Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč vanová baterie dává rány a s kým to řešit?

Od: fwsh odpovědí: 28 změna:

Zdravím.
Při šáhnutí na baterii ve vaně lze občas cítit brnění nebo dostat menší ránu. Poprvé dva týdny zpátky, podruhé před týdnem a teď se ta četnost tak nějak zvyšuje, zdá se...
Děje se to občas a nemá to žádná pravidla. Dneska jsem to stihl změřit. Jestli je to laické měření k něčemu ale nevím.
Střídavé napětí mezi baterii a vrchním odtokem (kovová součást) vany - lítá to mezi 0 a 20V.
To samozřejmě platí jen teď, jak vana rány dávat nebude, nebude co měřit.
Každé jiné měření ukazuje konstantní hodnotu, takže je jasné, že se tu děje něco nekalého.
Cca před třemi měsíci nám kus ocelových trubek měnili za plastové. Týden na to se náhodou vyměňovaly měřáky. V bytě nad námi a vedle nás probíhá rekonstrukce. Možná je ještě dobré zmínit, že za baterii je kuchyň, kde se dva roky zpět předělávála elektřina do sádrokartonu.
I přestože mi je jasné, že je na místě si hned zavolat pohotovost, rád bych věděl, jestli to nemám nejdřív řešit s barákem a nejde o nějaký větší problém. Případně sám tušil, co se to děje, protože netuším :).
Díky

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

no to vypadá na to, že jako hlavní zemnič pospojování bylo použito potrubí a tím že vložili plast se přerušil obvod přizemění, jediná možnost pro vás je propojit baterii s vanou, ale to neřeší problém. Z dotazu "NÁM" usuzuji, že jde a bytovku v bytovém domě. Pořadoval bych písemně po správě, kontrolu elektroinstalace v celém domě...tedy kompletí revizi...

fwsh
hodnocení

Zdravím, jde o družstevní byt v osobním vlastnictví, proto nevím kde přesně je to břemeno.
Napadlo mě shodit všechny jističe a tím zjistit, jestli to je v bytě nebo ne.
Pro jistotu jsem to změřil ještě jednou a přesněji:
Mezi například samotnou trubkou nebo topením a baterii to ukazuje cca 9v (tak jako jinde, kde se nic neděje).
U měření mezi odtokem (nebo kovovou šňůrkou od špuntu) a baterii to občas vylítne až na 22v.

fwsh - Také to může být nedokonalý spoj na nuláku v přívodu. Už jsem se s tím setkal. Pak stačí rozsvítit třeba žárovku, nebo zapnout žehličku a máte napětí na kostře. To byl také jeden z důvodů, proč se ustoupilo od ochrany nulováním a nyní se jednofázový rozvod provádí třívodičově a s proudovými chrániči.

111®
hodnocení

1x

každopádně to co můžete udělat hned je, že dotáhnete všechny zelenožluté vodiře nejen v rozvaděči, ale všude, tedy světla i zásuvky, možná se mýlím ale nemáte bojler? a jestli máte starou instalaci dvěma vodiči, je pronlém ještě větší, protože pžípadná závada nemusí být ani ve vašem bytě...takže není na co čekat a je třeba konat...kontaktoval bych SVJ nebo jak se to jmenuje ihned..

fwsh
hodnocení

Jde o starý rozvod elektřiny někdy před rokem 80.
Co jsem posledně koukal, spousta zásuvek nemá uzemnění.
A tak jako spousta vypínačů jsou zapojeny na dva neoznačenné měděnné kabely.
Což je samozřejmě na kompletní revizi elektřiny, kterou si právě teď nemohu dovolit.
Myslíte si, že to může mít vliv, i když přímo do elektřiny nikdo v poslední době nezasahoval?

Může být vadný spotřebič v kuchyni, odpojte spotřebiče ze zásuvek a mněřte.

111®
hodnocení

1x

no takže dvouvodič rozvod, a nemyslím si že je vada jen u tebe, zkus to proměřit u sousedů a si to bude stejné...což je právě ta závažnost stavu..to že nikdo nehrabal do elektriky neznamená že je problém: Ten tkví v tom, že někde bude vadně uzemění a ta vada byla vykompenzována peávě těmi vodovodními trubkami takže se to jevilo OK. Vložili plast a z OK se stalo KO.

111®
hodnocení

1x

i to by mohl nýt pudl problému, že je něco špatně, upozorněte na to borce, nebo ať vám to zkontrolují, náhoda je vůl...jsetli se ten problém objevil v této souvislosti víte jen vy

fwsh
hodnocení

Ok, diky. Kazdopadne jeste poznamenam, ze ty trubky se vymenily tak 3 mesice zpatky. Meraky tak 2 mesice zpatky. A probiji to tak 14 dni. Ale exaktni mereni to neni :-D

111®
hodnocení

1x

no takže nělkde je v háji uzemění nejen vás ale myslím že celého baráku..

fwsh
hodnocení

Barak si mysli, ze to mam v byte. Takze si mam zitra nekoho sehnat, sezenu a dam vedet, co to bylo.

dusger*
hodnocení

0x

Pokud se opravdu nejedná o statickou elektřinu, ale o nějaký jiný zdroj napětí, není nutné ho bezpodmínečně hned hledat. Hlavně bych zkontroloval případně dodělal tzv doplňkové pospojení. To právě zabraňuje popisovaným jevům. Kdo chce, řešení nějaké vždy najde. Jak se to dělá, vědí elektrikáři.

hodnocení

0x

1. Vana (kovová) není uzemněné, tak jako mají být ostatní kovové předměty v koupelně (prahy, futra-zárubně...) a musí být.

