Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava měniče

Od: martin1* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, Dostal jsem nefunkční měnič Voltcrfat 12/230V 300W.

Pohledově je tam jedna součástka která je shořelá a nejde změřit. Ostatní součástky (diody i tranzistory vypadají v pořádku) Diody jsem změřil. Tranzistory se mně zatím vyndavat nechce. Nevíte náhodou co je ta shořelá součástka?

Díky za každou radu. Martin.

Oprava měniče
Oprava měniče #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to odpor a neshořel jen tak pro nic za nic. Když ho vyměníte, nový pravděpodobně shoří také. Závad může být 100+1 a bez schémátka a měření zařízení v zapnutém stavu nic nezjistíte.

"...diody i tranzistory vypadají v pořádku"

Vadné součástky z 90 % vypadají na pohled úplně normálně.

111®
hodnocení

3x

je u toho R2 takže odpor..

111®
hodnocení

3x

so je tam z druhé strany? Výkonový polovodič?

hodnocení

3x

Na druhém obrázku je vpravo nad shořelým odporem trojice vývodů. Ty patří výkonovému polovodiči (tranzistoru?), který je třeba proměřit. Patrně je vadný (je zkratu) a nejspíš vzal s sebou i budicí tranzistor (Q9?) vlevo vedle výk. prvku. Další závady jen tak odhadnout neumím, ovšem je vcelku bez diskuze, že oprava nebude úplně jednoduchá.

doplněno 05.12.20 10:28:

Výměna shořelého odporu a výk. tranzistoru nic neřeší! Bez měření se nikam nedostaneš. Znovu opakuji, že je patrně vadný i budicí SMD tranzistor Q9! Takže po výměně odporu a výk. tranzistoru ti po zapnutí vyměněné součásti znovu rychle shoří!

111®
hodnocení

2x

odkaz na datasheet:http: pdf1.alldatasheet.com/...
a jeden obr, podle něho by ten R mohl být 0,01Ohm

Oprava měniče #3
peter*

Nechapem, co ma spolocne zapojenie pre meranie parametrov z katalogoveho listu, kde je maly odpor kvoli zmeraniu ubytku napatia (= nepriame meranie prudu) a realne zapojenie menica.

Třeba časem pochopíš ...

martin1*
hodnocení

Díky. Zkusím to. Pokoupím, přiletuji a pak to s klidným srdcem možná vyhodím. Díky všem za rady a nápady a přeji hezký víkend.Martin.

martin1*
hodnocení

Díky za odpovědi. Z druhé strany je tranzistor . Můžu ho vypájet a změřit. To problém nebude, ale jeký tam mám dát ten odpor?

Oprava měniče #4
Oprava měniče #5
martin1*
hodnocení

Když to nepůjde, tak nic. Jen to nechci vyhodit bez pokusu. Díky za rady.

Oprava měniče #6

V datasheetu RG

111®

Myslíš že by byl výkonový?

111 Já vůl... jasně. Drain Source přechod. Patří tam ten 0,01ohm.

carajimrman

hodnocení

0x

Mal by to byť SMD odpor. Keďže sa jedná o malé súčiastky,tak by mali byť označené kódom,aby sa dala určiť ich hodnota. Inak len schéma od plošáka.

elektrolab.eu/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]