Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mám doma televizi na DVB-T1 a anténu na DVB-T2. Problém je v tom, že nemůžu naladit ani jeden program české televize (ČT1, ČT2, ČT24...). Musel bych si koupit set-top box? Jde mi pouze o základní programy, jako jsou již zmíněné české televize, novy, primy, barrandov a hudební, jako je óčko, óčko star, rebel.
Pojem anténa na DVB-T2 je reklamní blbost. Nic takového neexistuje. Buď nová TV pro příjem nové normy H.265 (=DVB-T2) nebo set-top box, jež převede novou normu H.265 na starší H.264.
Dočasně ve vaší oblasti ještě mohou být vysílány obě normy současně (ale multiplex s ČT je už vypnutý, nebo přeladěný na dočasný kmitočet - i to se provádí), ale stará norma H.264 se do konce roku určitě vypne.
Set-top box koupíte v první elktroprodejně za asi 500 Kč. Jsou však ve kvalitě velké rozdíly.
MPEG-4 používají Poláci v DVB-T. S přechodem na DVB-T2 ještě asi ani nezačli a není příliš známé jak to u nich s DVB-T2 bude a kdy s tím začnou.
H.264 nebo H.265 je správně kodek nebo norma. Kdysi se používaly i pojmy standard či norma. Přesné vyjádření je několika slovní - standard formátu kódování videa. V České republice se H.265 používá v digitálním televizním vysílání DVB-T2.
Poláci by měli DVB-T2 vysílat asi stejně jako u nás v Česku, ale problém může být se zvukovým kodekem. Šíři se informace, že Poláci v DVB-T2 budou vysílat zvuk asi s kodekem AC4 a to by mohl být problém. Televizi s podporou zvukového kodeku AC4 je velmi málo a to by mohlo bohužel znamenat pro mnohé lidi konec příjmu polských televizi v Česku přes DVB-T2. Jak to ale s DVB-T2 v Polsku bude tak to si na to budeme asi muset počkat až s tím Poláci začnou nadobro, protože v internetu je ohledně toho málo konkrétních informaci.
Nikdy jsem nečetl a ani neslyšel, že by někdo způsobu komprimace (kódování) videa nebo kodeku říkal "norma". Asi máme každý jinou představu, co znamená slovo norma.
Lidé často zaměňují kodek (MPEG-2, H.264, H.265), který se týká pouze obrazu za vysílací standard (DVB-T, DVB-T2), který určuje způsob vysílání nejen obrazu, ale také zvuku a dalších služeb (teletext, EPG, titulky) a dále určuje způsob vysílání pomocí rádiového signálu, proto jsem reagoval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.