Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahřívání vodiče

Od: c0pi odpovědí: 18 změna:
Zdravím,
Jsem laik a moc se v tom nevyznám , ale mam čerpadlo na naftu které je na 12V 432W a 40A pro připojení k autobaterii za chodu motoru aby se baterie nevybila. Problém je v tom ze se hrozně zahřívá +kontakt, až mi to roztavilo krabičku i s pojistkou. Když tam dam 50A pojistku, tak mi to vypaluje vypínač který je ale bohužel jen na 20A. Potřebuji vědět proč a co to způsobuje, popřípadě jak tomu zamezit nebo aspoň zmírnit to přehřívání kabelu. Čerpadlo samo o sobě se nezahřívá. Díky za radu

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Krokosvorky vyhovují, ale ty kabelová očka v pojistkovém pouzdru dělalo prase? Zaoxidované, špatně nakrimpované a špinavý dotek na plechovou pojistku.

Pouzdro od MTA poznám.

Takže ustřihni to pojistkové pouzdro z obou stran. Velmi ostré štípačky a aby po odholení byla vidět čistá měď! Musí se to lesknout jak zlato. Je to důležité u tak velkých proudů.

Pak nakrimpuj tyto oka. e1.cz/...

e1.cz/...

e1.cz/...

Spínač kup tento

vselektro.eu/...

Pojistku dej 50A

Tohle pouzdro

autio.cz/...

(možná se vleze do té krabičky s odpínačem)

A znovu připoj krokodýly.

Pamatuj, že pojistka musí být skoro hned u červeného + krokodýla (ideálně u tebe tak na 30cm kusu), aby jistila ten kabel, kdyby se prodřel.

Ten spínač, co si vyfotil je na 20A ale při 125V střídavých. Stejnosměrné napětí snese jen 4A. Pak ho spaluje oblouk... Už NIKDY!

c0pi
hodnocení

Moc díky za popis, jen trošku nevim jestli myslíš ty kabely az od baterky pres vypínač a pojistku k cerpadlu nebo jen od baterky ke krokodylum jelikoz nevim jak to pak napojit u toho vypínače. Viz foto.
Zahřívání vodiče

To co jsi vyfotil je vše nepoužitelné. Krom krokodýlů a čerpadla.

Udělej to takto:

Staré krokodýly - 30cm - pojistka- dejme tomu 5m kabeláže - čerpadlo

+ -----O------------------------------------------------------M

- -----------------------------------------------------------------M

c0pi
hodnocení

Takže na ty dva tenké kabely vpravo které vedou už do ,,střev čerpadla mám nakrimpovat taky svorky a propojit? Ja jen ze ty dva kabely mají ten průměr 3mm

Kdyby jsi měl čerpadlo metr od baterky, tak ty 4-6mm2 stačí bohatě. Tedy asi ty 4mm2 u čerpadla.

Problém je, že si děláš dle mě dlouhé přívody. Pak ti kabely topí. Navíc čerpadlo pak jede s nižším výkonem (pár voltů protopíš na dlouhém vedení k baterce díky malým průřezům).

Použil bych tohle na propojení Fastonů 6,3 a kabelových ok, jak jsem ti poslal.

google.com/...

Spínač si dej dle potřeby na tu trasu mezi pojistku a čerpadlo na plusovej drát. On i ten výkonovej spínač bude mít pro oka šrouby s matkama.

...

Základem je co nejméně spojů, spoje čisté a lesklé a klidně trošku omasti silikonovou vazelínkou, aby je vlhkost nezaoxidovala. Pak se takový spoj chová jako topení a vypálí se (pokud je zaoxidovaný a špinavý).

c0pi
hodnocení

Jasný, tak teď už to chápu, hlavně to opravdu udělám co nejkratší, jelikož dost i překážej. Každopádně moc děkuji rady

Vpoho.

Nejkratší (ale ať se stím dobře pracuje, že), nejčistší spoje, tlusté vodiče a vypínač na DC.

ra20z*
Lepši všechno předimenzovat než se bát že se z něčeho zase zakouří.
Jako vypínač by šel použít odpojovač akumulátoru, ten mají všude skladem.

ra20z má ho tam i v krabičce (v odkazech)

hodnocení

3x

Prostě velký proud. Odpor vodičů, přechodové odpory - vše se projeví. Vše musíte dimenzovat na takový proud.

hodnocení

1x

Bóoože, řešit to větší pojistkou?...

Máš moc tenký průřez vodičů. Pak topí, protože mají větší odpor a je pak na nich větší úbytek napětí, který se mění v teplo.

Důležíté je mít čisté kontakty, správné průřezy vodičů i velikosti konektorů a správně dimenzovaný spínač (podívej se, když je spínač na 20A, tak při jakém napětí a zda střídavém proudu či stejnosměrném).

Vodiče minimálně 6mm2. Lépe 10mm2.

Typ FLY nebo FLRY

c0pi
hodnocení

Mám vyvedené kabely od baterky o průměru 8mm ale kabely se svorkami které už jsou od výroby k čerpadlu mají jen 3mm a to jak ty k vypínači, tak za vypínačem k čerpadlu.
Zahřívání vodiče #2
Zahřívání vodiče #3
Zahřívání vodiče #4
ra20z*
Kdo to zapojoval, ten vypínač je jen na 4 ampéry stejnosměrného proudu, krokosvorky vypadají že jsou jen z železného plechu.
c0pi
hodnocení

Bohužel vypínač od výrobce. Sháněl jsem stejný na víc amper, ale bohužel se čtyřmi piny ne

111®
hodnocení

1x

no ono jde o to kam to zapojuješ...jestli do zapalovače tak se nediv...mimochodem u stejnosměrného proudu se nad 30A vytahuje už slušná jiskra na spínači...nějak mi nejde na rozum proč na naftuj v autě 400W motor když na to stačí daleko méně

Asi k vůli rychlosti průtoku, pokud přečerpává do aut na stavbě.

c0pi
hodnocení

Přesně jak říkáte, je to externí čerpadlo pro tankování jiných aut a s průtokem 130l/min asi ten výkon potřebuje a zapojuji na baterii.

hodnocení

0x

kupte si montážní krabičku, do ní si kupte pojistkovou skříňku, 50A pojistku a vedle toho si krásně vyvrtejte díru na odpojovac 12V 100A a je to. Vše budete mít v jedné krabici a bezpečně uschováno..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]