Nejste přihlášen/a.
Ráda bych se zaptala někoho, kdo rozumí elektřině - zda zapnuté trafo do zásuvky při vypnutém spotřebiči /vytaženém
kabelu ze spotřebiče/ odebírá el.proud, nebo ne?Mobil, rádio, apod..Děkuji..
Myslíte adaptér? Ano, samozřejmě, že odebírá, navíc se tím ničí. Je potřeba vytahovat ze zásuvky i adaptér.
Myslim ze s tim nicenim to nebude tak horke, jsou veci ktere je treba napajet stale a tam trafo musi fungovat take tak. (Treba router, VOIP tel. brana atd.)
Nechápu, jak se ničí, můžete, prosím vysvětlit?
doplněno 02.02.10 21:52:Pochopil bych, že se ničí spotřebič, když se zapojí do zapnutého adaptéru, vzhledem k rozdílu napětí při zátěži a napětí naprázdno...
Měniče v malých adaptérech jsou povětšině zapojeny jako blokující (ty jsou obvodově nejjednodušší). Blokující měnič musí mít zátěž, jinak nemá kudy zaniknout magnetizace jádra. Za takových podmínek buď trafo přesytím a přetěžuji spínací tranzistor neúměrně malou indukčností, nebo magnetizace zaniká enormními napěťovými špičkami na výstupu, které postupně vedou k destrukci výstupního kondenzátoru. Na regulaci měniče "až k nule" se ani u nejmodernějších řídicích integrovaných obvodech spolehnout nedá.
Máte-li na mysli třeba nabíječku telefonů nebo adaptér pro spotřebič, tak ano, na odpojeném výstupu z trafa je stále napětí, připravené k napájení spotřebiče. Odběr je menší než při připojeném spotřebiči, ale stále je. Obdobný případ je televize nebo video v režimu StanBy, stále "čte" povel od dálkáče, jestli se má zapnout.
Pokud se používá do nabíječek trafo,pak ano,i při nezapojeném výstupním vinutí má trafo ztráty,
Ztráty naprázdno zjišťují měřením naprázdno. Při něm je transformátor napájen do primárního vinutí jmenovitým napětím a současně má všechny ostatní svorky rozpojeny = bez zátěže (na prázdno). Činný proud vstupního vinutí je tedy spotřebován na ztráty naprázdno a můžeme je z něj snadno spočítat. Z měření naprázno určujeme: proud naprázdno, ztráty naprázdno, převod transformátoru, prvky náhradního obvodu: hlavní indukčnost, rezistor odpovídající ztrátám naprázdno.Nemyslím,že by se v tomto zapojení nějak ničil.
Nejsou však všechny napaječe vybaveny transformátorem.
JABRAKA
ANO,
je tohle dostačující odpověď?
myslím, že na množství dat, které jsem obdržel byla odpověď nadmíru uspokojivá.
Jinak logicky, Trafo pokud je v přívodu proudu je spotřebič a jako takový VZDY proud odebírá. Blbost. Tak jinak. Trafo je indukční spotřebič a proud cívkou VZDY prochází. i když má "JAKO BY" nulový odběr, vemte jej do ruky ( slyšíte jemný bzukot ) ... přiližte špendlík k obalu ( magnetismus ) ... v každém případě. ANO odebírá. je to jako žárovka v zasuvce ... odebíra proud? hm? no jo svítí že? ale proč, je tam přece odporový drátek ... a co je drátek i když 10.000x delší v trafu? taky odporový drátek .. takže bere proud .. navíc : uložený na cívce produkuje indukčnost a to taky trochu el.energie stojí.
kdybyste se zeptal zda trafo odebírá proud, který stojí za uvahu ( z finančních důvodů ) tak odpovím jinak :
No nevím ...
jedná se o trafo od třeba nabíječky do kamery? tak to nestojí za řeč.
jedná se o dvoumetrové trafo v trafo stanici? Tak věřte tomu že to určite za řeč stojí )
( pardon, nějak jsem to moc rozvedl )
Dejavu smekám klobouk a to myslím upřímně (ne jako standa gross) Na tenhle silnoprou jsem byl vždy jako jeden z těch odběrů.
