Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Focení ve velkých místnostech - kompakt?

Od: jmlc® odpovědí: 35 změna:

Po delší odluce přeji všem krásný den. A jak je v dnešní době nutné - přeji všem hlavně zdraví!

Prosím problematiky znalé o radu.

Nedávno jsem byl jmenován "záložním fotografem" pro akce v našem kostele. Ale svou starou D80 jsem toho moc slavného nenafotil - byla tak pomalá, že pokus o fotku končil převážně nezdarem (s křížkem po funuse). Foťák jsem kupoval před léty otci z bazaru a je vidět, že už toho má za sebou dost.

Pro fotky krajin nebo akcí s dobrým světlem mi moje D80 stačí, nechci ji měnit.

Hledám něco na bazoši s dobrou světelností za dobrý peníz. Jestli kompakt nebo bezzrcadlovka, to je asi jedno. Mám pouze tyto dvě podmínky - cena všeho do 10000,-Kč a dobré fotky ve velkých místnostech - tj. sály, haly, kostely při standardním světle typickém pro dané místnosti - tj. vysoko lustr, občas svíčka, tmavá zákoutí. (Do toho všeho vám pak vlezou jasně bíle zářící slečny s tmavě černými či modrými pány.)

Nejsem fotograf srdcem ani duší a nechci kupovat nic nového a drahého. Od 2010 už jsou na trhu dobré kousky, které můj starý nikon strčí do kapsy. Takže hledám a tápu, co bych asi koupil na takové to "domácí žvýkání".

Děkuji za konkrétní rady a názory.

Mimochodem - právě se dívám na Sony Alpha A5100 a Sony Cybershot DSC-RX100M2 což jsou takové ty kapesní kousky na občasnou akci dle mého názoru dostačující - jenom si nejsem jist tím kostelem a kontrastu bílá, zlatá, černá...

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

6x
Hm, a nebude nahodou fotak pomaly kvuli malo svetelnemu sklu? Predpokladam, ze dlouho ostri, tomu se da predejit vhodnym nastavenim a manualnim ostrenim. Nez kupovat novy, radsi bych investoval do vhodneho objektivu z druhe ruky a trochu casu do vlastni sikovnosti. Ono to v kostele nebude zadna slava s nicim, kdyz tomu clovek nepomuze.

sirokko
hodnocení

3x

Že nejsi fotograf (nejen srdcem i duší) je poznat z toho, že na focení v kostele bez záblesků (v kostele stejně záblesky mít nemůžeš) uvažuješ o kompaktu. Snad nemyslíš vážně? Na focení ve tmě potřebuješ dvě věci. Foťák s citlivým čipem, který to dá minimálně na 3200, a kvalitní světelný objektiv. Rozpočet deset tisíc je vtip, sorry jako. Tak prosím tě nesrovnávej foťáky pro běžné focení.

razman

Bylo by možno poradit konkrétně? Není nutné dělat reklamu konkrétní značce ale třeba kvalitní světelný objektiv je velmi široký pojem ,nebo to má být širokoúhlý objektiv aby to dal maximálně?

re4zon
Bez konkretnich pozadavku tezko lze dat konkretni odpoved. Ono dost zalezi na tom, co to je za akce, jak daleko stoji, co jako "zalozni fotograf" ma na starost a predevsim co si muze dovolit. A taky, jestli chce fotit jen tohle nebo bude mit i jine vyuziti, pak si treba priplati. A jestli nevi, proc ma problem s "pomalym fotakem", je cela debata zbytecna, protoze bez trochy znalosti stejne nic kloudneho nevyfoti.
sirokko

@razman Široký pojem pro kvalitní světelný zoom objektiv na tazatelem zmiňované akce rozhodně nezačíná na deseti tisících. Ani na dvaceti. Pro focení v kostele je vhodný 24-70 tak od třiceti a to je ještě low cost základ. Jistě, dají se fotografovat statické scény i seťákem viz níže, ale to nejsou akční scény a ještě k tomu kontrastní

tj. vysoko lustr, občas svíčka, tmavá zákoutí. (Do toho všeho vám pak vlezou jasně bíle zářící slečny s tmavě černými či modrými pány.)

Takže kompakt v kostele sice něco vyfotí, ale bude to stát opravdu za velký...

