Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s dvěmi drobnostmi okolo zapojení LED podsvětlení,které mi nejsou jasné.
Mám nad horními skříňkami v rohu místnosti zásuvku do které zapojím příslušné trafo -> z trafa mi vede kablík s konektorem (samec) -> do samce příjde samice z které povede dvojlinka ("+" a "-") za skříňkami v koutu místnosti a z toho rohu místnosti bych potřeboval pod skříňkami rozbočit na jeden LED pásek do prava a na dva LED pásky do leva.
Otázky teda zní: 1) Jak získat (rozdvojit) 2x plus a 2x mínus na obě strany linky?
2) kam připájet dotykový spínač? (před první pásek nebo je to jedno kde v okruhu bude?)
Předem děkuji elektikářům za rady, kdybych nemusel v koutě místnosti rozbočovat na dvě strany bylo by mi vše jasné.
1. Tady možné řešení:
2. Spínač většinou něco spíná, když ho dáte na konec nemá moc co spínat, protože pásek bude svítit logicky sám. Takže musí být v okruhu za trafem, otázkou je, jestli chcete spínat najednou celý led pásek, tzn. obě křídla tak musí být před tímto spojem. Pokud ho dáte za spoj, tak Vám bude svítit jedno křídlo pořád a druhý jen pomocí spínače. Pokud si dáte na každé křídlo jeden spínač, můžete si rozsvítit jednotlivé směry jak chcete.
Super 2) vysvětlena dám teda vypínač před levou i pravou větví pásků a bude mi tím pádem vypínat obě najednou
a co se týče 1) takovouhle svorku na rozdvojení použít nemůžu? eshop.ledsolution.cz/...
Ty dvojlinky pro každý LED pásek bych tahal za skříňkama zvlášť už od trafa. K spínači - tu zásuvku nad linkou dávám na světelný okruh a za vypínač,nemáte to náhodou také tak? Nějak se mi nelíbí trafo trvale zapojené. Argumenty pro to nemám,jen se mi to prostě nezdá...
Mám to také tak zapojené, led zapínám jen přiblížením ruky k profilu. Jsem s tím max spokojen. Těch traf, které jsou v bytě běžně trvale pod napětím je hafo, neřeším to,.
Mám toto trafo eshop.ledsolution.cz/... které bude ležet nahoře na horních skříňkách, do něho mám koupený tenhle konektor na dvojlinku eshop.ledsolution.cz/...
Nevidím problém. Do toho konektoru dvě dvojlinky dostanete,do té zelené kostky. A pokud to máte "natvrdo",podívejte se na infrasenzor "mávátko".
berger - nemělo, je tím myšlen provoz víc jak 8 hodin denně případně celodenní. Jen nevím, kolik tam bude mít v těch páscích W, aby mu stačil výkon. Výrobce zdroje tady
@ajvn Mám tenhle pásek a celkově ho bude 2,4m (3x skříňka 0,8m) eshop.ledsolution.cz/... zdroj by na to měl být odpovídající.
@ales - v pohodě, to zvládne. Ještě jen pro jistotu připomenu nalepit pásek kvůli chlazení na hliníkový profil ale jelikož máš pásek bez krytí, tak určitě s profilem počítáš. No a jak berger vzpomínal, na zapínaní se dá použít bezdotykový spínač např. tady případně zapneš a vypneš dotykem kdekoliv na profilu zde . A nebo od číňana za podstatně jinou cenu např. tady
Ajvn,takže pokud to trafo je v zásuvce stále pod proudem a za ním je vypnutý vypínač pro ledky,trafo se chová jako vypnuté? V tom případě nemaká? Mám zlozvyk nechávat v zásuvce nabíječku mobilu a docela hřeje...
berger - já to zase tak nestuduju. Pochopil jsem to tak, že bez zátěže je odběr tak minimální, že se nemusí nějaké oteplení vůbec řešit. A nahlodal jsi mě, jsem bordelář a nabíječky mám trvale v zásuvce ( jo, vím, prosím nekomentovat ), šel jsem si na ně sáhnout - jsou studené jak psí čumák .
@ajvn mám koupený rohový profil s mléčným difuzorem a vypínač z aliexpressu tento aliexpress.com/...
můžeš ale podle mne ti vejdou tvě dvoulinky i do původního konektoru, slaněný vodič by měl mít nalisovánu dutinku..
pokud je zdroj spínaný, tak ty mají zpětnou vazbu z výstupu a regulují si příkon podle odběru, takže v klidu moc neberou na rozdíl od trafa, které bere do primáru pořád jmenovitý příkon..
hm tak si se mění budící proud podle zátěže...tož jsem se pletl...beru Z5 co jsem odvolal a slibuji co jsel slíbil..
já tedy počítal u trafa primár vždy na max. zátěž...podle toho vyšel počat závitů primáru a průměr drátu na primár..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.