Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Gramofon pro nenáročný poslech

Od: rytir odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěl bych koupit gramofon pro občasný poslech desek po rodičích. Hledám gramofon za cenu do 5 000 Kč (včetně reproduktorů). Jde mně hlavně o to, aby gramofon desky neničil (ty nejlevnější gramofony to prý dělají).

Narazil jsem na tyto typy:

1) muziker.cz/...

2) czc.cz/... + např. reproduktory czc.cz/...

Také bych chtěl, aby byly snadno dostupné náhradní jehly (např. pro to Lenco jsem nenašel).

Můžete prosím gramofony porovnat (vyzdvihnout plusy, minusy)? Případně doporučit jiný?

Děkuji všem

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

0x
Levné gramce mají piezoelektrické přenosky a všechny hoblují desky.
Poohlídni se po bazarových gramofonech s elektrodynamickou přenoskou.
horak*

Oba mají MM resp MMC přenosku.

rytir
hodnocení

0x
Ano, našel jsem, že oba mají MM přenosku.
Ještě jsem narazil na Sony PS-LX300USB ve výprodeji za 2800. Má dobré recenze, ale opět jsem k němu nedohledal náhradní přenosku. Děkuji

jabraka*
hodnocení

0x

"Hoblování"desek z vinylu je nesmysl.Jediné,co by je mohlo ničit,je špatné zacházení.Obaly,prach a necitlivý přístup .Používání jak krystalových přenosek,nebo mag.dyn. přenosek je závislé na samotném hrotu přenosky.Jeho použitelnost je dána tvarem hrotu.Ten se může při špatném nastavení přítlaku poškodit vydřením kulové plochy v místě dotyku v drážce,ale není problé lupou tvar zkontrolovat.a jen hrot vyměnít.Zvážit přítlak je také velmi jednoduché.

Spíše,než poškození hrotu provozem,je na místě poškození drážky.Stačí uvážit jen rozdíl v tvrdosti obou materiálů,safír hrotu a PVC hmotu desky.Existují i diamantové hroty v přenoskách a tam je životnost hrotu nekonečná.Ale i cena.Mnohá léta jsem přehrával desky vinyl na gramofonu NZC 421 se zesilovačem a třípásmovými reprosoustavami TESLA

Lze se s ním setkat i na aukcích WEBu.Zařízení lze vyzkoušet nejlépe podle měřící desky ,kterou lze i koupit.

JABRAKA

rytir
hodnocení

Děkuji za reakci. Pokud byste měl vybrat mezi třemi výše uvedenými možnostmi, která Vám přijde nejlepší? Děkuji

hodnocení

0x
Kdysi jsem toto řešil a koupil jsem nakonec v bazaru starší japonský gramofon JVC z 80. let a do toho novou přenosku z vyšší řady od Ortofon. Dlužno ale dodat, že originální přenoska pořád fungovala, pouze jsem si nebyl jistý, kolik ještě vydrží. Gramofon má pohon přímo v talíři bez gumových převodů a jede naprosto skvěle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]