Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejasnosti kolem zapojeni venkovniho svetla

Od: paulus82 odpovědí: 18 změna:

Ahoj vsem,

chtel bych se zeptat na radu od nekoho kdo rozumi zapojeni svetel a mam celkem 3 dotazy.

1. Koupil jsem na Amazon DE 2 lustry na upevneni pod strechu pergoly, tudiz venku. Lustry prisly nakonec z ciny a vsiml jsem si, ze na sobe maji jen 2 linku kabel, misto 3 linky. Chybi tam tudiz kabel pro uzemneni kostry. Mam nejake zakladni elektro dovednosti, proto mi to prislo divne a nemyslim si, ze je spravne u kovoveho zarizeni zapojeneho venku nemit zapojenou zem. Na druhou stranu je fakt, ze svetla budou ve vzduchu pripevnena na tramech pergoly pod strechou. Teoreticky by se tam nemela dostat voda, ale vlhkost samozrejme ano. Prodejce na Amazonu me odbyl prave timto argumentem v predesle vete, ze je to OK, protoze bude preci lucerna pod strechou, proto neni potreba zem. Chci se ale poradit s Vami co si o tom myslite?

2. Cely kovovy lustr je zavesen pomoci kovoveho retezu, ktery vede k hornimu kovovemu uchytu na tramu. Proto premyslim, ze bych privedl zem a pripojil ji prave k tomu kovovemu uchytu a tim bych teoreticky splnil to, ze by byla zem pridelana ke kostre svetla. Co si myslite o tomhle reseni, bude dostatecne?

3. Potreboval bych mit navic venku jedno napajene zarizeni elektrinou 220V s malym odberem do cca 15W shodou okolnosti kousek od kabelu na svetlo. Proto me napadlo spartanske reseni pripojit jej na elektrinu od svetla. Chapu, ze ovladanim svetla, spinacem pak riskuji vypnuti toho zarizeni, ale to mi nevadi. Chci se jen zeptat, zda je to podle vas velka prasarna, nebo zda se to za dodrzeni urcitych postupu muze udelat a pokud ano tak jakych?

Predem diky za odpovedi.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

takže pohhledejte na lustru značku dvou čtverečků menší je ve větším a dejte vědět, toiž pokud tam jsou, je to lustr který ani nesmí mít zem. Druhá identifikace je, jestli je tam zemnící svorka. Jinak pokud jsu to dvě světla tak je propojit můžete, ale pozor obě musí mít stejnou třídu...tedy ty čtverečky...jinak je to komlikovanější, neuvádíte co je to druhé..

Proč by sptřebič třídy 2 nesměl být spojen se zemí? Že nemusí je jasné, dvojitá izolace, že to tím pádem nemá význam také chápu, ale nesmí? Vážně? A proč by mělo být problém propojit světla třídy 1 a 2? Pokud je správně zapojí, nevidím problém.

paulus82
hodnocení

Jedna se o tahle svetla http://www.amazon.de a obe prisla ve skutecnosti z Ciny. zadnou dokumentaci k nim prave nemam a zadne oznaceni ctverecku jsem nenasel. Stejne tak na nich nejsou zadne svorky. Prodejce me ujistuje, ze zem na ne neni potreba pripojit, ale to jsem si chtel overit s vami prave, protoze budou obe viset venku a obe budou pripojene na jeden kabel (soucasne venkovni svetlo se zemi). Nevim zda toto upresneni pomuze.

ajvn - spotřebič 2. třídy, (tedy s dvojitou izolací) skutečně být uzeměný nesmí. Tak praví předpis. Proč tomu tak je mi ale taky není úplně jasné *nevi*.

magdon - dík, já to tedy také nechápu, pokud nenaruším tu dvojitou izolaci, netuším, čemu by to vadilo. Našel jsem teď toto a ne zcela to tedy chápu: "Přestože spotřebič třídy ochrany II nemá ochranné spojení, může jím ochranný vodič z různých důvodů procházet, např. pro zajištění ochrany jiného navazujícího elektrického předmětu nebo zařízení. Ochranný vodič procházející spotřebičem třídy ochrany II pak musí mít vůči živým částem izolaci vyhovující požadavkům na třídu ochrany II "

Je to odsud

111®

Nesmí se proto aby se při poruše na spotřebič II. třídy nezvleklo poruchové napětí ze zemního vodiče. Je to jasný? Norma jasně říká třeba, že se takový spotřebič NEMÍ DOVYBAVIT SVORKOU PRO PŘIZEMĚNÍ!kdyby tam náhodou někomu chyběla...

Základ je co udá výrobce, protože každý spotřebič musí mít vyslovenou shodu s harmonizovanými národními předpysi v EU
Pokud výrobek nemá shodu tak jej nesmíte instalovat.
Pokud je nově instalovaný světelný obvod musí mít proudový chránič.

ra20z® - základ je předpis. Co udává výrobce nemusí odpovídat předpisům. Setkali jsme se s tím mnohokrát.Výrobce může být z druhého konce světa a často se pak povede dostat na trh výrobek, který je i nebezpečný. Stávat by se to ale nemělo.

hodnocení

2x

1. Dejte štítek osvětlovacího tělesa- lustru

2. rada podle odpovědi 1.

