Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poškozený fotoaparát nebo jenom čočka?

Od: mcgyver® odpovědí: 12 změna:

Stala se mě nemilá věc můj iPhone 12 128gb sjel z deky a bočně ťukl do osobní váhy. Sem si všiml, že na zadním spodním fotoaparátu je malá prasklinka. Fotoaparát fotí normálně, ale když ho večer dám proti světlu přiblížím zoom a vyfotím, udělá to viz. Fotografie. Myslíte že je prasklina na čočce fotoaparátu nebo je poškození fotoparát samotný? Vím, že se na to záruka nevstahuje a že si to zaplatím, ale chci vědět na čem jsem. Ono zase jinak to fotí v pořádku, jenom viz fotografie.

Poškozený fotoaparát nebo jenom čočka?
Poškozený fotoaparát nebo jenom čočka? #2
Poškozený fotoaparát nebo jenom čočka? #3

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

2x

To máte odlesky protisvětla lamp. Dělají to čočky.

hodnocení

To se mě ulevilo, že na prasklinka na čočce, myslíte, že kdybych si tam nalepil třeba ochranné sklo na čočku, že už by to nedělalo nebo bude nutná výměna čočky?

karel556*

Při focení do protisvětla se víceméně vždy ukáže nějaký odlesk, folie tomu nezabrání, protože odlesk vzniká v systému čoček v objektivu.

jofa*

U kvalitních objektivů se jejich složením a antireflexními vrstvamí tento "efekt" více či méně eliminuje.

hodnocení

Aha, takže je to normální jev nebo na tom má vliv ta prasklinka?

jofa*

Jestli tam je skutečně nějaká prasklinka, což se mně nezdá, tak může mít nějaký vliv na lom světla, ale to by vám to fotilo zřejmě i jinde s nějakou vadou v obraze.

karel556*

jofa®, ano, více či méně.

hodnocení

2x

I opravdové fotoaparáty mají problém vyfotit silný zdroj světla.

sirokko
hodnocení

2x

To není lom světla, ale odraz. Jednoduše se světla lustru odrazí od čipu nebo zadního sklíčka či čočky a zobrazí se na skle či čočce před ní.

V tvém případě primitivní optiky má odraz tvar žárovky lustru. Kdybys měl fotoaparát se soustavou čoček a irisovou clonou, zobrazí se odlesků více a ve tvaru několikaúhelníku (podle počtu lamel clony).

hodnocení

Sirokko: máte pravdu, zkoušel jsem to s motorolou a jsou tam ty trojúhelníky taky v barvě krytu. Takže se o závadu nejedná. Ta prasklinka na to tedy nemá vliv, servis tedy řešit nebudu, foťák fotí normálně, ta prasklinka zas tak hluboká a rozměrná není. Děkuju všem za pomoc!

hodnocení

Aha, tak je to teda normální jev nebo na tom má podíl ta prasklinka. Já osobně to vidím poprvé.

hodnocení

Něco tam skutečně je, ale nepoznám, jestli to je na čočce fotoaparátu nebo na tom sklíčku jak je na krytu. Půjde asi o lom světla jde to hrozně blbě nafotit, aby to odpovídalo skutečnosti.

Poškozený fotoaparát nebo jenom čočka? #4
Poškozený fotoaparát nebo jenom čočka? #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]