Nejste přihlášen/a.
Mám 3 roky starý mobil Xiaomi Redmi 4X s původní baterií která se už dost rychle vybíjí. Po 3 létech se asi není čemu divit. Mobil nevyužívám nějak hodně a až tolik mi to nevadí, ale i tak je to dost poznat, že to už není to co když byl mobil nový. Při nabíjení se docela často stává, že se nabíjení zastaví na 98 - 99% a dále se nenabíjí i když kontrolka nabíjení svítí. Stačí nabíječku odpojit a znova zapojit a těch 1 - 2% se pak dobije. Také se občas stává, že po připojení nabíječky se nabíjení nezačne a je třeba nabíječku odpojit a znova připojit aby se mobil začal nabíjet. Vyzkoušel jsem už i jinou nabíječku a jiné kabely, ale to uvedené problémy neřeší. Jsem si vědom, že po tak dlouhé době baterie už nebude v příliš dobré kondici, ale přes to mne zajímá jestli ty problémy s nabíjením jsou pouze stářím batérie nebo to může být i nějaký softwarový problém. V mobilu mám MIUI 10.3.1.0 a je mi stále nabízená aktualizace na 11.0.2.0, ale prozatím neaktualizuji. Mohla by tato aktualizace MIUI pomoct vyřešit problémy s nabíjením a nebo zlepšit alespoň trochu výdrž baterie? Baterií nenechávám úplně vybít a většinou ji dobíjím při asi 60 - 90%. Zajímá mne jestli se ještě něco dá udělat s tou výdrží a problémy s nabíjením a nebo už zbývá pouze výměna batérie za novou. Xiaomi Redmi 4X mi prozatím kromě té baterie slouží docela dobře a byl bych rád kdyby mi ještě nějakou dobu vydržel.
Ohledně toho vybíjení baterie mobilu na téměř 0% se bá najít v internetu dost různých rozdílných názorů. Někteří tvrdí, že by se baterie měla alespoň občas vybit téměř úplně a pak znova nabít, ale jsou i názory na to, že vybíjení na nízké % baterií škodi a neměla by se proto nechávat vybíéjet téměř úplně. Já se v tom nebvyznám a nedokážu posoudit co z toho je správné. Důvod proč nenechávat vybít baterií na nízké % v mým případě je. Baterie už není ve stasvu jasko nová a rychlejí se vybíjí. Nechci abych se dostalů do situace kdy budu potřebovat používat mobil a ten se mi pak vlivem vybití baterie vypne a proto ho raději udržuji při vyšších % nabití. K dobíjení na 100% možná důvod není, ale to neznamená, že by se nabíjení mělo samo zastavit při 98 - 99% a nedojít až na 100%.
Já ho mám taky, ale teprve začínám třetí rok... Mám i MIU 11, nic jsem nikdy závadného nepozoroval. Nabíjím ho téměř denně, ale je to proto, že ho celkem dost používám. Ale baterii v podstate nevybíjím níž než 45-50%.
Možná by nebylo špatné udělat tovární nastavení... Člověk nikdy neví...
Hodně velký vliv má kabel a správná nabíječka... Docela znatelný...
Já baterií dobíjím někdy i několikrát denně. Pokud jde o to MIUI tak na forech kde se disklutuje o mobilech Xiaomi se někteří lidí dost ztěžovali, že s aktualizacemi MIUI (nejen MIUI11) se jim snížila výdrž baterie.
Tovární nastavení bych raději nezkoušel, protože se v tom nevyznám a ani nevím jak se to dělá. Navíc bych pak asi musel znova všechno nastavovat co jsem si za tu dobu používání v mobilu ponastavoval a už ani nevím kde a jak. Navíc nevím jestli bych pak nemusel znova instalovat všechny aplikace.
Každý má teorii na dobíjení a vybíjení úplně jinou a každý je u toho odborník... Jednou dávali pořad v rádiu, a nějaký student se tam klepal, že v žádném případě nenabíjí telefon na více než 80% aby si ho neničil... Celý život pracuji v elektrotechnice okolo těchto zařízení a zase až tak jsem se s problémy nedostal. Zpravidla když byla baterie zmetek, tak byla zmetek, když byla kvalitní, tak vydržela třeba i 10 let, notebooky, osciloskopy atd. A to na nabíječce visely v kuse. Obecně je doporučeno, že třeba baterie lithiová nemá být pořád udržovaná na 100% a ani vybitá... Tak něco mezi...
