí infrasnímače stroboskopického kotouče, a takto získané pulzy se zpracují elektronikou a pokud se motor opožďuje pak se přibudí, pokud předbíhá pak se buzeí sníží a on se zátěží zpomalí...
pokud jdou do snímače 2 vodiče , odhaduji Halluv generátor a na hřídeli magnet..
Dobrý den, jestli jsem tomu dobře porozuměl, tak motor by se měl spustit pouze přes regulátor, jinak by se otáčky nemohly ovládat a hrozilo by zničení motoru? Kde ten regulátor najdu, je v té desce ovládacího panelu? Jde mi jen o to jak motor proměřit, zda není spálený. Kolik těch vinutí na motoru bych mohl proměřit? Děkuji
Dobrý den, vysvětlíte mi prosím co jsou tyto dva moduly? Jsou tam 2 karty, jedna je s displayem a druhá má v sobě otočný knoflík, kterým se ovládají programy. Děkuji za vysvětlení
To zelené je pouze hloupá deska tlačítek a displeje na které je to osazeno.
Hlavní je ten bílý modul, kde je zdroj, procesor a volič (přepínač) a také jako do hlavní desky vedou čidla, motor pračky, hladinové spínače, ventily napouštění vody a další a další prvky okolo.
libord
Jsem rád, že jste mi to vysvětlil. Pokud mi blbne program, že nedojede do konce je něco špatně v té hlavní desce? Jak se té desce říká?
Mě to taky dělala whirlpollka a víte čím to bylo? Zámkem blokování dveří.
Pračka se v průběhu praní pauzovala a ke konci praní hlásila chybu fDb. Musel jsem vždy bouchnout rukou do zámku a dát třeba 2 minutový program vypouštění vody a modlit se, aby odemkla .
Chyba na desce kupodivu nebyla. Ona, když zjistila, že dvířka odskočí a rozepne kontakty, přitom je stále zamknuto, tak se pauzla a zastavila. Bylo nutno dát znovu PLAY.
Nicméně jsem šel na desce i po napájecí části a desku vylepšil. On tam totiž výrobce poddimenzoval zdroj, aby deska odešla v záruce. Deska se dá opravit, ale to je pro člověka, co rozumí elektronice a součástkám. Což nejsou opraváří praček nebo elektrikáři. Ty jen mění drahé díly.
Děkuji, já se tím stále učím, nějaké součástky jsem schopen proměřit a vyměnit, ale zatím jen poznám špatnou pojistku, diodu, rezistor, trumivku. Zbytek zatím neumím vyhodnotit, zda jsou dobré nebo ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.