Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Programy české televize nejdou naladit

Od: vojta552 odpovědí: 10 změna:

Zdravím. Mám doma televizi na DVB-T1 a anténu na DVB-T2. Problém je v tom, že nemůžu naladit ani jeden program české televize (ČT1, ČT2, ČT24...). Musel bych si koupit set-top box? Jde mi pouze o základní programy, jako jsou již zmíněné české televize, novy, primy, barrandov a hudební, jako je óčko, óčko star, rebel.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano, pokud chcete sledovat programy v DVB-T2 a Vaše televize to neumí, musíte si koupit set-top box.

Alternativou je vysílání přes satelit, nebo internetová televize, pokud ji poskytuje Váš internetový provider, případně od mobilního operátora.

hodnocení

1x
Anténa je univerzální, tedy nikoliv pouze pro dvb-t2.
V případě, že nemůžete naladit žádný program, došlo již ve Vašem regionu k vypnutí starého systému dvb-t a pro Vás z toho vyplývá nutnost koupit set-top-box pro příjem dvb-t2.

Pojem anténa na DVB-T2 je reklamní blbost. Nic takového neexistuje. Buď nová TV pro příjem nové normy H.265 (=DVB-T2) nebo set-top box, jež převede novou normu H.265 na starší H.264.

Dočasně ve vaší oblasti ještě mohou být vysílány obě normy současně (ale multiplex s ČT je už vypnutý, nebo přeladěný na dočasný kmitočet - i to se provádí), ale stará norma H.264 se do konce roku určitě vypne.

Set-top box koupíte v první elktroprodejně za asi 500 Kč. Jsou však ve kvalitě velké rozdíly.

lupa.cz/...

tvfanda*
H.264 neboli AVC neboli MPEG-4 Part 10 není vysílací norma, ale způsob komprimace obrazu, která se v DVB-T v ČR moc nepoužívá, (možná se už teď nepoužívá v DVB-T), používá se zejména v DVB-S2 (satelitní vysílání), v kabelových sítích, vysílání přes Internet.
V DVB-T se používá zejména MPEG-2.
.
Set-top-box pro DVB-T2 nepřevádí obraz z h.265 do h.264, ale na výstupu má buď analogový signál (konektory SCART, CINCH) nebo digitální přes HDMI.
2222

MPEG-4 používají Poláci v DVB-T. S přechodem na DVB-T2 ještě asi ani nezačli a není příliš známé jak to u nich s DVB-T2 bude a kdy s tím začnou.

H.264 nebo H.265 je správně kodek nebo norma. Kdysi se používaly i pojmy standard či norma. Přesné vyjádření je několika slovní - standard formátu kódování videa. V České republice se H.265 používá v digitálním televizním vysílání DVB-T2.

priklad11*

Bylo na internetu, že Poláci začali s H265. Měli jet s H264

2222

Poláci by měli DVB-T2 vysílat asi stejně jako u nás v Česku, ale problém může být se zvukovým kodekem. Šíři se informace, že Poláci v DVB-T2 budou vysílat zvuk asi s kodekem AC4 a to by mohl být problém. Televizi s podporou zvukového kodeku AC4 je velmi málo a to by mohlo bohužel znamenat pro mnohé lidi konec příjmu polských televizi v Česku přes DVB-T2. Jak to ale s DVB-T2 v Polsku bude tak to si na to budeme asi muset počkat až s tím Poláci začnou nadobro, protože v internetu je ohledně toho málo konkrétních informaci.

tvfanda*

Nikdy jsem nečetl a ani neslyšel, že by někdo způsobu komprimace (kódování) videa nebo kodeku říkal "norma". Asi máme každý jinou představu, co znamená slovo norma.
Lidé často zaměňují kodek (MPEG-2, H.264, H.265), který se týká pouze obrazu za vysílací standard (DVB-T, DVB-T2), který určuje způsob vysílání nejen obrazu, ale také zvuku a dalších služeb (teletext, EPG, titulky) a dále určuje způsob vysílání pomocí rádiového signálu, proto jsem reagoval.

72mona
hodnocení

0x
Já si set-top box pořídila, ale nepomohlo to. Bez něj jsem chytala čistě pouze 5 programů (žádná ČT), s ním ani jeden. Stále to hlásilo kolísání signálu Nakonec pomohli odborníci - byla třeba nová anténa (byl to nějaký dinosaurus:-D) a zesilovač. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]