Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napětí v zásuvce

Od: john* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, zkoušel sem si změřit napětí v zásuvce a naměřil sem 237V nebo 242V jak je možné že tam není cca těch 230V?

měřeno multimetrem UNI-T UT39C

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Dodavatel má toleranci +-10%, takže v zásuvce může být 207-253V. Já mám v zásuvkách 240V.
Je to hlavně podle vytížení, přes den když jsou lidi v práci, tak je napětí nejvyšší a večer nejnižší.
Je to kvůli transformátorům, které jsou stavěný na nějaký odběr, tak dávají tak výkonné, jak je třeba pro daný sektor.

hodnocení

0x

A v něčem vám to vadí, že je tam kolem těch 240V? Představte si, že bydlíte někde na konci venkovního vedení, a měl byste večer při zapnutí pár elektrických kotlů nebo přímotopů u sousedů "jen" třeba necelých 200V...a to při 230V hned za trafem...proto je na trafu nastaveno napětí vyšší, aby i na konci vedení měli zákazníci potřebné napětí...klasické žárovky bývají na 240V, spínané zdroje fungují v širokém rozsahu napájecího napětí...třeba vstupní napětí AC: 85..264V.

hodnocení

0x

Jak byste zařídil, aby všichni měli stále těch 230?

hodnocení

0x

Většina zařízení má toleranci, pokud ale potřebujete přesné napětí, můžete použít stabilizátor napětí. Záleží na výkonu. Třeba tohle.

ra20z*
Pro jaké spotřebiče je tahle zázračná krabička určena?
U nás použivané spotřebiče musí mít od výrobce (dovozce) vyslovený souhlas s našimi (evropskými) normami a v naší síti besproblému fungovat.

Výkon tam máš popsán. Dal jsem to jako příklad. Moje odpověď je dost jasná, každý si vybere stabilizátor podle své potřeby.

hodnocení

0x
Tak do té zásuvky připojte žehličku nebo přímotop a uvidíte, že napětí o kousek klesne :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]