Mám jen jeden dotázek. jak je možný že když nevytahuju nabíječku ze sásuvky tak mně vdycky stejně nejdřív odejde mobil a ta potvora ho přežije:D
Už jsem to psal, rozdíl výstupního napětí při zátěži a naprázdno. Anebo ten mobil používáte častěji než tu nabíječku?
NO jak zde bylo uvedeno, že pokud je trafo v zásuvce, že se ničí ... záleží jaké.. ale v podstatě jde o "hloupost" ( ted tohle upřesním : Nejde o špatný názor, ale o to že když vedle zapnutého trafa , které vydrží 15 let položím nůžky - co se zničí dřív? Myslím, že nůžky, za 15 let je sežere REZ ). Ŕešit samozničení trafa k mobilu, který za dva / tři roky nebudete používat a trafo VYHODITE do odpadu, protože se k ničemu již nebude hodit, je zcestné a tedy pro koloběh věcí v bytě nepodstatné ( te´d neřeším důsledky ohledně ekologie ).
Druhá věc jelový odběr : Myslím si, že opět nejde o správný příměr do bytových odběrů, protože pokud máte v bytě zapojených 10 mobilů přes trafo ( nebo kameru, notebook, ... ) a stačí jen jedno zářivkové těleso v kuchyni, tyto energye se navzájem vyruší a jalový odběr NENI. Jalové odběry vám vznikají při jiných indukčních zátěžích.
takže s předešlou odpovědí souhlasím, ale řešit následky v běžném bytě je nepodstatné.
p.s. budete se bránit, že nemáte zářivkové tělesa? Bu´dte v klidu, starší paní v sousedství je tedy určitě mít bude a ta to vyruší za vás
jj, stojí
Ale pořád jsem se nedozvěděl, jak to těm transformátorům a adaptérům škodí, když bežej naprázdno...
P.S.: dotaz zněl, zda je či není odběr. já tvrdím ANO, Vy tvrdíte NE. Snažím se obhájit správnou odpověď na dotaz, to asi nebude hnidopišství?
Případné činné ztráty při běhu naprázdno, kterých se neustále dožadujete, zase budou pod minimální měřitelnou hodnotou elektroměru.
S odpovědí, že v podstatě vše časem a používáním stárne souhlasím, a s teoretickou životností 15 let bych byl nadmíru spokojen. S činným výkonem který je neměřitelný pomocí elektroměru tolik souhlasit nemohu, otázka je i to, zda elektroměr něco naměří, když podobných spotřebičů budu mít více. Už jsem v dobrém napsal, že jste provokatérka, a stále si za tím stojím. Asi půjdu sehnat určitý jalový příkon, vezmu si židličku, termosku s kafem, kartón cigaret, a půjdu si sednout k elektroměru.
Te´d jste zabodovala Elektroměr nemůže být zapojen špatně ( může, ale to by měřil špatně - tedy naopak pořád, a to je už myslím u nových typů ošetřeno ) . Špatně může být provbedena instalace ZA elektroměrem, který pak v určité kombinaci činitelů ( nebudu zde uvádět ) odečítá a jindy přičítá ( mluvím stále o starých elektroměrech - u digitálních by se toto již nemělo stávat ) .
Zajímavé je kam se diskuze od Trafa stočila. A můžete mi převést do odborné terminologie slovo ADAPTER? Bavíme se pořád jen o trafu? Ne? Máte snad na mysli stabilizátor? nebo jen veřejností používaný "adaptér" tedy pořád transformátor?
Já jako adaptér (jedy jakýsi přizpůsobitel) v tomto případě označuji označuji "NĚCO", co mi ze střídavého napětí 230V které mám vytvoří většinou stejnosměrné napětí o menší hodnotě, které k něčemu potřebuji. Nemusí to být "pořád" transformátor, je mi úplně buřt, co je uvnitř a na jakém principu to "NĚCO" funguje!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.