Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chci se zeptat k čemu se používá ampér. Jsem zkušený začátečník. (Umím obvody se solárním panelem, zdrojem z el. sítě...) Zajímalo by mě proč potřebuji znát například kolik ampérů dává nabíječka na notebook, kterou používám jako zdroj napětí. Dává 19,5V a 4,62 A když to připojím k větráčku, žárovičce... vše je funkční. Něco jsem o tom četl například že to určuje jak rychle ve vodiči proudí elektřina, ale mi je jedno jak rychle proudí hlavní je (podle mě) kolik dává V. Děkuji alespoň za nějaké vysvětlení.
(prosím o odpovědi méně odborné)
Není to úplně tak, jak píše fidonet, ale v podstatě má pravdu.
Tak mi to připadá, že jsi nezkušený laik, i když "umíš"to, co píšeš. Doporučoval bych ti hlubší studium elektřiny, aby jsi pochopil aspoň základní fakta a zákonitosti. Už třeba rychlost el. proudu ve vodiči je blízká rychlosti světla, a není závislá ani na napětí, ani na odporu. Píši o rychlosti, o které se zmiňuješ.
Jsi šikovný, zajímá tě to, jinak by jsi se neptal na poradně.
O elektřině je na webu tolik stránek, že budeš moci studovat dlouho a stále toho nebudeš vědět moc, na to třeba roky. Pro zajímavost jedna ze stránek, která by tě mohla uvést aspoň mezi laiky se začátečnickými znalostmi.
cez.cz/...
jinak ti stačí zadat do vyhledavače třeba el. proud nebo napětí, a dozvíš se například, proč je el. proud závislý na napětí, a že proud nedává napětí a pod. Zde ti to můžeme vysvětlit opravdu jen jak pro laika, není tu tolik místa. A pokud chceš tvořit el. obvody, musíš o elektřině vědět více! Pozor, elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán! A není vidět!
V podstatě měl ten pán s bradkou z mauzolea pravdu: Učit se učit se učit se!
Nepotřebujete vědět kolik dává nabíječka vašemu NB. Může Vám to být ukradené. Mě to taky je ukradené. Pokud děláte el,obvody, tak už to potřebovat budete. Dokonce to potřebuje brát do uvahy i 100 letá babička, a vědět, že pokud si koupí sporák s odběrem 20A a zapojí ho doma do obvodu s pojistami 16A takže ji ten sporák nebude fungovat. Ne že by nefungoval, ale nebude mít přisun el.proudu. No ukradené ji to vlastně může být, ale ten kdo ji to bude montovat by to vědět měl. A když neví, optá se na http://poradte.cz
doplněno 10.02.10 14:14:Jinak definici Amperu potřebujete znát určitě k nějaké zkoušce ve škole
Elektrický proud je dobrý sluha.A jako takový má některé charakteristiky,už pan OHM je stanovil.Jsou to napětí,(Volt)proud(ampér) a Odpor elektrického obvodu(ohm)
Tyto charakteristiky určují také výkon(waty)A s těmito hodnotami si můžeme v praxi spočítat vše,co se týká baterie(AHod),a spotřebiče,odběr a výkon-příkon.Také to,kolik za odběr budeme platit.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.