Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou zrcadlovku do 30 tisíc?

Od: pansvacinka® odpovědí: 14 změna:

Dcera chce fotit, docela jí baví dělat makra, fotí různé listy, květiny, kameny, struktury. (mobilem) :-D Ale má i psa, takže určitě bude chtít hodně fotit psa. Já fotil kdysi Zenitem 11 na kinofilm, takže mě současná technika moc neříká, a nevyznám se. Takže ta cena by měla být i s objektivem, stativem, nějakým makro nástavcem? Prostě aby přibližně za tuhle cenu měla vybavení, se kterým může fotit a aby nebylo nutné dokupovat zásadní věci. Možná není nutná ani full-frame zrcadlovka, ale nestačil by jí teda v tom případě ten mobil?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

U nás v rodině se uchytila řada Nikon D5x00 (za x dosadit čísla dle inovace - poslední je myslím D5600). Ekvivalent má i Canon (neviděl bych v nich velký rozdíl, jen záleží na vnitřní volbě). Oceňuji výklopný displej a možnost filmování. Asi nejvyšší pro amatérskou činnost, potom nastupují profi.

inspa*
hodnocení

2x

Souhlasím s jakýmsi předchozím názorem. Zrcaldlovku za mě - ano, ne žádné kompakty. Ale nějaké základní tělo a hlavně připlatit za objektiv (aby měl HLAVNĚ dobrou světelnost, možná stabilizaci optickou vlastní). Tělo je vlastně fuk, pokud nebyl požadavek na točení videa, a ten nebyl. :) Jen abych ilustroval - já mám tělo prastarý Canon 450D a mám i ty původní setové objektivy co k tomu před 13 roky byly, tehdy komplet za 25 tisíc. A nedávno mi známej půjčil L-kové objektivy Canon (pořád stejnej bajonet) a já nevěřil vlastním očím, co to tělo vykreslí. :) Pochopitelně, každý z těch objektivů převyšoval vysoce cenu toho mého hajzlíka, je to totální špička, taky tak stojí. Co chci říct - vybrat kvalitní tělo za rozumnou cenu, rozhodnout se pro značku (Canon, Nicon - nezklame). A pro tyhle značky pak není jen černá (setový objektiv) či bílá drahá (L-kový objektiv), pro ty bajonety dělají i jiní, kvalitně pro naše amatérské užití luxusně - třeba Tamron objektivy.

hodnocení

1x

Ono ani tak nezáleží na těle jako na skle. Já si teď pořídil z druhé ruky Nikon D3400 a jsem naprosto spokojený (oproti staré D80).

Můj otec dostal z akčních výprodejů a cashbackem Nikond D750 za krásných 22 tis.

Sklo - objektiv, který má k tomu být odpovídající, může stát i 3x tolik.

Proto bych volil raději levnější tělo s dostatečným rozlišením - třeba i tu D3400 z bazaru se zárukou a k tomu dva objektivy za 10-20tis.

host
hodnocení

0x

Pro amatéra začátečníka snad nemusí být drahá zrcadlovka. Například nenápadný a přitom výborný kompakt Sony NEX3 ve své době dělal krásné snímky, napříkad detaily květin nebo osoby a budovy.

hodnocení

0x

Já mám kromě kompaktu Nikon Coolpix S9500 , ještě zrcadlovku Nikon D5200, s objektivem Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Když jsem ho kupoval, tak mě v prodejně foto přesvědčili, abych si místo originálního objektivu vzal tento. Prodávali obě verze. Jsem spokojen. Foťák má i bezdrátové dálkové ovládání.

jm
Ten objektiv mam taky, na výlet fajn. Na makro ale spec.objektiv! Ty dobré jsou od 15000,-. Výborný za 50 :-\

sirokko
hodnocení

0x

Zapomeňte na mobil. Dále pak na kompakt. Pokud chcete skutečné makrofotografie, tak do do třiceti tisíc nedáte. Potřebujete full frame snímač s velkým rozlišením a příslušný objektiv.

Tak nějak se to dá dělat by socka edition s APS-C zrcadlovkou a pevnou pětatřiítkou světelnou s reverzním kroužkem, kdy objektiv nasadíte obráceně. Ale to prostě není ono.

Na makro potřebujete vysoké rozlišení, co nejmenší poměr zvětšení a objektiv, který pořádně vykresluje. Jinak to nemá cenu.

Jsem vás asi nepotěšil, ale do stratosféry taky nevyletite rogallem.

praivo*

I se "socka edition"lze udělat relativně slušné fotky. Níže Sony Alpha A6000 (MOC cca. 13k) + Pentacon 35 f/1.8 (na Bazoši za 1000) (+ bazarový adaptér na Sony E za 300) + mezikroužek. Měl jsem k tomu půjčený nějaký levný stativ od Hamy, ale i teď po zakoupení vlastního (Triopo GX-1127 + hlava Manfrotto 391RC2) jsem stále pod 20k za vše kromě počítače. Složeno z asi 20 fotek programem Helicon Focus 7 + malé úpravy v Photoshopu 2021 (šlo by to ještě vylepšit, ale pro e-shop, kde bude fotka v sotva poloviční velikosti, to stačí). Ten prsten má průměr něco málo přes 20 mm.

Mimochodem, ta Alpha (resp. asi všechny modely s hledáčkem) umí aktivovat spoušť snímačem přiblížení od hledáčku, což se pro makro může docela hodit (nepohneš si s foťákem při mačkání spouště a zároveň nemusíš používat časovač ani dálkový ovadač/mobil), a také je pro ni dostupná celkem šikovná aplikace FocusBracket.

Jakou zrcadlovku do 30 tisíc?
jofa*

Tohle makro? Až to bude mít 2 mm v reálu tak ano.

Sirokko - samozřejmě FF je podle mne též optimum, ale nejlépe by se pracovalo s technickou kamerou - Linhof, Horseman,... ale to je iž jiná story.

praivo2
jofa: Zopakuj si terminologii. "Nejpřísnější" definice makra je poměr 1:1 nebo větší, tj. nějakých 25 mm na šířce APS-C senzoru (a ještě víc u full-frame). Takže pokud ten prsten není makro, tak k němu alespoň nemá daleko. Ale pokud s tím máš problém, tak sem večer dám ještě něco menšího.
sirokko

@praivo vždyť je to úplně příšerně nevykreslené. Nechápu, co se na tom má skládat z dvaceti fotek... Sorry jako, tohle bych nedal ani jako potisk hajzlpapíru, natož na web.

praivo*

sirokko: Tak sem dej něco lepšího. Zatím jenom kritizuješ, ale na otázku (zrcadlovka na květiny a listí DO 30k) jsi neodpověděl a nic od tebe, co by dokazovalo, že umíš fotit lépe, jsi sem taky nedal.

praivo*

První fotka je focena firemní Alphou A68 s 90mm Tamronem "1:1" za 20.000+ Kč, druhá mojí A6000 s Pentaconem (viz výše). Obě exportované přímo ze sloučených RAWů bez dalších úprav.

Je fakt, že s tím Tamronem jsem to trošku přehnal se clonou (měl jsem tam asi f/16, s Pentaconem asi f/8 - nejsem si jistý, původní fotky s metadaty už nemám), ale i tak jsem čekal podstatně větší rozdíl, než tam vidím.

Jakou zrcadlovku do 30 tisíc? #2
Jakou zrcadlovku do 30 tisíc? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]