Focení ve velkých místnostech - kompakt?
razman

Chápu,že světelné podmínky v kostele jsou špatné,zvláště pokud hodlá fotit nejvíc na "půlnoční" ale také předpokládám,že tazatel se nehodlá focením kostelů živit a jako správný amatér ,což jsem nakonec i já, tak on řeší dilema stará zrcadlovka vs nový kompakt.Já vlastním na příležitostné fotografování Sony RX100 z druhé ruky za 5000 Kč a v kostele jsem fotil jen jednou křtiny s docela dobrým výsledkem,ovšem nepovažuji se za osobu povolanou v této oblasti rozdávat rady,protože sám je vyhledávám :)

sirokko

No, tak ten docela dobrý výsledek fotografií křtin je jaksi abych tak řekl subjektivní dojem, že?

razman

Tak já své fotky neposílám do soutěže o nejlepší foto a ani nepožaduji honorář za mačkání spouště ale samozřejmě pohoštění či malé občerstvení nikdy neodmítnu . . .

hodnocení

@razman - děkuji - asi mi trochu rozumíte

hodnocení

2x

Já bych bazarový foťák nekupoval, nevíte co má za sebou a jak funguje. Maximálně tak od někoho známého. Ale nový je nový. Můj tip třeba tohle.

sirokko

No, to je pro fotografování scén s vysokým dynamickým rozsahem v kostele opravdu to pravé. *zed*

jirib
hodnocení

2x
hodnocení

to je zajímavý kousek - díky

hodnocení

2x
Osobně bych pro takoveto snimky použil zrcadlovku fullframe. Setový objektiv není to pravé ořechové, já mám např 50 mm/1,4, což je už rozumně světelný objektiv. Rozsah clon je u Vašeho setaku dost špatný. Jinak D80 byla ve své době výborný aparat, ale dnes jsme o cca 15 roků dale. Dále záleží na tom co byste fotil, zdali osoby při nějaké příležitosti/ svatba, krtiny,.../ nebo stavební či statické snímky - z toho vyjde jaký či jaké objektivy budete potrebovat.FF umožňuje fotit s vyšším ISO, protože na větší čip se dostane více energie a umožňuje lepší práci s polem ostrosti. Nevýhodou je hmotnost a cena. Ale tak to v životě chodí.
sirokko

Naprosto přesně popsáno, FF formát je pro takovéto účely a nejen pro ně prostě to nejvhodnější. Jak co se týče citlivosti, tak nakonec i zobrazování a práce s perspektivou. Ale to už jsme asi u jiného tématu, který daleko překračuje rámec kompaktového focení, no...

hodnocení

Jednu dobu jsem byl spokojen s Lumixem - takže k uvedenému sony bych ještě přidal Panasonic Lumix DMC-FZ1000 nebo Panasonic Lumix DMC-LX15

FZ v tom zmíněném inzerátu vypadá za danou cenu jako výhodná koupě - jen se bojím světelnosti právě v tom kostele. Na druhou stranu má možnost externího blesku.

LXko oproti sony má dobrý úchop i dobré recenze (někdo tvrdí, že je lepší než sony v první verzi RX100).

Fotky opravdu nepůjdou na soutěže a z 99% budou po prvním prohlédnutí při velikosti 10/15 uloženy do alba a použity snad 2x za život... Přesto však musí být natolik kvalitní, aby je člověk chtěl vytisknout a uložit.

sirokko

Panasonic umí dělat skvělé baterky do blesků a podobně.

Světelnosti, či hlavně citlivosti snímače se bojíte oprávněně. U ISO 1600 jsou u kompaktů hraniční hodnoty koukatelnosti.

Externí blesk je na velké prostory tak nějak k ničemu. I kdybyste měl studiovou sestavu záblesků, tak jsou k ničemu. Pro obsažení velkého šerého prostoru potřebujete kvalitní objektiv a citlivý snímač, který umí kvalitně zpracovat informaci i při vyšších ISO a příslušných časech. Tohle nejsou záležitosti amatérských zrcadlovek ani kompaktů. Nevím, jak to lépe vysvětlit. Fotografování v šeru je opravdu na světelné vlastnosti náročné, zejména pokud má být zachycen i takový obyčejný pohyb jakým je chůze. Já neříkám, že to s těmi kompakty nemůžete zkusit, ale patrně bude velké zklamání.

