Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tesla moderato 1037a nehraje rádio

Od: napoleon odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, dostali jsme se ženou od rodičů Tesla moderato 1037A.
Po zapojení radio jen šumí, nehraje.
Mám zapojeno na místní příjem VKV.
Co je potřeba nastavit?
Děkuji

Tesla moderato 1037a nehraje rádio

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Toto rádio má dvoupásmový tuner s potlačeným mezipásmem, laděný varikapy. Tedy žádná kmitočtová syntéza ani jiné moderní ladění, ale kapacitní diody.

Nejlépe bude zkusit sehnat opraváře - pamětníka, který tyto tunery zná, a poprosit ho, aby se na to podíval.

PS: Bez antény to hrát nebude a přípojka antény je na dvojlinku 300Ohmů!

doplněno 18.10.20 22:43:

@napoleon: V pořádku to sice je, ale to je na vestavěný dipól, což je nejhorší anténa, která může být (kromě žádné). Dipól je laděný nejspíš mezi obě pásma a anténu lze pokud vím nasměrovat jen otáčením celým rádiem. Na tvém místě bych zkusil nějaký vnější dipól laděný na střed vyššího pásma a zapojit do "dálkového příjmu". Pak můžeš alespoň trochu experimentovat.

doplněno 19.10.20 16:16:

Možná máš v bytě výstup společné antény se zdířkou VKV ( účastnická zásuvka), označený R. Je na TV konektor 75Ohmů, jen v "obráceném gardu". Tzn., že do něj přide konektor, který se u TV strká do televize. Pak přijde potřebný kus koaxiálního kabelu 75Ohmů a na jeho konec symetrizační člen 75/300Ohmů a konektor do rádia.

Promiň, laikovi se to těžko vysvětluje na dálku. Zkus najít někoho ze starších televizáků nebo třeba i šikovného amatéra, který se v tom vyzná a buď ti to vysvětlí a pomůže nebo ti to rovnou udělá.

napoleon
hodnocení

Ano, takto je to zapojené:
To je v pořádku?
Tesla moderato 1037a nehraje rádio #2
rytir
hodnocení

Omlouvám se, ale nerozumím: na tvém místě bych zkusil nějaký vnější dipól laděný na střed vyššího pásma.
Co přesně bych měl udělat?
Děkuji Vám
napoleon
hodnocení

Myslíte připojit externí anténu? Tu k rádiu nemám.
napoleon
hodnocení

Myslím, že rozumím, symetrizační člen jsem na internetu dohledal, ale najít konektor do rádia se mně bohužel nepodařilo.

Použij ten z vnitřní antény. Ta je stejně k ničemu. Dej pozor ať nezapojíš symetrizační člen obráceně - 75Ohmů na koax, 300Ohmů do toho konektoru do rádia.

napoleon
hodnocení

Ale jak se k němu dostat?
Tesla moderato 1037a nehraje rádio #3

Odšroubovat zadní stěnu (pozor! síťovou šňůru vythánout ze zásuvky), na té zadní stěně nejspíš najdeš dipól vnitřní antény. Odpoj z něj tu dvoulinku a je to.

Jednoduššní je ustřihnout tu dvoulinku u zadní stěny bez demontáže.

napoleon
hodnocení

Pokud dvojlinku ustřihnu, pak ji zapojím do symetrizačního členu, např. takového
ceha-kdc.cz/...
Ano?

dkl
hodnocení

1x

Nalevo nechte stisknuté pouze tlačítko AFC. Uprostřed VKV a samozřejmě poslední zapínací. Vpravo U, to je plynulé ladění. Anténa musí být ve zdířce dálkový příjem. Ta vnitřní je pouze náhražka antény vhodná pro nejsilnější blízké vysílače. Někdy funguje líp přibližně metr drátu, patřičně nasměrovaný, připojený do jedné ze zdířek dálkový příjem.

hodnocení

0x

Měli jsme podobné, ale už je to nějakejch 40 let. Ten třetí čudlík zleva je přepínání na gramec/magneťák. Neměl by být zamáčknutý.

Pro VKV by měl být zamáčknutý knoflík VKV. Vrtá mi hlavou, k čemu je ten zamáčknutý knoflík se žlutou tečkou uprostřed. Ten jsme neměli...

Tipuji to na síťový vypínač;)

napoleon
hodnocení

Děkuji, ještě si nejsem jistý, jak má být zapojeno tady:
Když třetí knoflík zleva vymáčknu, a zmáčknu VKV, povede se mně naladit jedna stanice a jen velmi slabě.
Tesla moderato 1037a nehraje rádio #4

Vypadá to tak. My měli Tesla 1032 Synkopa, vypínač byl první zleva.

radiohistoria.sk/...

napoleon
hodnocení

A jaký význam má toto nastavení? Děkuji
Tesla moderato 1037a nehraje rádio #5

První fotka: Dle mého jsou to vstupy. Ten zapojený je vstup z gramofónu, ten prázdný je pro externí zaařízení (kotoučový magnetofon)

Druhá fotka: U1-U4 jsou předvolby stanic, stejně jako u dnešních rádií otočným knoflíkem se ladí, dole jsou přepínače. Akorát netuším, jestli to funguje jen pro VKV? U toho U si nejsem jistý, vyzkoušel bych, jestli ladění na velké stupnici nesouvisí s U, pokud ano, mělo by zmáčknutí U znamenat přepnutí na ladění "centrálním" knoflíkem. Jak píšu, je to nějakých 40 let a já chodil na první stupeň :)

Z rozsahu frekvencí u U1-U4 je patrné, že jde o VKV.

Ty předvolby jsou funkční jen pro pásmo VKV (pro obě pásma), a to při zmačknutém VKV. Je to zřejmé mj. z popisků stupnic.

hodnocení

0x
Stáhněte si návod k použití radiohistoria.sk/...
napoleon
hodnocení

Tuto stránku jsem také našel, ale nevidím tam žádný odkaz ke stažení.

Návod k obsluze rádia bez gramofonu je tady. Proklikem vlevo přes Moderato na Sextet a klikem na Sextet a pak na obrázek Návodu k obsluze vyjede vpravo Návod v .pdf.

Omlouvám se, nekontroloval jsem, jestli je link funkční.

hodnocení

0x

Zde je kompletní servisn/... výrobce...pro servisáka

doplněno 18.10.20 23:33:

A teď snad funkční odkaz...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]