Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatně hřeje trouba

Od: lojza odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
máme ele.troubu Mora 3456.
Špatně peče, moc dlouho to trvá.
Chtěl bych zjistit, zda neodešlo topné těleso?
Když jsem na chvíli pustil spodní i horní ohřev a pak zkusil rukou, tak horní těleso je vidět, je to taková dvojí spirála, horká byla jen ta jedna vnější.
Spodní topení je nejspíš pod plechem, zdál se mi teplý, ale nejsem si jistý jestli nebyl ohřátý horní spirálou, která vytvořila teplo po celé troubě.
Poradíte mi prosím?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co trvá dlouho? Než se dostane na požadovanou teplotu? U některých sporáků jsou některé horní spirály jen pro grilování. Když zapnete grilování, hřeje ta podezřelá?

lojza
hodnocení

Nahoře je dvojitá spirála, hřeje jen ta okrajová, grilování nepoužíváme, nevím jaký je rozdíl, že by hřáka navíc ta spirála?
Podezření mám na spodní spirálu.
Jak zjistit, že je vpořádku?

Tak zapněte jen spodek.

lojza
hodnocení

Jde zapnout jen jedna spirála, jen nevím jestli je to ta horní nebo spodní, zkusím to.
A k čemu je ta vnitřní horní spirála?
Děkuji

Pokud bych chtěl otestovat spodek, dělal bych to asi takhle. Dal bych asi do půlky trouby prázdný čistý plech (jako oddělovač horní a dolní části. Zapnul ohřev (ne gril, ne ventilátor), teplotu asi na 100°C. Až dosáhne teploty a termostat vypne (nevím, jak to tato trouba signalizuje, ale nějak asi ano), všechno vypnul, opatrně vyndal plech a na dno trouby kápnul trochu vody. Pokud zašumí a zmizí, spodek topí.

hodnocení

0x

Tak @ra252 vám to napsal jasně. Když chcete vyzkoušet spodní topení, zapnete na ovládacím knoflíku jen spodní ohřev, t.j. nakreslenou vodorovnou čárku v dolní pozici. Za chvilku si sáhnete, zda spodní deska trouby hřeje. Obdobně když zapnete jen na horní vodorovnou čárku bude vám hřát/pálit jen ta vnější spirála nahoře. A konečně když na knoflíku natočíte horní vlnovitou čátku (t.j. grilování), tak vám bude hřát/pálit vnitřní spirála nahoře. Co je na tom těžkého k pochopení?

No, tahle trouba asi neumí zapnout zvlášť spodek a vršek.

@ra252: Máte pravdu, horní a dolní těleso se zapíná společně. Vložil bych tedy do trouby několik plechů/pekáčů na sebe a troubu zapl (s vypnutým větrákem). Tak je možné zjistit, zda spodní odstíněné těleso hřeje. Po zapnutí grilování vyzkoušíte, zda topí i horní vnitřní spirála. Český návod.

lojza
hodnocení

Dobrý den,
podle vašich rad jsem zjistil, že je vadné spodní topení.
Nevíte ze které části se vytahuje?
Chci se podívat, jestli je opravdu špatné nebo třeba neupadl drát.
Děkuji

No, měl jsem mnohem starší Moru a po sejmutí zadního víka jsem měl přístup k fastonům a ohořelým drátům.

lojza
hodnocení

Máte pravdu, stačilo sundat zadní víko a už jsem u fastonů všech spirál.
Děkuji

unixware
hodnocení

0x
A když mi nehřeje vrchní spirála pro pečení, ale grilovaci je ok.. Když jim prohodím připojení, bude grilovaci fungovat pro pečení? Gril nepoužíváme a nechci zbytečně vyhazovat celé těleso když jedna spirála este jede..
Špatně hřeje trouba

hodnocení

0x

unixware@ zapojit spirálu grilu jako horní topení není dobrý nápad...má mnohem větší výkon, rozžhaví se do červena a mnohem rychleji "pálí"shora pečený "výrobek". Neuregulujete to...ani ručně vypínáním a zapínáním grilu horní topení 0,75 a gril 1,85 kW

doplněno 30.08.21 22:45:

oprava

zapínáním grilu; horní topení má 0,75kW a gril 1,85 kW, tedy víc než dvojnásobek a to je "privela"na běžné pečení

doplněno 30.08.21 22:46:

Z návodu zde

kami123

Tak pokud preferuje úsporu, tak proč ne.

Pekáč se dá přikrýt nebo dát níže. Přepnout jen na spodní ohřev (klasické pečení) se dá určitě taky.

Případně zapojit přes diodu za dvacku, která sníží výkon na polovic.

unixware
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]