Uvědomte si, že ty vaše fotografie budou cenné tak za padesát až sto let, až se na ně při vzpomínkách budou dívat další generace. Tak k tomu přistupujte.

sirokko

Viz mnou vložená fotografie interiéru kostela. Je to amatérská zrcadlovka a APS-C snímačem na ISO 1600 a evidentně se tam už vytrácí kresba. Nechtěl bych vidět stejnou fotografii kompaktem s 1" nebo menším čipem. Pro porovnání krásně prokreslený snímek exteriéru na ISO 200 stejným fotoaparátem.

Focení ve velkých místnostech - kompakt? #2
Focení ve velkých místnostech - kompakt? #3
hodnocení

Děkuji, rozumím vám - proto byl taky dotaz položen s tím, že prosím o radu nebo názor.

Pokud by měl někdo zkušenost s konkrétním kusem a dobrou fotkou za daných podmínek, vyzkoušel bych také.

Je prostě otázkou, jestli je možné běžným foťákem fotku v daných prostorách udělat. Pokud je moje D80 stejná jako LX15 resp. přechodem si nepomůžu nijak výrazně, je zbytečné hledat nový kousek.

APS-C nebo FullFrame můžou mít i kusy, které zase třeba mají horší optiku - no prostě hledám informace, kde se jenom dá.

re4zon
Ten d80 je sice dost stary, ale tak zle aby na nej mel kompakt do deseti tisic na tom urcite neni. optika je dana sklem a bud jste do ted nerekl, co k nemu mate, nebo jsem to prehledl. Jestli setak, tak ho zahodte a podivejte se po necem aspon trochu slusnejsim, bazary jsou toho plne.
hodnocení

Pardon - sklo jsem opravdu nezmínil - mám NIKKOR 18-105 DX 3,5-5,6G ED VR. Karty používám SDHC I - class 10 - myslím, že lepší je zbytečná - nebyla by využitá...

Zkusím Nikona resetovat, jestli tam náhodou někde nebylo blbě nastavení, které to celé degraduje... a otestuju ještě jednou.

re4zon
Tak to sice neni spatny objektiv (za tu cenu), ale malo svetelny do kostela. Ani 3.5 neni zazrak a na delsi ohnisko to je uplne nepouzitelne. Sezente neco s aspon 2.8 v rozsahu, ktery hodlate pouzivat a ostrete rucne. Neverim, ze by to neslo, ta d80 je sice starsi, takze redukce sumu nebude zazrak, ale na iso 800 se mozna dostanete a nejak to bude vypadat. A v zavislosti na tom co fotite se mozna dostanete i na lepsi svetelnost, nejaky pevny s 1.8 urcite koupit pujde. Neznam tedy nikon, takze nemam prehled, ale Tamron a Sigma delaji pro vsechny. Ono kdyz jste "zalozni" fotograf, melo by se s tim pocitat a domluvit, co budete fotit. Se sirokacem celkovy zaber, kdyz budete mit delsi, tak detaily. Zoomovat holt musite nohama. Mrknete na paladix, tam najdete urcite lip nez na bazosi.

hodnocení

Díky všem za informace.

Když to celé shrnu, tak

1) změna z D80 na kompakt není zárukou úspěchu

2) na super fotky musím prodat obě svá auta a koupit si optiku, na foťák si vzít americkou hypotéku

3) nejlepší varianta řešení tedy bude ke stávajícímu nikonu dokoupit sigmu 50mm

hodnocení

No jak se tak dívám a porovnávám -

opravdu kupovat NIKKOR 50 mm f/1.4G AF-S za 12.000,-

nebo na to moje občasné focení bude stačit i NIKKOR 35 mm f/1.8G AF-S DX za pouhých 4000,-?

Jiné značky určené pro NIKON se mi zdají až příliš nad moje možnosti.

