Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrad z bubnu pračky

Od: mikil odpovědí: 42 změna:
Dobrý den, máme pračku Whirlpool AWO/C 63201.
Když jede je cítit smrad. Po otevření bubnu vychází smrádek z něj. Vnitřek bubnu jsem prohlédnul, není tam nic.
Nesetkal se s tím někdo? Z čeho to může jít?
Díky
doplněno 25.11.20 17:52: Když točím s prázdným bubnem, vychází trošku skřípavé zvuky.

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Skřípání dělají zničená ložiska. Oddekluj pračku a pod řemenicí uvidíš rezavý flek, kudy uniká přes ložiska voda při praní.

Ložiska se rozpadnou a pak buben naráží i do vany a vanu ničí. Pak už je pozdě a nemá cenu měnit ložiska, ale celou pračku.

Smrad odstraní SAVO a OCET do bubnu. Nalít v době, kdy pračka už pere nebo do nějaké vaničky z plastu. První cyklus pračka vypouští vodu, tak by se to minulo účinkem.

Odolnější jsou pračky z vrchním plněním, kdy buben drží ložiska po stranách a ne na jedné straně, kde je páčí jako u bočního plnění.

doplněno 26.11.20 09:40:

Sundej řemen z řemenice a zalomcuj bubnem, kam až má vůli a zda nefrézuje okraj a neničí vanu. Pak by to cenu mělo.

Další úskalí je to, že tyhle pračky mají kolikrát zavařenou vanu a je potřeba ji rozřezat flexou a pak opět plasty svařit.

Ty starší AWE AWT s horním plněním mají víko vany na šroubky a k vůli výměně ložisek musí dolů pouze řemenice, takže do vany se neleze :-D.

S dvířkama se musí rozdělat domrtě.

mikil
hodnocení

Dobrý den,
pračku rozdělám. Myslíte, že už nemá cenu vyměnit ty ložiska? Jsou jen z jedné strany? Potřebuji na ně stahovák?
Děkuji

rozdíl oprav horní a boční pračky. Boční je nejhorší...

mikil
hodnocení

Tato pračka má plnění z boku.
Podle přiloženého návodu se pokusím demontovat buben a vyměnit ložiska a gufero, je jich tam více nebo jen jedno?
U této mé pračky je potřeba vanu rozřezávat?
Děkuji

Rozřezávat? To poznáš sám, až koukneš na vanu bubnu, zda je po obvodu šroubovaná.

Většinou jsou dvě velká ložiska na sobě a odejde s nima i gufero a později i příruba co je nanýtovaná (hřídel) na bubnu (koši).

pb®
hodnocení

2x

Pokud nemáte vanu sešroubovanou ale svařenou, na výměnu ložiska se vykašlete. Manžel toto absolvoval, trápil se s tím půl dne, pračku sice opravil, ložisko vyměnil, vana netekla, ale ložisko vydrželo rok. Když si necháte tohle udělat servisem, zapaltíte kolem 4tis. My už si kupujeme jen levné pračky a smíříme se s tím, že díky nemožné výměně ložiska bude mít pračka životnost tak 5 let. To nám řekl i známý, co má opravu praček jako hoby. Nikde v žádném showroomu se nedozvíte, jak je rpačka uvntř konstrukčně řešená a jestli vana je sešroubovaná, aby umožňovala výměnu ložiska.

A nebo tu vanu rozřežte a zjistíte, odkud ten smrad z pračky pochází. Uvnitř vany a hlavně na vnější straně bubnu je vrstva nalepených vláken. Nejhorší je prát v gelu, ten zanáší pračku víc. Taky dost humusu zůstvává v gumové manžetě, ta by se měla po každém praní otřít, aby v ní nezůstávala voda, no kdo tohle dělá. Řešením by bylo udělat vyndavací žebra (nebo jak se to jmenuje) uvnitř bubnu, tak jako to mívaly Tatramatky. Pak by se možná dal usazený bordýlek vyšťourat, ale to by zas neměli tržby prodejci čističů praček.

