Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu je součástka ke zářivce?

Od: vojak odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
k čemu slouží součástka na kterou je zapojena malá zářivka cca 11W? Díky

K čemu je součástka ke zářivce?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Je to tlumivka.

doplněno 06.10.20 15:39: Zde je citace z jednoho zájmového webu: Startér, jak již jeho název napovídá se uplatňuje pouze při zažehnutí výboje, naopak tlumivka je potřebná jak při startu tak po celou dobu svícení.Srartér je v podstatě soustava bimetalového kontaktu a kondenzátorku.Tlumivka je cívka s vyšší indukčností.Celá sranda začíná ve chvíli kdy sepnete vypínač. V tu cvíli je startér "ve zkratu" a tudíž je mezi elektrodami zářivky minimální napětí. Naopak wolframovými vlákýnky teče proud, jež je zahřívá, čímž se ionizují rtuťové páry.Tento proud teče také onou tlumivkou.Po chvilce startér rozpojí (bimetal se zahřál) a tlumivka díky její značné indukčnosti "drží" proud v obvodu a to i za cenu zvýšení napětí. Toto napětí zažehne výboj.Role tlumivky při svícení je relativně efektivní snížení napětí pro trubice.
vojak
hodnocení

Pěkný popisek.
Ono by mě zajímalo když tam není žádný startér, tak k čemu tam ta tlumivka je? Jen pro to aby snížila napětí pro trubici?

- startér spustí výboj (proto "startér") v podstatě krátkodobým zkratem, případně je přidána indukční cívku u patice, která výboj krátkodobě dovolí k zapálení elektrického oblouku

- tlumivka reguluje/omezuje stabilní proud - výboj (proto různé tlumivky jsou "vinuty"pro definované proudy), jinak vyhoří luminofor v zářivce a "vyletí"_ jističe, oblouk je totiž zkratem ve vedení

Vysvětlení - odstavec Startovací obvod fyzweb.cz/... Ale to jste si mohl také dohledat, lenost?

Startér je tam vždy. Buď je to poměrně složitá elektronika, nebo jeto ta bimetalová doutnavka s kondíkem. U některých typů patic je startér schovaný v tlustém prostředku patice.

Tlumivka slouží k úpravě vztahu mezi fází střídavého proudu a napětí.

ja1
hodnocení

4x

Pokud je to jednopaticová zářivka DZ tak ta má startér zabudovaný přímo v patici.

vojak
hodnocení

Zářivka je k ní nějaká taková.
elkam.cz/...
Ta má uvnitř opravdu startér? Díky
ja1

Ano. Doutnavka startéru je schovaná v tom vysokém kvádříku mezi kontakty.

vojak
hodnocení

Jde vůbec ještě někde koupit? Co jsem našel tak jen pouze pro 60Hz.

Třeba tady. nebo tady. Stačí hledat.

vojak
hodnocení

Objednám, děkuji já ji nenašel.

V elektroobchodech by měli mít, nebo na Netu. Těch 60 Hz je nějaký překlep (a na druhou stranu by to nebyl problém).

První co mi Google našel: palmat.cz/...

vojak
hodnocení

Děkuji, objednal jsem.

Chtěl bych se ještě poradit, jaký konektor je potřeba k připojení doutnavky? Nejde to z fotky pořádně vidět co je na tlumivce za konektor.

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]