Nejste přihlášen/a.
Nechtějí se mi doma automaticky naladit rádiem řízené hodiny. Mám jich několik, při výměně baterií musím po několika pokusech naladit ručně. Funguje signál pro tyto hodiny, nebo byl s příchodem digitalizace zrušen? Lokalita okolí Přerova.
Předem díky za odpovědi.
Bývá problém s kvalitními okny mají spec. povrchovou úpravu jež brání průniku rádio signálu. Dejte na chvíli za okno a uvidíte. Můj budík má synchronizaci po 5 minutách, synchronizace dle výrobců může být rozdílná. Nebo signál v místě může být zarušen (samozřejmě nelegálně, neměl by být rušen, průmyslová rušení). Případně v místnosti pokusnou metodou nalézt místo se silnějším signálem.
To že přijímají - tu anténku ,mají všechny hodiny doma (3) co mám, pravdou je, že se seřizují v noci nad ránem...
Myslím, že všechny se začnou seřizovat ihned po vložení baterií (pozor - vyjmout baterie a počkat několik minut než se vybije interní nabitý kondenzátor). O vložení baterií a následném okamžitém (do 2 minut) nastavení z radiosignálu platí o našich nástěnných hodinách (+ vždy se rozběhnou rafičky v 16:00 k synchronizaci), budíku z roku asi 1996 Eurotech, budíku z Lidl a náramkových hodinkách Casio.
Môže to spôsobovať silný zdroj rušenia v mieste príjmu, ktorý svojim signálom zahltí prijímač DCF. Dobrú radu Vám už dal poradca, ktorý poradil dať hodiny k oknu. Než sa zosynchronizujú, môže trvať dlhšiu dobu, pretože prijímač signálu je kvôli šetreniu energie vypnutý a jeho krátkodobá aktivácia je danná výrobcom.
S tím rušením je to pravda.Je to ale otázka poměru signálu a rušícího signálu.
Vlivem toho, že užitečný signál je slabší ,tak je to jasné.Že.!
S tím plechovým nebem- je to nesmysl.Dlouhé vlny se také šíří Ionosfericky ,ale poněkud jinak
než ostatní frekvence.Není to povrchová vlna.Vysledný efekt perigea je snížení úrovní radiových přenosů.
U dlouhých vln je hlavní problém jak energii vyzářit z antény a jak ji efektivně přijmout.!
Přešli jsme od 1996 postupně jen na hodinky/budíky/náramkové/nástěnné s DFC různých výrobců a s nahodilým časovým posuvem jsme se nesetkali. Naopak při přechodu ze SEČ na letní čas a zpět jsme se o posuv nemuseli starat. Od příštího roku uvedený problém by již neměl nastat z důvodu zrušení přechodů (i.m.b.e.c.i.l.n.í.c.h).
Důvodem proč ty hodiny nenaskočí je skutečnost že v roce 2020 je minimum sluneční aktivity a tím
je velmi nízký sluneční index.Z toho vyplývá že to má zásadní vliv na šíření radiových vln v celém spektru
kmitočtů(I dlouhých vln.)
Ve skutečnosti se to projeví jako snížení výkonu vysílače.Vyzářený výkon DCF77 je 25Kw Takže nic moc.
Jsme v perigeu od slunce a tak budete muset počkat tak 3 roky a bude to zase chodit.Nebo donutit
někoho aby zvýšil výkon vysílače.
Tak si ho můžete aspoň v příloze poslechnout.Ta delší čára je každá 60 minuta.
![]() | DCF77.wav | 276.01 kB |
DCF pouziva frekvenciu 77.5 kHz. Anteny v prijimaci su vacsinou cievky namotane na feritovom jadre a teda smerove. Skuste den za dnom otacat hodiny po 45 stupnoch, raz sa to chyti. Svoje robia aj spinane zdroje pre elektroniku a LED osvetlenie, lacne smejdy mozu rusit. Pripadne vezmite hodiny vyvencit vonku.
DCF-77 je dlouhovlnný vysílač (speciálních časových znaků), který je umístěn v Mainflingenu poblíž Frankfurtu nad Mohanem (dlouhé vlny (77,5 kHz) - dosah činí cca 1.500 až 2.000 km od tohoto vysílače). Vzdušná vzdálenost Přerov - Frankfurt je necelých 650 km, takže v klidu.
Takže z Přerova vzdušnou čarou téměř přímo k západu (malounko na sever, ale to nehraje roli).
Já mívám problémy ve svém moravském bytě (severně kousek od Brna) po výměně baterek třeba, že v pokoji orientovaném na východ se mi nechytají a u okna k západu ano. Zřejmě už v rámci bytu může dojít k zarušení (byť dlouhých vln). Jeden takový budík mi kdysi nechytal ani přes okno a musel jsem ho na chvíli šoupnout na terasu - k západu. Pak se sladil.
Já koupil hodiny (meteostanici) řízené rádiem asi před rokem. Okamžitě po vložení baterie se správně seřídily (netuším, jak poznají časové pásmo) a nějaký čas fungovaly dobře. Pak, aniž bych hodiny přemisťoval, signál vypadl (mají indikátor signálu) a objevoval se jen velmi sporadicky. Pak se zas objevil, ale zase se stávalo, že se najednou hodiny posunuly o několik hodin (minuty byly přesně a hodiny třeba i o půl dne blbě). Seřizovat nemělo smysl, protože když si umínily, zase se posunuly (automatické řízení v mém případě nejde vypnout). V posladní době zase signál ukazuje a hodiny jdou dobře. Takže z toho usuzuju, že si Němci "hráli" s tím vysílačem a chyba nebyla v hodinách.
Spíše vypadá na průmyslové rušení (elektrorozvodny, špatný přechod-spoj vysokonapěťového kabelu, různé dílničky se svářečkami-upalovačkami-řezačkami-elektroerozivní obrábění, soused s klimou, TV signál rušila v několika obcích velko-klimatizace v papírně ...). DCF se řídí spousta měřících přístrojů a synchronizací a to by si Němci nedovolili. Jde o nákladné zařízení, se kterým se nemůže jen tak laborovat.
No, řekl bych, že problém je spíš v nějakých levných přijímačích, které neřeší kontrolní součty. Jenže, který čínský šmejd výrobce použil zjistíte až když to selže.
Proto jsem se na DCF vybodnul a přesný čas beru z GPS.
Tím jste nic nevyřešil, pokud zařízení GPS je od "levného China výrobce". GPS je ještě náročnější na výpočty a dopočítávání přesností.
@ra252 nojo, ale sežeňte něco jinýho než levný čínský šmejd. Znám ještě možnost drahého čínského šmejdu vydávaného za kvalitní výrobek, ale opravdovou kvalitu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.