Pračku je třeba čistit, pozor, na začátku pračka vypustí vodu z předešlého praní, takže čistič přidávat až když začne čerpat vodu. Ovšem toho prvotníhu vypuštění lze využít, já těsně pře praním naleju pár litrů horké vody do bubnu, abych ten usazený bordel z předešlého praní naředila.

mikil
hodnocení

Děkuji za vaše poznatky, stále jen nevím jaký ten silikon by jste koupili na zalepní té vany v běžné prodejně barev a laků?

Jak píšete, že pračka ze začátku opravdu vypouští vodu? Připadá mi, že po spuštění ze začátku pračka vodu napouští a po vyprání by ji měla na konci cyklu vypustit nebo se mýlím?

Prášek také sypeme do nádobky ještě před spuštěním pračky.

Děkuji za poznatky

pb®
Lepil to tmelem na motory a ještě sešrouboval. Pračka opravdu úplně na začátku cyklu spustí čerpadlo a pak začne napouštět vodu.
mikil
hodnocení

Takže pračka ze začátku spustí čerpadlo pro vyčerpání vody z pračky do odpadu a pak následně až čerpadlo pro napuštění vody?
Děkuji

pro napoštění vody nemá čerpalo. pouze otevře ventil a pustí vodu z řádu.

mikil
hodnocení

Ano máte pravdu, při napouštění otevře elektromagnetický ventil.
Jak ale teda probíhá proces praní? První se otevře napouštěcí ventil, ohřeje voda, a pak už se točí buben. Na konci praní se spustí čerpadlo a vyteče voda? Nebo se během praní mění voda vícekrát a je pak lepší dávat prací prášek až později?
Děkuji za vysvětlení

111®
hodnocení

1x

ložisko tam není jedno ale dvě, takže by se buben v nich neměl ve vaně viklat na žádnou stranu a měl by držet ve středu...pokud se vikle je v háji ložisko..

inspa*
hodnocení

0x

Vyčistit filtr možná? Já tedy pravidelně měsíčně dělám očistu pračky tak, že koupím 2 litry nejlevnějšího octa, naleju jej při programu na 90 stupňů a nechám proběhnout (většinou přihodím pár hadrů, co používám na úklid). Pomáhá to proti zápachu i vodnímu kameni.

mikil
hodnocení

A to pískání je prosím co? Za chodu to nepískalo, jen teď jak s tím bubnem ručně točím, to přeci taky nemá dělat žádné zvuky?

edas
hodnocení

0x
No měl jsem podobný problém taky jsem po otovreni cítil smrad jako něco pripalenoho, tak jsem se na to podíval a drhlo těsnění o buben a škvařilo se to. No nevím jestli to bude váš případ, zkuste se podívat.
mikil
hodnocení

Prosím o které těsnění vám to drhlo? Těsnění dvířek?
Mě i při otáčení bubnu rukou to skřípe, vrch pračky mám shozený, ale nic nevidím.
mikil
hodnocení

Mám stejný problém, jak jste to řešil?
Děkuji

mikil
hodnocení

Pračku jsem rozdělal a vyndal vanu s bubnem.
Protočil jsem ho a nic už neskřípalo.
Všimnul jsem si, že pračka má trošku osmici, když roztočím buben, tak v jednom místě je navrchu větší mezera než na jiném, je to v normě? Nemohlo to drhnout o těsnění, které je teď venku?
Děkuji za radu
Smrad z bubnu pračky
Smrad z bubnu pračky #2
mikil
hodnocení

Tak je to pravda, po nasazení těsnění to zase skřípe o hranu bubnu. Dá se to nějak opravit? Že by osa byla lehce pokřivená? Nemáte s tím někdo zkušenost?
Napadá mě těsnění z vnitřní strany něčím namazat, ale aby to pak nebylo i v prádle.
Děkuji
Smrad z bubnu pračky #3

Vyčisti ty zbytky prášku octem a savem (nalej do bubnu a dej praní na 95C.)

mikil
hodnocení

A pomůže to?
Mám to teď celé rozdělané, jestli se třeba nemění hřídel v bubnu.
Děkuji

Když to máš venku, tak konečně rozdělej tu vanu (pokud je šroubovací). Vyměň ložiska a hřídel je hliníková, takže pokud nezoxiduje a neupadne z nýtů, tak je ještě good, jinak vyměň. Často s evysypou ložiska ahřídel se obrousí o krycí podložku gufera bubnu. Dokáže se i o něj uříznout. Tak je to u praček s horním plněním.

