Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych si jako bastlíř elektra vyrobit tzv. malou solární elektrárnu v řádu do 300W. Tak bych se chtěl zeptat jaké máte zkušenosti s těmito panely. Vyrábějí dva druhy - monokrystalické a poly krastalické, tak bych potřeboval vědět od někoho kdo tuto zkušenost má jaký druh je lepší a v čem. Hledal jsem ceny a tyto panely se 200W pohybují kolem 13-30tis.Kč (nevím jestli to je v kvalitě nebo jen komerce). Jedná se mi o využití pro nabíjení baterií a následně přes měnič využívat pro osvětlení v domě (v řádu do 100Wh).
Dělal jsem kdysi malou elektrárnu s 50W panelem. Osvědčily se mi dvě věci. 1. Umístnit je na dobře přístupném místě, aby je šlo často omývat a zbavovat sněhu a 2. jednoduchým servopohonem je automaticky směrovat za sluncem. U malých výkonů je výhodné zajistit co nejoptimálnější podmínky.
Mě by zajímalo provedení statické, kde panel bude pevně umístěn a budu jak se říkak experimentovat s výstupními veličinami. Jestli máte zkušenosti s 50W, potřeboval bych vědět jakým způsobem jste zpracovával výstupní napětí (měnič DC-DC do baterie nebo DC-AC do spotřebiče) já si to představuju asi moc jednoduše, ale potřeboval bych zjistit jestli výstup z panelu lze jednoduše zpracovat pro nabíjení baterie a následně nebo ihned z baterie měnit dle potřeby ke spotřebiči (v mém případě čerpadlo topení 80W, čerpadlo vody 700W). V ostatních dizkuzích řeší problematiku financování nebo podobné problémy s větší elektrárnou-bohužel to mi je k ničemu.
K panelu jsem zakoupil i regulátor nabíjení aku. Vlastně to byl set. Při nezatíženém výstupu lze na panelu naměřit napětí cca 28V a zkratový proud asi 4,5A Nabíjí to baterii, ale v okamžiku, kdy je pod mrakem, tak do vybité baterky leze cca 200mA. Značný rozdíl výkonu je právě v postavení panelu vůči slunci. Právě z toho důvodu jsem dělal ten servopohon, kde jako čidlo byly dva fotoodpory vedle sebe, ale oddělené překážkou. Mechanizmus se potom snažil naklonit panel do vyváženého stavu, kdy oba fotoodpory měly stejný odpor.
Na výstupu z baterie byl trapézový měnič 12/220V 1500W. Při plném odběru tam ale z baterky teklo hodně přes 100A
Bohužel Vám nemohu k tomu říci přesné hodnoty, protože s přívodem 220/380 do objektu jsem toto zařízení prodal.
Vaše odpověď je užitečná. Přesně to co mi tu popisujete potřebuju. Jako zdroj - FVP, přes regulátor (240W asi za 1300Kč, který hlídá nabíjení záložní baterie). Systém natáčení bych zvolil jen v případě velkých ztrát na výkonu. Škoda, že namáte nějaké schéma zapojení nebo komponenty. Systém s fotoodpory nebo fotodiodami (fototranzistory) je velmi dobrý nápad-dal by se lehko řešit.Jen bych měl dva dotazy: a to jak fungovaly spotřebiče na trapézový průběh měniče a jestli jste v tomto zapojení měl regulátor, který hlídal zpětné proudy do panelu - pokud ano jak jste odebíral (krátkodobě) 100A. Regulátor na 100A by mi schořel.Jelikož sám potřebuju honit čerpadlo domácí vodárny potřebuju výkon měniče 1.3kW a nevím jak na to
Odkaz na můj regulátor gme.cz/...
Natáčení bylo realizováno pomocí stěračového motorku na 12V. Samotný regulátor umožňoval odběr pouze 8A a při poklesu napětí odpojoval baterii od spotřebičů. Toho bylo využito tak, že měnič byl přípojen přímo k baterii. Z měniče byl ale vyveden řídící kontakt, který byl zapojen na výstup z regulátoru. Pak při poklesu napětí na baterii pod určitou mez došlo nejen k odpojení dalších spotřebičů, ale zároveň i k odstavení měniče. To proto, aby nedocházelo k úplnému vybití aku. Byla totiž použita obyčejná automobilová bat. asi 150Ah. Stejná baterie pro hluboké vybití by stála asi dvojnásobek. Ve Vašem případě bych ale zvážil možnost motor čerpadla domácí vodárny (není-li ponorné) vyměnit za 12V automobilový startér. Na vrakovišti ho lze sehnat poměrně levně a jestli máte trochu dílenských možností, tak je to taky cesta. Vyžaduje to ale aby akumulátor byl poblíž čerpadla a kabely byly přiměřeně dimenzované. Zase tam poleze třeba 300A.
S motorkem ze stěrače a jeho převodovkou už jsem aplikoval mnoho zapojení (posuv brány), ale i tady je to dobrý nápad. Takže výstup z regulátoru byl jestli jsem to dobře pochopil nevyužit? Měnič co jsem si vyhlédl má automatické odpojení při poklesu napětí na baterii. Zapojit měnič přímo na baterii se bojím, abych nepřetížil nějakým způsobem regulátor nebo panel, ale jestli to pracovalo vám, tak to zkusím. Čerpadlo máme ponorné (zatím nevím přesný odběr, ale je stavěné na výtlak 70m a my využíváme jen 10m(3atm v řádu+7m výtlaku), takže by spotřeba měla být nižší). Starter je zajímavá zkušenost. Panel mám objednaný, takže až přijde začnu zjišťovat možnosti - případně rozšiřování o další panel(y).
Pro ty kteří, chtějí něco zjistit k tématu fotovoltaika (grid off-on systém) mají tady odkazy:
Jeden z mnoha shopů kde se dá sehnat malý set elektrárny: eshop.neosolar.cz/...
Malé elektrárny jsou dnes naprosto zvládnuty.Na trhu i s obslužným Hardware.Pro jednoznačné použití bych spíše použil čerpadlo i osvětlení na přímé napájení z baterií než měnič,zbytečné ztráty.
JABRAKA
Jedná se to i pro malé provedení (řády desítek až stovek Watt)? Aby to bylo cenově únosné? Jestli víte nějaký konkrétní odkaz na stránky kde se tímto problémem zabývají, budu vám vděčný za tuto adresu. Výměna spotřebičů bohužel nepřipadá v úvahu protože by výměna byla držší než samotné přivedení z baterií na měnič napětí (měnič vyjde 1000W na 2-3tis.Kč). Ztráty jsou kolem 15% při zatížení spotřebiči na plný výkon a bez odběru kolem 1%. Jedinou zásadní nevýhodou tohoto řešení je bateriový systém, který se musí udržovat. Jako regulační hardware jsem sehnal zatím jen gme.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.