Vaše D80 má APS-C velikost čipu / crop 1,5 / tj využijete i variantu 35 mm, což bude ekvivalent 35 x 1,5= 52,5 mm pro kinofilm, tj standartní ohnisko. 50 mm by bylo 75 mm což je spíše portrétní objektiv. Je otázka zdali pro focení interiérů by nebyl vhodnější mírně širokoúhlý objektiv - někdy již nejde couvnout - ale hlavní je Vaše práce, tj CO a JAK budete fotit. Statické fotky je možné udělat ze stativu, ale snímky s lidmi by byly "mázlé". Jinak samozřejmě jsem popsal co by bylo ideální / i když ideální,,, co je to? nebyl by vhodnější střední formát, ale to skočíme z velkých desetiticíců na statisíce/, ale vše vždy záleží na finančních možnostech, za kolik je možné "prodat" svou práci... atd

sirokko

Já tyhle přepočty crop faktorů opravdu nemám rád. Ohnisková vzdálenost je prostě jen jedna. Crop faktory jsou jen na přepočet výřezu, jinak o možnostech perspektivy nevypovídají zhola nic. Jinak řečeno, pětatřicítka na APS-C opravdu není to samé jako dvaapadesátka na kinofilmu. Poněvadž když oběma fyfotografujete naprosto stejnou scénu, bude perspektivně vypadat jinak.

sirokko

Jinak opravdu, 50 mm je na APS-C opradu už úzká pro interiéry. Nejlepší by byla tak 35 na FF.

Sirokko 19:13 - máte i nemáte pravdu, ale to bychom se již od původního dotazu neodchýlili o 2 levly, ale o 4. Protože 105 mm ohnisko bude pro kinofilm cca portrétní objektiv, pro APSC teleobjektiv, ale pro 13 x 18 / cm/ je to základní objektiv. No a pokud by takoéto ohnisko bylo v foťáku telefonu tak to bude supertele. Dále bude záležet na úhlopříčce kterou je daný objektiv schopen vykreslit, využitelné cloně, konstrukci objektivu, osobním preferencím,...tj shodujeme se v tom, co by bylo optimální z technického hlediska, ale hledisko finanční též vstupuje do rozhodování. A vo ttttooommm tooo je

hodnocení

SIGMA 17-50/2,8 EX DC OS - to je tedy vítěz - myslím si, že na test mi asi za dané peníze . Použitý za 7500 z obchodu se zárukou - takže pokud se nebude dařit s aktuální D80 a tímto objektivem, půjde všechno zpět do světa s menší ztrátou, než při koupi a nevyužití nové Alfy...

Myslím si, že budete překvapený ... a to příjemně. Oproti původnímu seťáku se posunete o několik kategorií výše. Rozsah přepočtený na FF je od 25,5 do 75 mm a hlavně ten spodní rozsah bude ve stísněnějších prostorech velmi užitečný.

jofa*

V hodně tmavém prostoru kostela vám ani tento objektiv moc nepomůže, pokud nepoužijete přídavného silného osvětlení, či na nejbližší objekty silného blesku. Bez tohoto osvětlení musite nastavit velké ISO a šum bude patrný. A to nemluvím o pohybujících se osobách.

jofa*

Doplním. Fotit do RAWu a potom doladit v editoru.

sirokko

@jofa Používat sáňkový blesk v kostele je za a) neslušné, a b) k ničemu, když nedosvítí od prvních lavic ani k oltáři. Smysl by byl v případě použití silných studiových záblesků, ale to by byla sestava, na kterou potřebuješ dodávku. Navíc už samotné fotografování je vlastně narušování ducha sakrálního místa, a to nejsem věřící. To, že si dnes kdejaký nekulturní barbar vleze do chrámu a mává selfie tyčkou, s nastaveným bleskem u smatfounu, haleká u toho jak šimpanz a bere to jako samozřejmost, je vrchol všeho.

jofa*

sirokko: To máte pravdu, ale tom co je slušné či neslušné není debata. Jde o objektiv a focení tmavých, špatně osvětlených prostor a tam směřovala moje odpověď, že si zmíněným objektivem stejně mnoho nepomůže bez podpory světla.

sirokko

Ano, bohužel u tohoto objektivu rovněž nelze čekat zázraky v šeru. I když je to lepší, než seťák, tazatel bude muset stejně nastavovat vyšší citlivost, což u staršího fotoaparátu bude mít dopad na šum. Fotky budou, ale pokud mu jde o vyšší kvalitu, uvedenými přístoji jí nedosáhne...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]