U tebe podobně.

mikil
hodnocení

Pokoušel jsem se ten buben rozdělat, ale nejsou tam žádné šrouby, vypadá to, že je slepený, je to možné? Je ještě možnost ho rozřezat a po opravě zalepit?
Po sundání řemenice jde vidět ložisko, ale uvnitř bude nejspíš druhé?
Děkuji za radu
mikil
28.11.20 15:04
hodnocení

Smrad z bubnu pračky #4
Smrad z bubnu pračky #5

Je slepený, jak jsem psal. Je to neduh těch bočních plněných.

Odešli takto odstrojený buben do AP servis Whirlpool. Udělají ložiska a pošlou zpět.

Můžeš to opatrně zkusit i sám, ale bez záruky.

mikil
hodnocení

Škoda, že tam nedali šrouby, ale zalepili to.

Kolik stojí taková výměna ložisek v servise whirlpool? nebo celý buben?

Kdybych si to spravoval sám, jaké lepidlo se pak používá na zalepení vany?

Děkuji

111®

samotnýmu ti to vyjde na cenu ložisek + silikonové lepidlo..řekněme 200,- ložiska, 50,-gufero 100,- silion..

mikil
hodnocení

Dobře, zkusím to spravit sám, snad se to podaří pěkně rozříznout pilkou na železo.

Chtěl bych se zeptat, na to lepení stačí jakýkoliv silikon? Nebo jaký by to měl být, co by měl splňovat?

Děkuji

Kup si nějaké PU na lepení olejových van u aut.

autodilyandy.cz/...

hodnocení

0x

Jak na to:

111®
28.11.20 19:51
hodnocení

0x
Smrad z bubnu pračky #6

mikil
hodnocení

Tak jsem vanu rozřezal.
Ložiska vypadají vpořádku, nešustí, nejsou rozsypaná.
Nemůže být vada v té hřídeli na tom kříži?
Buben měl osmici a dřel o vnitřní manžetu bubnu, z toho byl nejspíš ten smrad.
Děkuji za radu jak postupovat dále.
Smrad z bubnu pračky #7
Smrad z bubnu pračky #8
Smrad z bubnu pračky #9

Zkus buben srovnat. Vlož do něj hydraulickou panenku a trámek. Vycentruj ho.

Musíš ho zkusit do něčeho upnout. Ideálně do soustruhu a kouknout, zda hází.

mikil
hodnocení

Nepochopil jsem jak buben mohu zkusit zda hází, případně jak ho vycentrovat?
Nějaký způsob bez soustruhu?
Soustruh nemám, jedině bych musel někam zajet.
Děkuji za vysvětlení

Koukni se, ja upíná ten disk. Takto podobně by jsi upnul buben.

kupaoprav.cz/...

mikil
hodnocení

Dobře, buď to budu muset dát někomu aby mi to vyrovnal na soustruhu, nebo myslíte, že by to šlo nějak ve vrtačce a svěráku upnout?
Pak také vyklepat, vycentrovat?
Ložiskams to tedy nemůže být když vypadají na pohled dobře a nevydávají žádný hluk?

Ložiska vypadají takhle z fotky na dálku OK.

Zkus ten buben kutálet po rovné zemi, zda je elypsoidní.

...

Má cenu to řešit? Není lepší nová vana s bubnem (viz. odkaz výše) nebo celá pračka?

mikil
hodnocení

Když už jsem to rozdělal, rád bych se pokusil o opravu. Dám to známému na soustruh a uvidí se, zda to půjde srovnat.
Pokud se to podaří, chtěl jsem se ještě jednou zeptat, zda pak na zalepení bubnu mohu použít klasický červený tmel na motory, něco takového: vesely-kutil.cz/...
Děkuji za radu

odkaz jsem ti sem dal na ten tmel.

mikil
hodnocení

Ano to jo, jen mám doma červený tmel na motory, proto se ptám zda ho mohu použít nebo to nebude těsnit?
Zdá musí být to speciální v odkaze nebo i jiné?
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]