Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou anténu k TV?

Od: oki odpovědí: 22 změna:

Budu kupovat novou televizi. Předpokládám, že v místě není nejlepší signál na tv - jakou koupit anténu?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pro i velmi špatné příjmové podmínky doporučuji (po vlastní zkušenosti) tuto, s vlastním ziskem 16 dB a bez předzesilovače.

dvb-t-anteny.heureka.cz/...

kepler*
hodnocení

1x

V žádném případě ne elektronickou. Ber ty z vyšším ziskem jako třeba tahle:

shop.atoselektro.cz/...

S tím ziskem ale pozor: u antény z odkazu se jedná o skutečný zisk antény bez zesilovače, ten ber jako určující. Jinde uváděné zisky fantastických hodnot kolem 40 dB jsou i se zesilovačem a o kvalitě antény nic nevypovídají, je to jen obchodní trik.

oki
hodnocení

Přemýšlel jsem na touto - vypadá podobně: datart.cz/...

111®
hodnocení

1x
Pod plechem na to zspomeňte.

hodnocení

0x

A jaký vysílač budeš chytat? Jaké kanály? Yagi antény jsou dle toho stavěny.

Se špatným signálem a koupí univerzálky toho moc nechytneš.

kepler*

Teď už se dělají převážně širokopásmové antény LTE a nezáleží který kanál chytáš.

To jo, ale nejsou na úkor zisku?

Co když je někde v údolí?

Nebo bude vhodnější chytat ze dvou vysílačů a signál sloučit kanálovým slučovačem (zároveň by vyloučil LTE rušení).

Ale univerzální je. A dobrá taky.

oki
hodnocení

Jaká je třeba univerzál?

třeba tzv. síta, ale je v nich hodně polslých šmejdů.

kepler*

Ano, je to na úkor zisku. Širokopásmové antény se vyznačují tím, že jejich zisk roste s vyššími kanály. Ale zase nemusíš mít více antén pro jeden vysílač. Dálkový příjem dole v hornatém terénu je problematický, v údolí třeba nemusí chytit skoro nic. To už je lepší řešit to satelitem.

Myslel jsem spíš, aby měl dvě antény k vůli maximálnímu chytnutí všech multiplexů. Netuším jak teď, ale dříve né všechny vysílače a dokrývače poskytovali všechny MUXy.

Určitě jsem nemyslel dvě na jeden.

hodnocení

0x

Já používám klasické síto, které je na stejném místě asi čtyřicet let, pouze jsem vyměnil kabel, místo dvoulinky koax. Možná se divíte, že čtyřicet let, ale anténa je pod střechou. Signál OK. Vysílač Krašov +- 60km.

Nedivím. Krašov má vykonější vysílač než Ještěd.

Krašov má 100 000 W podobně jako Kojál.

04.11.20 18:58
Jakou anténu k TV?

Já měl na DVB-T taky síto s předzesilovačem (10+30 dB) po dobu cca 10 let. Po celou dobu všechny programy OK. Po přechodu na DVB-T2 skoro nic. Takže jsem nainstaloval nakonec misto toho síta tu výše uvedenou "směrovku" 16 dB a bez předzesilovače, vaměnil a vyzkoušel 3 septtoboxy a nakonec opět všechny programy v DVB-T2 fungují. Takže, pokud jsou problémovější příjmové podmínky, doporučuji spíše směrovější s větším vlastním ziskem, než je síto.

Žádná přechodová síť už není v provozu.

oki
hodnocení

Myslíte, že bych mohl koupit třeba tuto: datart.cz/...

?

Kde bydlíš? Stačí ulice.

Když vylezeš na střechu, vidíš vysílač?

oki
hodnocení

Vysílač nevidím. PSČ 788 32. Díky

hodnocení

0x

Hned u nosu máš vysílač Praděd.

Ta z Datartu bohatě stačí a stačí jedna.

Hlavně si jí natoč dle mapky podle azimutu nejlépe.

Jakou anténu k TV? #2
oki
hodnocení

V cestě na Praděd je nad domem hned kopec, ale nějak se s tím poperu. Jaký bude mít na příjem vliv, pokud umístím anténu na půdu pod plechovou střechu?

Viděl jsem ten kopec na streetview.

Pod střechou to asi nepojede. Je potřeba zřídit anténí stožár. Ideálně se stupačkama a délkou 2m.

Pak by to neměl být problém, ale nejlepší je to nanečisto otestovat. Ideálně ve dvou chlapech co budou držet lešeňovou trubku. Možná by stačila i vodovodní 3/4 coulka na to otestovaní, zda to pojede.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]