Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze transformátor zapojit paralelně

Od: martinkabelka odpovědí: 28 změna:

Dobrý den

Mám laboratorní zdroj s transformátorem pri. 230V sek. 30V je dimenzovaný na 50 VA.To pro mě znamená že při maximálním napětí 42V mohu z transformátoru odebírad 1,19A .Problém je že potřrbuji odebírat větsí proud. Protože jsem si zdroj vyráběl tak mám 2 stejný transformátory, mohu zapojit sekundár obou transformátoru paralejně?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud jsou transformátory shodné, tak by neměl být problém.

To se velmi těžce dosáhne, i vlivem stárnutí izolací se začnou měnit parametry + plechy jádra budou stěží se stejnými parametry (mění se vnitřní odpor). Okamžitě jeden z nich se začne stávat spotřebičem.

Pokud by šlo následně o napájení spotřebiče stejnosměrným proudem, pak je spojit za usměrňovacím blokem, jde bez problémů.

martinkabelka
hodnocení

Děkuji za radu

ra20z*
Fungovat to bude a jestli jsou naprosto stejné tak jednoduše zjistíš měřením kdy primáry zapojíš a sekundár zapojíš jen jedny konce vynutí a proti druhým zmněříš voltmetrem.
U tak malích výkonů transformátorů je docela velký vnitřní odpor sekundárního vynutí a při paralelním provozu nebude velký odběr proudu.
Samozřejmostí je zapojení pojistky na straně sekundárů, pokud trafa nejsou skratuvzdorná.

hodnocení

3x

wiki

Je-li potřeba dodávat větší výkon, než by mohl dodávat jediný transformátor, pak je nutno výkon do podružné sítě dodávat paralelně spojenými transformátory. Pro paralelní chod transformátorů, musí být splněny čtyři podmínky, tzv. "4 S":

Stejná velikost sekundárních napětí, Us - I zanedbatelné rozdíly ve dvojicích napětí Us (naprázdno i pracovní) vedou k velkým vyrovnávacím proudům mezi transformátory - ke druhu zkratu.

Stejný fázový úhel - Vnější a vnitřní zapojení vinutí transformátoru má vliv na posun fázoru napětí mezi primárním a sekundárním vinutím. Při různých hodinových úhlech dojde mezi transformátory k obrovským vyrovnávacím proudům - další typ zkratu.

Stejný sled fází - Jednotlivé propojené fáze transformátorů musí mít stejné okamžité hodnoty napětí. Je zajištěno při napájení z jedné sítě. Pokud není dodržen sled dojde mezi transformátory k obrovským vyrovnávacím proudům - zkratu.

Stejné napětí nakrátko, Uk - Při rozdílných Uk stejných transformátorů dojde k nerovnoměrnému rozložení přenášeného výkonu. Větší (tvrdší) trafo musí mít menší Uk, menší (měkčí) trafo větší Uk.

V případě, že transformátory pracující paralelně do společné zátěže a jsou napájeny z různých zdrojů, musí mít fázory napětí stejný směr, stejnou velikost (efektivní i okamžitou) a stejný kmitočet.

jabraka*
hodnocení

3x

Koupí jiného trafa se zbavíš problémů: e1.cz/...

JABRAKA

martinkabelka
hodnocení

Děkuju za další možnost jak vyřešit můj problém

tvfanda*
hodnocení

3x
Jestli chcete použít oba transformátory, tak je lepší oba výstupy usměrnit a následně spojit usměrněné výstupy, jak píše "regine".
martinkabelka
hodnocení

děkuju za radu

hodnocení

2x
Fungovat to bude úplně normálně, ale je potřeba zachovat jak na primáru, tak na sekundáru začátek a konec vinutí... Samozřejmě aby to bylo stejné na obou.
Běžně odzkoušeno...

Jistě, fungvat to bude, ale pouze v případě, že budou oba transformárory naprosto stejné.

Píše, že má dva stejné transformátory! Tak jsem to nějak hypotecicky neřešil, kdyby atd...

Předpokládám, že by ho napadlo zapojit oba ty transformátory (začátky a konce) uplně stejně k sobě paralelně

martinkabelka
hodnocení

Oba transformátory jsou stejné, když jsem začal stavět zdroj obrátil se na mě kamarád že by chctěl trafo taky jenže s toho sešlo a mě zůstali dvě trafa. Děkuju za radu

hodnocení

2x

Z dotazu soudím, že nejlépe bude vybrat si třeba tady:

hadex.cz/...

martinkabelka

děkuji za pomoc

jofa*

Sice neznám schéma vašeho lab. zdroje a proto dpředpkládám, že máte na zvýšený odběr proudu dostatečně dimenzovaný konc. výkonný tranzistor.

martinkabelka
hodnocení

výkonový tranzistor momentálně nepoužívám místo toho používám lm 317

v budoucnu plánuju úpravu

Kupte si něco normálního hotového, třeba od toho Hadexu.

hodnocení

0x

Hádejte, co se stane, pokud je zapojíte v protifázi ..

Začnou silně topit a poklesne výkon?

tvfanda*
Když budou mít malý vnitřní odpor, tak půjdou do zkratu a shoří.
Když budou mít velký vnitřní odpor, tak poklesne napětí, začnou se silně zahřívat a možná shoří také.

monk
hodnocení

0x

Pro pána boha.

Tak vemu oba transformátory a vinutí spojím do série.Vyvedu střed (na mínus) a plusy

dvojcestně 2 diodama usměrním.Napětí zůstane stejné výkon bude 2x větší.Jenom musíte

sfázovat.

petrsenior

"Tak vemu oba transformátory a vinutí spojím do série.Vyvedu střed (na mínus) a plusy

dvojcestně 2 diodama usměrním.Napětí zůstane stejné výkon bude 2x větší.Jenom musíte

sfázovat."

Sázím boty, že z toho 2x větší výkon takhle nedostane.

monk
hodnocení

0x

Tak to jste okamčitě bez bot.Proč?.Protože neznáte základní typy usměrňovačů- respektive dvojčinných zapojení.

Doporučuji prostudovat poměry proudů ,napětí a výkonů.Ach jo.!Bože-to je diletantismus.

A když bude chtít napětí poloviční a ty mu to zvedneš zapojením v serii, tak to protopí na stabilizátoru, že?

monk

Nic neprotopí.Napětí bude stejné-výkon 2x větší.Studovat usměrňovače!

Ale stále platí, že je musí sfázovat, aby mu dvojcesťák fungoval.

monk
hodnocení

0x

Samozřejmě to platí.Sfázovat nebo rozfázovat-jak je libo.Vzhledem k tomu ,že jsou rozdílné

magnetické obvody ,tak je dobré trafa pootočit o 90 stupňů.Není ale podmínkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]