Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny houslisty, kteří se mrkli na můj dotaz.
Prosím o doporučení a popis vlastní zkušenosti. Syn hraje pár let na housle, jednu dobu byl v dětské cimbálce, která je samozřejmě jako celá ZUŠ zavřená. Housle má staršího data - sériovky z roku kolem 1985, po celkové rekonstrukci (původní cena do 400,-Kčs a servis 5000,- ). Hra ho baví a hledáme tedy varianty nákupu dalšího levlu houslí.
Syn si stále přeje elektronické housle, aby mohl bez mezičlánku - mikrofonu - napíchnout rovnou do bedny a hrát na občasných akcích. Případně si dá do sluchátek.. nebo přes zvukovou kartu do PC.
Nepočítám s tím, že by housle syna živily nebo že by šel na konzervatoř. Proto nechci investovat desítky tisíc. ALE znáte nějaké, které člověka naopak nezdeformují? Doporučili mi v obchodě tyto. To je tak asi můj finanční strop.
A nebo jako zkušení houslisté máte stejný názor jako já, nehudebník - tedy že elektronické housle jsou úplně k ničemu? Doporučíte tedy "kvalitní kousek za danou cenu"?
Děkuji !
Na trenink hry v zadnem pripade elektricke nebrat. To plati pro vsechny melodicke strune nastroje a tim spise pro smyccove.
Zesilovac dokaze zakryt nedokonalosti hry a tedy se pri treninku hrani vubec nehodi. Muze to vest k mylnemu pocitu zlepsovani se a i k vytvoreni spatnych navyku. U smyccovich je obvzlast dulezita spravna technika tahu smyccem, naklon, rozeneni jedne nebo vice strun a pri tom je dulezite slyset kazde jemne zaskripeni. Zesilovac dokaze v tomto byt z prilis milosrdny a mnohe skryje.
Podobne to plati pro trenink prstokladu. Spatny prstoklad se mnohem lepe skryje za zesilovac nez za akusticke telo. Nechtene utlumene struny si ani nemusis vsimnout.
V neposledni rade je ale dulezite, s jakymi houslemi chce vystupovat. Pokud s akustickymi, musi trenovat na akusticke. Pokud elektrickymi, mel by trenovat na oboje. Na akusticke trenink kvalitni hry a elektricke k tomu, jelikoz vzdy tam bude urcita odlisnost ve stylu hrani, v durazu, ktery je potreba klast a pod.
ps. Na cenne pri tom prilis nezalezi. Ani drahy nastroj s drahou technikou nedokazi natrenovat prstoklad a tahy smyccem. Jeiny rozdil pak muze byt v kvalite zvuku, ovladani, mozna uchopu, vyvazeni... ale ten potrebny grunt se tim neziska.
Děkuji za konkrétní body problematiky.
Vlastně se vším souhlasím. Jen u té poslední části o cenách - jsou dnes na trhu housle kolem 2-5tis a ty jsou naprosto šílené i zvukově. Jsem tedy rád za ty 30 let staré, které jsme nechali opravit. Ten zvuk je nepoměrně přesnější. Možná stejně jako popisujete elektronické vs. akustické- tedy zvuk je často tak nepřesný, že si myslím něco o vrzání, i když je to mechanicky správně.
Zkusím kontaktovat houslaře-servis, jestli nemají nějaké starší vyhrané housle po servisu.
Jasny. S tou cenou sem mel spis na mysli, ze ani super drahe elektricke pri treninku stejnak nenahradi akusticke - z vyse popsanch duvodu.
(Zase odpovídám na něco, čemu vůbec nerozumím. :-| )
Obvykle hudbu jen poslouchám, ale viděl jsem před časem video s nějakou kapelou a měli tam i několikery housle. Takové nějaké děravé a celkově divné, podobně jako v odkazu. Elektronické. Můj dojem z té hudby i sólových částí na housle byl velice dobrý. Nejsem houslista, odborník citlivka by možná brečel hrůzou a slyšel (resp. neslyšel) by bůhvíco, ale mně se to líbilo. Parametry špičkových nástrojů (které pozná a ocení málokdo) ty běžné elektronické věci nemají, ale pro normální hraní jsou dobré. Si myslím. Kvalitu nástroje z odkazu ale odhadnout nedokážu.
Děkuji za názor.
Na YT občas vidím-zaslechnu modrenější hudbu s elektronickými houslemi. Ale právě tam jsou ty housle často od 50.000,- výš. Samozřejmě k tomu odpovídající zvukové příslušenství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.