Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou použitou čtečku knih koupit?

Od: zlatatae odpovědí: 5 změna:

Ahoj, potřebuji koupit čtečku knih, nemám zkušenost. Chci koupit použitou. Asi nejlépe Pocket Book. 1) Podle čeho vybírat? 2) Jak je to s baterií? Když se vybije, tak prý je dost drahé nechat ji znovu nabít?

3) Nebo lépe koupit na čtení tablet? Někdo čte raději na tabletu? Bolí v tabletu více oči nebo se hůř čte?

Prosím praktické rady od toho,kdo opravdu přes čtečku/tablet čte. Dík.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kdysi, v minulosti, jsem používal, na čtení e-knih, rovněž tablet a čtečku. A teď budu asi "napaden" uživateli "klasických" čteček, ale já již nyní dlouho používám na čtení e-knih, v různých formátech, smartphon. Dříve s displejem 5" a nyní 6,5" (Xiaomi Redmi 8T). Podle mne je to výhodné zejména proto, že mobil mám skoro vždy a všude u sebe. V mobilu mám, na SD kartě 32 GB uloženu, pochopitelně mimo jiné, knihovnu v rozsahu cca 3000 svazků (knih) různých autorů a žánrů a mám ji tak k dispozici kdekoliv a kdykoliv. A už jsem toto zde i někde psal, jako reakci na obdobnou otázku. Na čtení používám, v současné době, podle mne, nejlepší aplikaci na čtení e-knih v Androidu, pod názvem ReadEra. Zvládá čtení v mnoha formátech e-knih (e-pub, .pdf a dalších), má velmi mnoho různých a velmi praktických funkcí. A je v češtině, zdarma a ke stažení na GoglPlay. Čtu v mobilu "na ležato", takže řádek je, v postatě, skoro shodně dlouhý, jako na čtečce. Obracení stránek je "polechtáním" displeje na pravém/levém boku. A nastaveno mám na čtení bílé písmo na černé obrazovce a odstín-kontrast bílé, je dále snadno nastavitelný podle okolního světa. Dle mého názoru je to, co se týká náročnosti na zrak velmi nenáročné, i v porovnání s dřívějšími zkušenostmi. Jsem už senior "pokročilejšího věku", musím číst s brýlemi, ale ještě nikdy mne z toho oči nijak nebolely. No a jinak mám, na té kartě, staženo vždy tak ještě 4-5 audioknih a ty zase, pomocí BT spojení s mikro ušním sluchátkem, poslouchám, pokud se mi nechce číst (třéba v čekárně u doktora). Lidi si třeba myslí, že jsem "nedoslýchavej" dědek a tak tím ani nejsem nijek nápadnej.:-D.Toť moje dlouholeté zkušenosti se čtením e-knih a názorem na čtečku.

hm*
hodnocení

2x

Nevím, jestli bych kupoval použitou.

Ohledně čtení, mně se čte na čtečce dobře. Mám PocketBook velikosti 9" s opravdickými tlačítky a nemůžu si stěžovat. Je to opravdu pohodlné jako čtení z papíru (s tím, že si můžeš nastavit velikost písma a font), jen to nemá úplně takový kontrast, jako papír, ale to mi nevadí. Tablet bych nechtěl už kvůli tomu, že ten displej prostě svítí (není to ono), baterka v něm absolutně nic nevydrží (ve srovnání se čtečkou) a nemá tlačítka.

Podle čeho vybírat? No, především podle podporovaných formátů, ale tam PB asi vedou a podle velikosti (6" čtečku bych nechtěl, přece jen už blbě vidím a čím větší, tím lepší). Taky nemám rád matlací displeje, člověk o to zavadí a přístroj hned blázní.

Baterka, když se vybije, tak se normálně nabije vstupem USB. Problém je, když (až) po letech úplně chcípne, asi je napevno vevnitř, takže výměna nebude jednoduchá. Ale to mají tablety taky tak, nebo ne?

st
hodnocení

0x
E-ink čtečka se u mně už roky někde povaluje těch 6"je prostě málo,skoro hned ji nahradil 10"Android tablet a ten brzo vystřídal 11" a pak 14" velký 2v1 Windows notebook, velký displej kde se zobrazí 2 stránky v klasickém rozložení a možnost instalace různých čtecích programů je prostě lepší,2v1 je super člověk to nemusí držet rukou(používat jde hlavně režim stan,v režimu otočeného displeje nb moc topí a ventilátor saje prach a pasivní chlazení moc nefunguje v případě Win),displej je v lepší pozici pro čtení, dotekové ovládání je také plus, oči to kazí určitě,ale já si při čtení svítím lampičkou a mám nastavený nízký jas a pozadí ve stylu starého papíru ,vhodné nastavení obrazu, velikosti, tloušťky písma a člověk si rychle zvykne na ten konfort.
Na Windows10 je sice ve storu cca jedna opravdu slušná čtečka,ale Android šel v tomhle taky dost dolů a tablety taky,zato starší Lenovo Yoga 11"seženete třeba na Aukru i od 2000 Kč. Ideální je aspoň 11"není třeba full hd, spíš aspoň 4gb ram a 64-120 gb rom. Kdybych ovšem sehnal 11"e-ink s Androidem za lidskou cenu tak to zkusím už kvůli modrému světlu,ale to není moc reálné.

zlatatae1
16.11.20 11:55
hodnocení

Děkuji!

Není zač.;) A jestli máš větší smarphon, vyzkoušej co jsem ti radil. Stáhnutí ReadEra je jednoduché, nějakou tu e-knížku snad taky máš (stahuj na Uložto). Nic Tě to stát nebude. Já osobně už bych to jinak neřešil. Mobila mám vždy a všude. Nabíjím a starám se pouze o jedno zařízení. Čtu si kde a kdy zrovna mám čas, v posteli, v autě když čekám u obchodu na manželku, a.t.d, a.t.d. A když Ti to nebude vyhovovat, tak pak můžeš dát na další rádce.*palec2*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]