Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rádiem řízené hodiny

Od: jamalajka odpovědí: 27 změna:

Nechtějí se mi doma automaticky naladit rádiem řízené hodiny. Mám jich několik, při výměně baterií musím po několika pokusech naladit ručně. Funguje signál pro tyto hodiny, nebo byl s příchodem digitalizace zrušen? Lokalita okolí Přerova.

Předem díky za odpovědi.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Zkuste je dát co nejblíže k oknu.
Na tu chvíli, než se chytnou.

hodnocení

5x

Bývá problém s kvalitními okny mají spec. povrchovou úpravu jež brání průniku rádio signálu. Dejte na chvíli za okno a uvidíte. Můj budík má synchronizaci po 5 minutách, synchronizace dle výrobců může být rozdílná. Nebo signál v místě může být zarušen (samozřejmě nelegálně, neměl by být rušen, průmyslová rušení). Případně v místnosti pokusnou metodou nalézt místo se silnějším signálem.

smode*
hodnocení

4x
Hezký den. Signál je stále vysílán a to z Německa. Vzhledem k jeho výrazně nízké frekvenci umožňující velmi dobrý průchod materiály a jeho dosahu až do Ruska, Finska nebo třeba až do Afriky je velmi nepravděpodobné že jste někde ve stínu. Pokud nepomůže nic z předchozích rad, nezbývá Vám nic jiného než se podívat do návodu :)

hodnocení

3x

Ano, DCF signál stále funguje.

kenav
hodnocení

2x

Hodiny musi ukazovat ikonu prijmu,pokud ne tak jsou v modu ručni a nebo neni signal

jofa*

Nemusí. Spousta hodin nic takového nemají. Většinou se mi seřídí až v nočních hodinách.

To že přijímají - tu anténku ,mají všechny hodiny doma (3) co mám, pravdou je, že se seřizují v noci nad ránem...

Myslím, že všechny se začnou seřizovat ihned po vložení baterií (pozor - vyjmout baterie a počkat několik minut než se vybije interní nabitý kondenzátor). O vložení baterií a následném okamžitém (do 2 minut) nastavení z radiosignálu platí o našich nástěnných hodinách (+ vždy se rozběhnou rafičky v 16:00 k synchronizaci), budíku z roku asi 1996 Eurotech, budíku z Lidl a náramkových hodinkách Casio.

Môže to spôsobovať silný zdroj rušenia v mieste príjmu, ktorý svojim signálom zahltí prijímač DCF. Dobrú radu Vám už dal poradca, ktorý poradil dať hodiny k oknu. Než sa zosynchronizujú, môže trvať dlhšiu dobu, pretože prijímač signálu je kvôli šetreniu energie vypnutý a jeho krátkodobá aktivácia je danná výrobcom.

karel556*

každé hodiny to mají jinak, naše jedny loví signál ve 3 - 6 - 15 - 21 hodin, další v 1 - 3 - a v 5 hodin ráno, jiné v 5 - 11 - 17 - 23 hodin...

jurajjuraj*
hodnocení

1x

ty mame takoy a pamatuju ze v naovdu bylo ze se samy nastavujou ve dve hodiny rano, tzn kdyz dam pres den baterku tak az druhy den rano jsou automaticky nastavene

monk
hodnocení

1x

S tím rušením je to pravda.Je to ale otázka poměru signálu a rušícího signálu.

Vlivem toho, že užitečný signál je slabší ,tak je to jasné.Že.!

S tím plechovým nebem- je to nesmysl.Dlouhé vlny se také šíří Ionosfericky ,ale poněkud jinak

než ostatní frekvence.Není to povrchová vlna.Vysledný efekt perigea je snížení úrovní radiových přenosů.

U dlouhých vln je hlavní problém jak energii vyzářit z antény a jak ji efektivně přijmout.!

karel556*
hodnocení

0x

Podle mého názoru je signál DCF slabší než býval, asi před dvěma měsíci najednou byla naše rádiem řízená zařízení bez signálu, (5 kusů, z toho 2 nové), do té doby bez problémů, a to jsme k vysílači blíž než Přerov (Ústecký kraj).

hodnocení

0x

Budíky řízené DFC jsem opustil. Nejméně dvakrát do roka selhaly. Náhodný posun o hodinu ..

Přešli jsme od 1996 postupně jen na hodinky/budíky/náramkové/nástěnné s DFC různých výrobců a s nahodilým časovým posuvem jsme se nesetkali. Naopak při přechodu ze SEČ na letní čas a zpět jsme se o posuv nemuseli starat. Od příštího roku uvedený problém by již neměl nastat z důvodu zrušení přechodů (i.m.b.e.c.i.l.n.í.c.h).

