Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odběr trafa k bodovkám naprázdno

Od: luciq odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
mám v kuchyni nad barovým pultem 3 bodovky 12V, 35W a k nim elektronické trafo, viz foto. Jelikož světlo nepoužívám, chci vědět, jestli trafo bere něco naprázdno.
Také mě zajímá, proč tam nejsou žárovky na normální napětí, ke kterým není potřeba trafo a zda to jde předělat? Chtěla bych tam nainstalovat LED bodovky na 230V.
Díky :)

Odběr trafa k bodovkám naprázdno

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Tak já jsem vždycky zapojoval tyto zdroje tak, že se přerušoval přívod proudu k primáru. Takže - laicky řečeno - pokud je zhasnuto, je zdroj bez proudu, tudíž je jeho spotřeba rovna nule

fugass*
hodnocení

3x
Naprázdno nic nebere. 220v žárovky tam nejsou, protože jste koupila, nebo ten před vámi, tyto. Předělat lze, trafo vyřadit, a dát žárovky 220v. Sama se do toho nepouštějte. Lepší vyměnit celá světla, nebo ještě lépe za led...

dusger*
hodnocení

0x

Řekl bych, že kuchyň máš starou určitě mnohem více než 5 let, z doby, kdy se používaly halogenové žárovky. Na nízké napětí jsou proto, že prostě líp svítily než ty síťové. Taky si myslím, že je to vypínané celé včetně zdroje. Předělat jistě lze, ale jedině celé včetně nových svítidel a kabeláže.

12V není nízké napětí, ale malé (do 50V) a je to z důvodu bezpečnosti. Nízké napětí je od 50V do 1000V.

Tak sis pohonil žoužalu a jsi spokojený že jsi někoho mohl opravit? V úplně zbytečný věci?

ferax používal né elektrotechnické vyjádření dle norem, protože není před komisí, ale vyjádření pro laickou veřejnost a to je plně uspokojivé...

asd1

Ty kráso, Ferax upozorní na chybu v termitech a vy do něj začnete kopat.. A náhodou zrovna tady záměna může být i o život, ten váš v pohodě laická veřejnost si zvykne že nízký je 12V, pak se někde zeptá jaký napětí tam je, dostane odpověď že nízký, tak si v klídku sáhne a ono 220 *ua* To bych až tak v pohodě neviděl...

luciq8*
hodnocení

Všem moc díky za vysvětlení :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]