Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace otáček motoru

Od: barel odpovědí: 11 změna:
Zdravím. Věděl by někdo, jak jednoduše a levně regulovat otáčky asynchronního motoru bez frekvenčního měniče? Potřebuju stálou frekvenci 50hz ze sítě a tak bych to potřeboval regulovat jinak. Nemusí to jít až k nule. Na polovinu by to stačilo. Byl by to motor s malým výkonem a rozběhovým kondenzátorem na jednu fázi.Jde mi čistě jen o regulaci otáček a aby to bylo co nejlevnější. Klidně na úkor výkonu. Bude mít minimální zátěž. Napadá někoho, jak by to šlo realizovat?
Děkuji za váš čas.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

U asynchronního motoru s rozběhovým kondenzátorem bez měniče nelze.

jenda2*
hodnocení

0x

hodnocení

0x

Otáčky lze do jisté míry ovládat "skluzem" a toho dosáhneme snížením napětí... Na tom principu fungují některé ovladače otáček ventilátorů... Taky je to vidět třeba na ventilátorů akumulačních kamen kde je předřadný odpor... Ale ten odpor bude samozřejmě podle motorku vícewatový, nebo elektronicky, třeba regulátor s triakem... Taky záleží na samotném motorku jak je řešený...

dawe6maty
hodnocení

0x

dneska frekvenční měnicě nejsou tak drahé, a rozhodně vyjdou lépe a bezpečněji než nějaký domácí bastl s rezistorem, kde bude motor použit?

barel
hodnocení

Je to na rotační jiskřiště pro teslův transformátor. Musí se to synchronizovat se sítí a proto nelze použít frekvenční měnič.Do motoru musí jít 50 Hz jako do obvodu tesláku.Jinak bych o měniči uvažoval.

To je teď nějaké nové šílenství s výrobou tesla-generátorů? To stavíš abys to nahrál a vystavil na youtube nebo to má nějakou hlubší myšlenku?

Tvé zadání je hodně zmatené. Do generátoru chceš pouštět 50Hz a do motoru chceš pouštět také 50Hz ale přitom chceš měnit otáčky motoru. To máš nesplnitelné požadavky.

Jedině bys použil převodovku s plynule měnitelným převodem = variátor. Ale to je zařízení, které musíš ručně nastavit a i toto zařízení má nějakou účinnost, takže se tam část energie "poztrácí".

jarin*

hodně mě udivuje, že si někdo hraje s takovými věcmi a přitom se ptá na takové základní věci...

Nelze je špatná odpověď. V zásadě lze, omezeně změnou skluzu - snížením napájecího napětí. Je třeba vědět aplikaci motoru a odhadnout a vyzkoušet, jak moc ho to bude trápit. Protože ano je to "znásilňování" motoru. Já sám jsem měl dva motory ve VZT jednotce takto provozované cca 6 let, než jsem se odstěhoval. Vůbec na nich nebylo vidět, že by je to nějak trápilo a to jsem je mučil dost. Většinou jeli na 180 nebo 200 V. Ale v mé aplikaci byli nuceně chlazeny vzduchem.

Použít se dá autotransformátor, já ho měl vyrobený z toroidního trafa, "ze šuplíku".

barel
hodnocení

Je mi jasný že změnou napětí to můžu regulovat. Ale jak nějak normálně měnit napětí abych za to nedal majlant. Autotrafo je dost drahý a velký. A ne. Nejsem youtuber. Nepotřebuju to nikam posílat.
jarin*

vycházím z premisy, že píšete o motoru malého výkonu, i když nevím co to přesně je. Já hovořil o cca 100W. Posteskl jsem si, že bastlíte takové věci a přitom vám chybí základy elektrotechniky. Jinak byste vhodné trafo měl doma, nebo si k vhodnému pomohl za cenu několika piv a to autotrafo si vyrobil za 5 minut. Ale radit nebudu, protože to zavání úrazem, protože evidentně neznáte úplný základy.

ja1
hodnocení

0x

Buďto trojfázový motor s kotvou kroužkovou a budit ss proudem rotor, ale bude to těžká velká kráva, nebo mně napadá použít motorek ze starého gramofonu (např Tesla, má jednoduché zapojení a našel by se třeba v sběrném dvoře), tyto motorky tuším jsou synchronní, protože musí držet stálé otáčky aby reprodukce nekolísala. Mají ale velmi malý výkon, nevím jaké máte jiskřiště aby vám ho "utáhl".

hodnocení

0x

Pokud jde o motor synchronizovaný se sítí, už jsem to jednou psal.

"Dynamo na kolo", které je vlastně alternátor (nejlevnější, bez regulace napětí) a transformátor ze síťového na jeho (nebo o něco nižší) napětí. Jen se většinou musí ručně roztočit a umí jen jedny otáčky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]