Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Jen ze zajímavosti. Na chatě máme ještě staré žárovky s původní elektroinstalací. Jak je možné, že i když se vypínačem žárovka vypne a ona opravdu zhasne, tak v jednom okamžiku se sama od sebe na okamžik rozsvítí?
Chata je poslední příjemce elektřiny. Je to kvůli chvilkovému zvýšení napětí?
Díky.
To máte ještě dobrý. Vyměníte vypínač či doáhnete šroubky. Mně se samovolně zapíná, zastudena, zcela vypnutý na nule a obě plotýnky, sklokeramický dvouvařič, rakouský FIRST. (děsný krám) . Po vaření musím vytáhnout vidlici ze zásuvky, aby v době kdy se nepoužívá nehřál. Vařič sice jako nový, ale po záruce.
Tak nestraší jen u vás. Včera čučím do počítače, najednou rána a úsporka v lustru zhasla. Vypnul jsem vypínač a šel hledat novou. Po cca deseti minutách jsem šel bouchlou žárovku vyšroubovat a jakmile jsem na ni sáhnul - blikla a to při každém doteku. Dal jsem novou a ta po zhasnutí bliká také. Elektroinstalace 12 let stará.
Jo beru, ale proč blikala "bouchlá" žárovka a proč stále bliká nová?
Vypínače vyměněny, šroubky dotaženy a bliká dál. Normální žárovka sice nebliká, ale už tři praskly. Něco je špatně.
ǔsporka se ti rožne sama od sebe i v mikrovlnce. Někdy stačí i silnější statická elektřina. Spínač na zdi totiž úsporku odpojuje jednopólově a pak to funguje jako doutnavková zkoušečka, kdy přes tebe jde jakoby nulák.
Vždy je špatný kontakt někde na svorkách nebo se uplatňuje naindukované napětí na vodičích v dlouhém kabelu při zapojení dvo 6tek přepínačů (schodišťák).
Dá se to odstranit paraelním připojením kondenzátoru na patici žárovky (tedy v případě, že klasická vláknová žárovka zmíněný jev nedělá a dělají to jen nové LED nebo zářivkové náhrady).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.