Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zhasnutá žárovka se rozsvítila

Od: neelektro odpovědí: 9 změna:

Ahoj.

Jen ze zajímavosti. Na chatě máme ještě staré žárovky s původní elektroinstalací. Jak je možné, že i když se vypínačem žárovka vypne a ona opravdu zhasne, tak v jednom okamžiku se sama od sebe na okamžik rozsvítí?

Chata je poslední příjemce elektřiny. Je to kvůli chvilkovému zvýšení napětí?

Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

To co popisujete je fyzikální nesmysl. Takže pokud z nás neděláte vo.y, nemáte klasický vypínač, nebo máte chybu v elektroinstalaci. V každém případě doporučuju kontrolu odborníkem (tím rozhodně nemíním "ezoterika" ;))

hodnocení

6x

Klasická žárovka s vláknem? Vadný spínač.

Ledka nebo úsporka? Naindukované napětí ve vodičích při schodišťovém uspořádání vypínačů + třeba špatný vypínač.

Není to zajímavost nebo vyvolávání důchů či podobné nesmysly. Vadná elektroinstalace a fyzikální jev.

hodnocení

2x

Špatné uzemnění nuláku. Urezlý zemnící prvek.

Dům u sedmi fází.

kenav
hodnocení

2x

Klasicka zavada otocnych vypinacu.

hodnocení

1x
Když je stará elektroinstalace, tak tam asi budou i vypínače, které ještě pamatují, když byl Šemík hříbě. Nemůže to být jen starým vyrachtaným vypínačem? Kontakty skoro volný a tak stačí někde zavřít dveře a jemný záchvěv stačí aby se kontrakty na okamžik spojily.

jofa*
hodnocení

0x

To máte ještě dobrý. Vyměníte vypínač či doáhnete šroubky. Mně se samovolně zapíná, zastudena, zcela vypnutý na nule a obě plotýnky, sklokeramický dvouvařič, rakouský FIRST. (děsný krám) . Po vaření musím vytáhnout vidlici ze zásuvky, aby v době kdy se nepoužívá nehřál. Vařič sice jako nový, ale po záruce.

hodnocení

0x

Tak nestraší jen u vás. Včera čučím do počítače, najednou rána a úsporka v lustru zhasla. Vypnul jsem vypínač a šel hledat novou. Po cca deseti minutách jsem šel bouchlou žárovku vyšroubovat a jakmile jsem na ni sáhnul - blikla a to při každém doteku. Dal jsem novou a ta po zhasnutí bliká také. Elektroinstalace 12 let stará.

doplněno 05.12.20 15:05:

Jo beru, ale proč blikala "bouchlá" žárovka a proč stále bliká nová?

doplněno 10.12.20 22:00:

Vypínače vyměněny, šroubky dotaženy a bliká dál. Normální žárovka sice nebliká, ale už tři praskly. Něco je špatně.

ǔsporka se ti rožne sama od sebe i v mikrovlnce. Někdy stačí i silnější statická elektřina. Spínač na zdi totiž úsporku odpojuje jednopólově a pak to funguje jako doutnavková zkoušečka, kdy přes tebe jde jakoby nulák.

Vždy je špatný kontakt někde na svorkách nebo se uplatňuje naindukované napětí na vodičích v dlouhém kabelu při zapojení dvo 6tek přepínačů (schodišťák).

Dá se to odstranit paraelním připojením kondenzátoru na patici žárovky (tedy v případě, že klasická vláknová žárovka zmíněný jev nedělá a dělají to jen nové LED nebo zářivkové náhrady).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]