No, já bych radši dvakrát ročně postrčil hodiny, kdybych se díky tomu mohl přiblížit přirozenému stavu světa ..

monk
hodnocení

0x

Důvodem proč ty hodiny nenaskočí je skutečnost že v roce 2020 je minimum sluneční aktivity a tím

je velmi nízký sluneční index.Z toho vyplývá že to má zásadní vliv na šíření radiových vln v celém spektru

kmitočtů(I dlouhých vln.)

Ve skutečnosti se to projeví jako snížení výkonu vysílače.Vyzářený výkon DCF77 je 25Kw Takže nic moc.

Jsme v perigeu od slunce a tak budete muset počkat tak 3 roky a bude to zase chodit.Nebo donutit

někoho aby zvýšil výkon vysílače.

Tak si ho můžete aspoň v příloze poslechnout.Ta delší čára je každá 60 minuta.

DCF77.wav276.01 kB
monk

Oprava:60 vteřina.

Plechové nebe pomůže na krátkých vlnách, ne na velmi dlouhých a na vzdálenost 400 km. Tam spíš stoupne rušení. A rušení je také příčinou výpadků.

peter*
hodnocení

0x

DCF pouziva frekvenciu 77.5 kHz. Anteny v prijimaci su vacsinou cievky namotane na feritovom jadre a teda smerove. Skuste den za dnom otacat hodiny po 45 stupnoch, raz sa to chyti. Svoje robia aj spinane zdroje pre elektroniku a LED osvetlenie, lacne smejdy mozu rusit. Pripadne vezmite hodiny vyvencit vonku.

inspa*
hodnocení

0x

DCF-77 je dlouhovlnný vysílač (speciálních časových znaků), který je umístěn v Mainflingenu poblíž Frankfurtu nad Mohanem (dlouhé vlny (77,5 kHz) - dosah činí cca 1.500 až 2.000 km od tohoto vysílače). Vzdušná vzdálenost Přerov - Frankfurt je necelých 650 km, takže v klidu.
Takže z Přerova vzdušnou čarou téměř přímo k západu (malounko na sever, ale to nehraje roli).
Já mívám problémy ve svém moravském bytě (severně kousek od Brna) po výměně baterek třeba, že v pokoji orientovaném na východ se mi nechytají a u okna k západu ano. Zřejmě už v rámci bytu může dojít k zarušení (byť dlouhých vln). Jeden takový budík mi kdysi nechytal ani přes okno a musel jsem ho na chvíli šoupnout na terasu - k západu. Pak se sladil.

makk
hodnocení

0x

Já koupil hodiny (meteostanici) řízené rádiem asi před rokem. Okamžitě po vložení baterie se správně seřídily (netuším, jak poznají časové pásmo) a nějaký čas fungovaly dobře. Pak, aniž bych hodiny přemisťoval, signál vypadl (mají indikátor signálu) a objevoval se jen velmi sporadicky. Pak se zas objevil, ale zase se stávalo, že se najednou hodiny posunuly o několik hodin (minuty byly přesně a hodiny třeba i o půl dne blbě). Seřizovat nemělo smysl, protože když si umínily, zase se posunuly (automatické řízení v mém případě nejde vypnout). V posladní době zase signál ukazuje a hodiny jdou dobře. Takže z toho usuzuju, že si Němci "hráli" s tím vysílačem a chyba nebyla v hodinách.

Spíše vypadá na průmyslové rušení (elektrorozvodny, špatný přechod-spoj vysokonapěťového kabelu, různé dílničky se svářečkami-upalovačkami-řezačkami-elektroerozivní obrábění, soused s klimou, TV signál rušila v několika obcích velko-klimatizace v papírně ...). DCF se řídí spousta měřících přístrojů a synchronizací a to by si Němci nedovolili. Jde o nákladné zařízení, se kterým se nemůže jen tak laborovat.

No, řekl bych, že problém je spíš v nějakých levných přijímačích, které neřeší kontrolní součty. Jenže, který čínský šmejd výrobce použil zjistíte až když to selže.

Proto jsem se na DCF vybodnul a přesný čas beru z GPS.

:) Tím jste nic nevyřešil, pokud zařízení GPS je od "levného China výrobce". GPS je ještě náročnější na výpočty a dopočítávání přesností.

U žádného GPS zařízení jsem se s hodinovou chybou času nesetkal ..

makk

@ra252 nojo, ale sežeňte něco jinýho než levný čínský šmejd. Znám ještě možnost drahého čínského šmejdu vydávaného za kvalitní výrobek, ale opravdovou kvalitu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]