Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
odešel mi sporák ale mám tu provizorní náhradu, než něco vybereme. Potřeboval bych poradit se zapojením. Dva kabely byly připojeny k fázi a dva k nuláku. Může mi prosím raději někdo popsat, kam který kabel? Jsou tu i ty propojovací můstky, tak bych ten zánovní sporák nerad spálil dřív, než na něm něco uvaříme. Předpokládám, že ten můstek bude někde na straně nuláku, tak jsem to tam označil písmeny.
Díky
Co dodat k vašemu obrázku nalevo. Připojení máte na jednu fázi, kterou asi někdo honil po dvou drátech. Vaše dva kábly připojené k nuláku mají být připojené každý jinam, jeden na nulák a druhý na zemění. Zemnící svorka není zapojená vůbec. No paráda. Bastl na bastl.
Na vašem obrázku vpravo máte schema, jak má vypadat pořádné zapojení sporáku na pětižilový kábl. Šrouby značené 1, 2, 3 jsou fázové přívody L1, L2, L3. Šrouby 4, 5 jsou propojené můstkem a připojené na nulák. Šroub PE je zemění.
Mrkněte se na můj obrázek dole. Vidíte svorkovnici staršího a provizorního sporáku, šrouby jsou sice rozmístěné jinak než na tom vašem, ale to je jedno. Držte se značení. Schemátka vidíte rovnou tři. Na prvním je návod jak zapojit sporák na tři fáze. Na druhém na dvě fáze s propojkou L2, L3. Na třetím je zapojení na jednu fázi s propojkou přes všechny L1, L2 L3.
Zapište si ale za uši, že :
1/ připojovat sporák by měl zdatný elektrikář, nejlépe takový, který má právo revize.
2/ sporák zapojený pouze na dvě fáze je nouzovka
3/ sporák zapojený na jednu fázi je krajní nouzovka.
Půvocní sporák jste měl připojen jednofázově, a pro zvětšení průřezu přívodních vodičů byly vždy dva a dva spojeny paralelně.
Jaký máte jistič před elektroměrem a jaký je jistič pro sporák? Jsou jednopólové (230V) nebo třípólové (400V)?
Pokud máte třífázovou přípojku a jistič sporáku taky, potom je sporák výhodnější připojit na všechny tři fáze. Každopádně ten kabel od sporáku je třeba vyměnit, je ve špatném stavu! Navíc se mi zdá že původní sporák ani nemáte spojený s ochranným vodičem - uzemněný!
V podstatě zapojení nového bude stejné
Pro zapojení na jednu fázi:
Propojíte svorky 1-2-3 a ty se připojí na fázový vodič L přívodu, pak se propojí 4-5 a ty se připojí na střední vodič N přívodu, a ta se značkou "uzemnění" se připojí na ochranný vodič PE přívodu.
Přívodní kabel bude tedy třížilový - hnědá (nebo černá) + světle modrá + zeleno/žlutá.
Počítejte však s tím že pokud máte slabý jistič nebude celý sporák moci "běžet" celý současně!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.