Zdravím,jdu sem s dotazem. Dva proudové chrániče s reziduálním proudem 100mA (nevim jestli typ A nebo AC - pošlu foto) a na každý 5 jističů od podlahového topení. První dotaz je, že když v garáži někdo rozsvítí zářivky (které nemají v rozvaděči nic společného s těmito dvěmi proudovými chránící), tak zhasne jeden nebo druhý proudový chránič a vypnou se podlahovky. Napadlo mě jestli je to typ AC, tak by to mohly vyhazovat ty zářivky. Vyměnil jsem tedy za typ A, ale bohužel jen 30mA a vypadávaly samy, nezávisle na rozsvěcení světel. Pomůže chránič typu A s rezid. Proudem 100mA? Druhý dotaz je, že podlahové vytápění v koupelně vyhazuje chránič, tudíž když někdo zapne podlahové vytápění v horní koupelně, vypadne chránič a přestane tedy topit celé horní patro. Měřil jsem odpor mezi středním vodičem a ochranným vodičem podlahového vytápění a naměřil tuto hodnotu: (Než mě budete kritizovat za vydratovani rozvaděče, nedělal jsem jej já, přijel jsem jen vyřešit chybu) díky všem
Tak pokud jsi naměřil 9 kohm mezi středním vodičem a ochranným, tedy doufám, že jsi to měřil v rozpojeném stavu topného kabelu, tak ten je hyn. Pokud to tedy všechno fungovalo do této doby v pohodě, tak zkus odpojit kompletně topný vodič a zkus zda budou blbnout ta fíčka pro topení. Nejlepší by bylo měřit megmetem. Megmetem měřeno při 500V vidím vyloženě, že kabel je proražený. Ještě jsem se s tím v životě při své praxi nesetkal. Myslím jako přímo s podlahovým vytápěním. Pokud závada bude přetrvávat, tak zkoumej jak je tam nabastlený nulový vodič pro zářivky... Aby vypadlo 100mA fíčko, to už musí být docela velká "krpa" v zapojení... Předpokládám, že ochranný vodič má jenom topný kabel v koupelně (dle normy) a ostatní budou zřejmě jenom dvouvodičové topné vodiče?
Pokusím se trochu o osvětu. Na padávání nemá vliv cchránič AC nebo A. Jedná se pouze o to, že A umí i stejnosměrný proud. 100mA reziduálního proudu je nepřípustné. Do koncových obvodů pouze 30mA. Podle popisu bch hádal, že jsou zaměněné nuly. Je vidět, že to někdo popisoval, tak by neměl být problém to překontrolovat. Vždy je o jednu nulu více, než je fíček. Pokud jsou dvě fíčka, tak tam musí být 3 nuly. Je pravda, že topení bude asi dvoužilové, ale kabel z rozvodnice bude třížilový a zž ukončen v krabičce. I když není zž připojen, tak může být únik jinou cestou a fíčko padá. Ten popis mi však připadá jako prohozené nuly. Chce to asi elektrikáře co se vyzná.
elektro
To je lehce urážející ta poslední věta,ale budiž. Nicméně ano samozřejmě jsem kontroloval zapojení rozvaděče a jak už jsem psal výše, vedle ficka je nulový můstek pro obvody na FI a všechny střední vodiče jsou popsané, a ano zapojení sedí správně. Vzhledem k tomu, že jsem naměřil na podlahovem topení (v koupelně kde je norma na ochranný vodič připojený někde k tomu topení) odpor mezi středním vodičem a vodičem PE, takže únik proudu je vcelku jasný. Já se ptám,jak je možné, že zářivky (které nejsou na ani jednom chrániči) někdy (jednou z 15ti pokusů) shodí jedno nebo druhé fíčko. Mimichodem, elektrikáři už tam byli asi tři,jenom ale měnili ficka. Já mám ale oproti těm ostatním nutkání tohle vyřešit a proto to asi nakonec vyřeší"elektrikář co se nevyzná"
Poslední větou jsem se nechtěl zkušených elektrikářů dotknout a nevztahovat to osobně. Popsaný problém opravdu není jednoznačný a na dálku se neodvážím říci jednoznačný verdikt. Proč padají fíčka při zapnutí zářivek je nutno prověřit na místě. Je to docela výzva.
No právě že ty dvě ficka maji vedle sebe hned ty mini modré svorkovnice na DIN a jsou tam jen modré z podlahovek. Jestli je zž jen na koupelnu to nevím, termostaty funkčních podlahovek jsem nerozebiral. A ty zářivky nevyráží to ficko pořád. To je ta největší záhada, ty zářivky nejsou přes žádný chránič, většinu času fungují, ale někdy se podaří, že i 5x za sebou vyrazí jeden nebo druhý chránič. Napadlo mě, jestli nevydávají nějaký zvláštní proud jako třeba elektronika pračky a na to reaguje shazováním AC chránič. Majitel tvrdí, že je to tím, že jsou daleko od distribučního transformátoru a na jedné fázi mají někdy i 195V. V tom ale já nevidím spojitosti
Vím naprosto přesně jak funguje proudový chránič, dokonce byl součástí mé závěrečné zkoušky. Uznávám, že jsem měl mylné představy o chránící typu AC, měl jsem za to, že třeba pračka jej může nechtěně shazovat. Proto mě napadlo, že typ AC může za to, že zářivka, která není v žádné souvislosti s proudovými chráníči, může někdy shazovat jeden nebo druhý. Protože mi to přišlo jako jediné logické řešení..
Zkus jednoduchou věc schod chrániče vytahej vše ze zasuvek pak si za chraničem odpoj jeden modrej a odpoj jeden zelenej ty napoj na okruhovku nebo ohmetr a měř Pokud naměříš obvod máš to někde propojený a je třeba hledat kde
elektro
Při vypnutém chrániči jsem měřil kabeláž modrý vs PE a odpor nekonečno. Kdyby to bylo někde spojené, naměřil bych odpor mezi N a PE u kteréhokoli termostatu. Za chráničem dle mě chyba prostě nebude..
Budem len dedukovať. Napísali ste,že žiarivky nie sú napojené na žiadný chránič a niekedy dôjde ku vyhodeniu chrániča podlahovky pri zapnutí žiariviek. Ja z toho usudzujem,že okruh ziariviek je niekde prepojený s okruhom pod chráničom podlahoviek a je to miesto až za chráničom. Skúste prepípnút nulák a ochranu ku ziarivke voči nuláku a ochrane podlahovky,či tam nie je prepojenie. Pred meraním odpojte vodiče od spoločných bodoch prepojenia v rozvádzači.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.