Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je rozdíl mezi průměrem a průřezem vodiče

Od: unknown* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

Doma řeším jedno nedorozumění, když mám vodič na kterém je napsáno 1,5 mm2, ale mě zajímá proč má průměr jinou hodnotu (1mm). Jelikož když se dívám na různé návody tak se tam vyskytuje průměr ale i průřez a já nikdy nevím co si mám vybrat, tudíž nevím co si mám koupit na daný projekt

Dokázal by mi někdo poradit?

Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Až na výjimky (sdělovací kabely SYKFY) se u vodičů uvádí vždy průřez v mm2 .

Průřez = 3,14 x poloměr (půlka průměru) na druhou.

berger*
hodnocení

9x

Průměr by byl v milimetrech,průřez v milimetrech čtverečních. Vidíte rozdíl? Průřez je plocha,průměr vzdálenost...

hodnocení

4x

Stejně to nějak nevychází. 1,5 mm2 nesouhlasí s průřezem 1 mm.

kenav

Pokud je to činsky tak to je vzdy jinak.

hodnocení

3x

Stačí si oživit fyziku a matematiku. Pak ti to dojde.

unknown*
hodnocení

Jsem na základce, plochu kruhu jsme ještě neprobírali.

Díky za odpovědi.

ridick
hodnocení

0x

Nemyslí se průřez vodičem i s izolací,ale průměr je pouze plocha holého vodiče?

jik
hodnocení

0x

Průřez se samozřejmě uvádí bez izolace. A vzoreček jak vypočítáš průřez z průměru je pí krát d na druhou děleno 4. Takže když naměřím průměr třeba 1,383mm nějakým speciálním mikrometrem s tisícinami, tak skutečný průřez je 1,383x1,383 x 3,14 děleno 4 = zaokrouhleno 1,5 mm2.

jik
hodnocení

0x

Teď jsem si všiml, že jsi na základce a plochu kruhu jste neprobírali. Tak to potom jo. To Tě omluvá a navíc šlechtí, že ve svém věku se zajímáš. Takže plocha kruhu S= pí x d² /4. S tím, že pí je konstanta (tzv. Ludofovo číslo) v tom nejjednodušším pojetí zaokroulené na setiny řekněme 3,14. Ale ve skutečnosti je daleko delší (má mnoho čísel za desetinou čárkou.

Potom ještě existuje méně praktický vzoreček pro výpočet plochy a to je S= pí x r².

Oba vzorečky Tě dovedou ke stejnému výsledku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]