2. Okamžitá revize elektroinstalace je nutná, jde o život.

3. Být majitelem, do revize odpojím elektřinu.

4. Plastové potrubí na věci nic nemění, voda je vodič.

Uzemnená vaňa bez pospojenia potrubia a batérie je ideálny vražedný nástroj. Pospojené musí byť všetko!

fwsh
hodnocení

Jo, u sousedu probiha kompletni rekonstrunce. Uvidim, jestli bude s delnikama rec.
Kazdopadne diky za nejakej vhled, zkusim to tu aktualizovat, kdyby mel nekdo nejakej podobnej problem.

fwsh
hodnocení

Tak jsem zjistil, ze prilozenim hrotu na sroub u zemneni u meraku zacnou hodnoty litat az na 45v.
viz. obrazek.

Proč vanová baterie dává rány a s kým to řešit?

a druhý hrot multimetru je připojen kde?

fwsh
hodnocení

Na baterii (prepinac sprchy)

fwsh
hodnocení

takze..
hrot mezi sprchovou baterii a odtokem vany -> 7v - 20v
hrot mezi sprchovou baterii a sroubu u zemeni (viz fotka) -> 7v - 40v
vsechny ostatni pokusy (se sprchovou baterii nebo bez) -> 7v (nic)

fwsh
hodnocení

Zdravim, tak to asi bude vazne v byte.
Rano to ukazovalo uz 50V, tak jsem zacal shazovat jistice..
Nasel jsem ten, co to dela. Bohuzel je to jistic prave od te nove elektriny za sadrokartonem v kuchyni. Takze asi zacnu s dotahovanim zasuvek. Je jich na tomto obvodu vic jak pet + pocitac s asi deseti proprietama kolem...
Pokud tahle primitivnost nepostaci, ihned volam elektrikare.
Jeste me napadla jedna vec -
u vany je poskozeny silikon, takze vlhkost se mohla dostat pres zed do kuchyne za sadrokarton, tam se dotknout nejakeho dratu a pres kovove trubky to vodit zpatky do koupelny. Je to blbost?
Diky

Nie, nie je to blbosť. Môj osobný tip bez toho, aby som to videl je, že budete mať na kábli poškodenú izoláciu. Kábel je vedený skrz diery v nosníkoch SDK - CW profiloch. A niekde sa do neho ten plech alebo vrut zakusol. Batéria bude pripevnená na "Geberite" s mosadznými nástenkami a skrz ne to prebíja až na ňu.

111®
hodnocení

0x

když jsi našel jistič co na to má vliv, odpoj všechny spotřebiče na té větvi a měř , pokud bude OK postupně připojuj a měř, může to dělat spotřebič..je třeba ho najít, že by to bylo za sádrošem se mi nezdá to by tam musel ležet někde holý drát..

fwsh
hodnocení

Tak jsem odpojil, co jsem viděl, nepomohlo. Po nahozeni jističe to probiji. Ach jo, to poslední co bych potřeboval je sundávat v prosinci kuchyň :)

111®
hodnocení

0x

no vidím to černě...ale jestli je to za sádrošem tak mne nenapadá jak to zjistit, jedině kdyby byla někde instalační krabice, kde to jde odpojit...odzkoušit všechny zásuvky jestli jsou bez proudu , třeba jste nějakou opoměl a je na ní lampička, jedině tak vyelimitujete že jsou všechny odpojené od spotřebičů..na odzkoušení stačí ta lampička, že nebue svítit

fwsh
hodnocení

Bohužel není, spis se fakt bojim, že se to za tím sadrosem někde poškodilo a přes konstrukcí a vlhký trubky (nedivil bych se, kdyby se společně dotykaly) to leze zpátky do koupelny na baterii a kovový odtok. Zítra budu moudřejší.

fwsh
hodnocení

Zajímavý vývoj. Ještě jsem to jednou nahodil a změřil, už to ukazuje 80V.

111®
hodnocení

0x

mo ještě bych se raději pořádně podíval do zásuvek ve vypnutém stavu mevím jak to máte zadrátováno jestli je propjka na další zásuvku v krabici pod zásuvkou nebo je tam někde nějaké větvení...v tom případě pokud se něco takového najde tak rozpojit a měřit, postupně eliminovat..

hodnocení

0x

U nás totéž způsobila anténa přidělaná k zábradlí na balkoně kombinovaná s vadou televize. Na anténě bylo 220V a zdí to šlo až do koupelnové baterie. Na metru zdi jsem naměřil cca 20v.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]