Zdravím.Při brouzdání internetem jsem narazil na zajímavý článek, jak předělat asynchronní motor na synchronní. Je vůbec něco takového možné? Přijde mi to docela podezřelé :D Děkuji za váš názor. Tady je odkaz. emartinka.cz/...
Pokud chcete z nějakého důvodu něco rotujícího sfázovaného se sítí:
Sežeňte nějaký pokud možno jednoduchý, levný, nejlépe starý alternátor řečený "dynamo na kolo". Starý a levný proto, aby neměl žádnou elektroniku a regulaci. Potom sežeňte transformátor ze síťového napětí na napětí stejné nebo o něco nižší, než je provozní napětí toho "dynama". Když to "dynamo" - ve skutečnosti alternátor připojíte na nízké střídavé napětí, pravděpodobně začne bručet a třást se. Když ho rukou roztočíte, bude se točit jako synchronní motor.
Všechno jde, spíš je to otázka praktického využití takového motoru. Sinchroní motory se běžně používají, ale jen velkých výkonů a mají zařízení pro rozběch. V dnešní době frekvenčních měničů mne nenapadá praktické využití takového motoru, snad jen krom školního projektu.
barel
Je to právě k účelu, k jakému je použit v článku.Skluz asynchronního motoru je nežádoucí a potřebuju synchronní motor. Lze to takto teda provést?
Když trochu klesne výkon, tak mi to vůbec nevadí. Nebude mít velkou zátěž.A poběží max pár minut v kuse takže s přehříváním by nemusel být problém. Jde mi hlavně o to, aby to fungovalo jako synchronní motor.
Tazatel se neprojeví, protože nepochopil, že ten článek je plný nesmyslů.
monk
Já si myslím ,že v tom článku nesmysly nejsou.Polemizoval bych pouze o té úpravě asynchronního
motoru tímto způsobem.To je určitě nesmysl.
barel
Vždycky se ta diskuze stočí k něčemu jinýmu.Ne.Nechci nic rušit. Jen chci udělat rotační jiskřiště, protože statický se přehřívá a nemůžu sehnat vhodnej motor. Ani obchod, kde by se dal koupit.
No nevím... Já bych se pokusil sehnat synchronní motor. Pokud máš k dispozici 12 V, tak vhodným a relativně levným kandidátem by mohl být třeba alternátor z nějakého malého auta - ten pracuje jako 3f synchronní generátor, takže po případném vyřazení usměrňovače a regulátoru (pokud jsou součástí alternátoru) je bez problémů použitelný jako synchronní motor s výkonem až cca. 1 kW. Počítej ale s tím, že s jakýmkoliv synchronním motorem budeš muset nějak vyřešit rozběh - buď mechanicky (např. vrtačkou nebo stávajícím asynchronním motorem), nebo elektronicky (např. modelářským regulátorem, což je v podstatě malý frekvenční měnič).
monk
Teoreticky Ano.Jenom vyřešit napájení střídavého statoru a jeho fází.No a teď jsme u merita věci.
Synchronní motor je kombinací střídavého a stejnosměrného stroje.
Kdyby se vám podařilo sehnat trojfázový motor s kotvou kroužkovou, co nejmenšího výkonu, ten by šlo použít bez mechanických úprav. Stačilo by jen použít zdroj stejnosměrného proudu pro buzení do rotoru.
monk
Odmontovat ze starého řetízkového kolotoče.Spouštěcí bednu vyhodit a budit jak bylo napsáno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.