3. Na světelný okruh je možno připijit jednu zásuvku...

Doufám, že to budete mít přes chránič

doplněno 24.11.20 21:22:

Souhlas magdon ve 21:04;

Spotřebičů třídy ochrany II existuje celá řada různých typů. Jsou to:

spotřebiče, jejichž celý kryt je z izolantu - jsou to spotřebiče třídy ochrany II s izolačním krytem,

spotřebiče se souvislým kovovým krytem, který je od živých částí všude oddělen dvojitou nebo zesílenou izolací - jsou to spotřebiče třídy ochrany II s kovovým krytem,
spotřebiče, které jsou kombinací obou předchozích typů.

U spotřebičů třídy ochrany II neexistuje ochranné spojení neživé části s ochranným vodičem. Z principu na spotřebičích třídy ochrany II neexistuje ani neživá část. Ta je totiž definována jako vodivá část elektrického zařízení, které se lze dotknout a která se může stát živou v případě poruchy. Spotřebiče třídy ochrany II, vzhledem k tomu, že v zásadě na nich nemůže dojít k průrazu základní i přídavné izolace, a tedy se ani vodivá část na povrchu spotřebiče třídy ochrany II nemůže stát živou, tedy podle definice nemohou mít neživé části. ... odsud

Vidím to na dvojitou nebo zesílenou izolaci...už jsem se s podobným výrobkem párkrát setkal...

Nebo výrobek není určen pro evropský trh a má ochranu třídy 0 a tyto výrobky se u nás nesmí používat.

hodnocení

2x

"...ze bych privedl zem a pripojil ji prave k tomu kovovemu uchytu a tim bych teoreticky splnil to, ze by byla zem pridelana ke kostre svetla"

Dejme tomu, že světlo není 2 třídy (nemá dvojitou izolaci) a vyžaduje uzemění. Připojení uzemění ale musí splňovat určité hodnoty. To volně visící řetěz se spoustou přechodových odporů mezi články rozhodně nesplňuje. Takže v tom případě by zem nebyla ke kostře svítidla připojená ani teoreticky.

Tohle svítidlo je na 90 % s dvojitou izplací. Ovšem vzhledem k výrobci tam je stále těch nejistých 10 %. *zmateny*

paulus82
hodnocení

Diky vsem za odpovedi! To svetlo tam pripojim bez zapojeni zeme na zaklade Vasich rad. Jak pisete, za prve nejspis to bude z 90% v poradku diky predpokladane dvojite izolaci, za druhe sam prodejce mi potvrdil, ze zem nemusi byt zapojena (a i v popisu a na fotkach je videt, ze je svetlo urcene na instalaci ven) a za treti budu predpokladat, ze Amazon DE jako velky evropsky etablovany prodejce nabizi zbozi, ktere splnuje mistni pravidla. Urcite mi take pomohlo vedet, ze nema smysl zapojovat zem jen proto, ze si myslim, ze by to tak melo byt.

jarin*
Značka v dnešní době není zárukou vůbec ničeho. Já bych to bez pořádného prověření, i za cenu rozebrání, nikam teda nedával. Jsem vzděláním elektro, často se v něčem vrtám, ale teprve zde na poradně jsem se dozvěděl, že 2 moje Belkin prodlužky, s přepěťovkou, roky rozpínají jen nulák. A fakticky jsou tak stále "pod proudem", proti zemi. V životě by mě nenapadlo, že někdo může být takový hovado a vyrábět to a dodávat na náš trh.
paulus82
hodnocení

Chapu, ale to bych pak musel nechat rozebirat skoro kazdou novou vec doma *smich* Vsechny indicie v tomto konkretnim pripade smeruji k tomu, ze ta svetla budou v pohode bez zapojeni zeme. Jeste muzu zkusit napsat primo na podporu Amazonu, ale nemyslim si, ze mi reknou vic nez jen ze musim duverovat prodejci, pokud me ujistuje, ze je to v poradku. Pak me napadlo udelat nejaky test - zkusit pripojit svetlo a pres volt metr zkusit jestli neprobiji.

jarin*

já to taky chápu, ale je rozdíl držet v ruce plastový ruční šlehač, nebo nechat někde viset kovové světlo nejasné konstrukce. Klidně půl roku to někde může probíjet, aniž se cokoli děje, pak někoho napadne utřít prach...

Ale faktem je, že v tomto případě bych se asi nebál. Většinou vede izolovaný kabel přímo do objímky a je velmi malá pravděpodobnost, že by to někde probíjelo. Ale ve sportce občas někdo taky vyhrává.

111®
hodnocení

2x

tohle voltmetr nemusí odhalit, protože izolační stav se měří napětím 500 nebo 1000V a u předmětu II. třídy musí být minimálně 7Mega Ohm

paulus82
hodnocení

Chapu, tak co jineho byste doporucil?

111®

změří ti to elektrikář nebo revizák..záleží u elektrikáře jaké má vybavení..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]