Baterii spíš dobíjím dříve né k vůli nějakému šetření baterie, ale k vůli pohotovostní potřebě aby mě nenechala ve štychu.. Nebudu sebou někde tahat powerbanku, na to jsem lenošný... Baterie stojí relativně pár korun a po několika letech už ani není telefon nějaký dravec a je i pravděpodobnost že je člověk rád že vůbec je funkční ...
Když se u baterií používá výraz "nabíjecí cyklus", tak při nabíjení 50-100% je 1/2 cyklu...
"Obecně je doporučeno, že třeba baterie lithiová nemá být pořád udržovaná na 100% a ani vybitá... Tak něco mezi..." Tak to je asi jedna z těch teorií na dobíjení a vybíjení od jednoho z těch odborníků na to.
"po několika letech už ani není telefon nějaký dravec a je i pravděpodobnost že je člověk rád že vůbec je funkční ..." Mě ten můj Xiaomi Redmi 4X i po těch 3 létech funguje docela dobře kromě problémů s baterií a nepozoruji nějaké výraznější snížení výkonu. Jsem s ním spokojený a byl bych rád kdyby mi ještě nějakou dobu vydržel. Nerad měním něco za nové pouze proto, že to už má nějaký rok za sebou pokud s tím nejsou nějaké vážnější problémy.
Co se týká baterie, mělo by jít o model baterie BM47 s kapacitou 4000 mAh. Bez problémů ji dostaneš na Aliexpressu v ceně 150-200 Kč. Jinak výměna se pak dá rovněž provést doma (pokud jsi aspoň trochu šikovný), případně požádat někoho, kdo to umí. Musí se "rozloupnout"mobil, odpojit opatrně malinký napájecí "štekřík"a opatrně "vyloupnout"starou baterii (přilepená). Pak osadíš novou (lepit není nutno) a zase opatrně a správně nasadit štekr a mobil sestavit.
Prováděl jsem nedávno na svém starším (záložním) Xiaomi Redmi 4A a je to obdobné. Vydržela cca 3 roky a celkem ještě i fungovala. Co se týká MIUI 10, mám ji na něm rovněž. Aktualizaci neřeším. Baterii dobíjím průběžně bez ohledu na vybití. A nyní vzhledem k tomu, že jej běžně nepoužívám, tak jej mám trvale vypnutý a dobíjím tak 1 x za 1 -2 měsíce. A bývá tak na 70-80% stavu nabití. Baterie LiIon mají velmi malé samovybíjení, takže ve vypnutém stavu vydrží dlouho bez dobíjení.
Jinak, při používání (průměrné, sice málo hovorů, ale i net a ostatní funkce), vydrží tak 2 dny.
Odkaz na baterii:
Ano mělo by jít asi o baterií BM47 a ta moje je už asi téměř na výměnu o čemž zvažuji. Na AliExpress jsem ji našel nejlevnějši zde, ale dá se koupit trochu dráž i u nás v Česku. Sám bych si tu baterií neměnil, protože se v tom příliš nevyznám a nevím jak na to a velmi nerad bych si ten mobil nějakým neodborným zásahem poškodil. Nechal bych to na servisu kde by to snad měli udělat bez problémů. Nevim jestli by ale servis byl ochoten vyměnit baterií kterou si přinesu (koupenou jinam) a nechtěl abych si to nechal udělat i s baterií koupenou od nich. Nemám ani představu kolik by za takovou výměnu baterie v servisu mochli chtít.
Pokud jde o tu aktualizaci na MIUI 11 tak ji prozatím také neřeším, ale je mi stále v mobilu nabízená jako připravená. Asi někdy až budu mít trochu času to zkusim aktualizovat, protože k tomu by stejně někdy asi došlo když bych musel mobil kvůli nějakému problému restartovat a bude asi lepší když to aktualizuji v klidu.
Co se týká výměny baterie v servisu, typuji (vlastní zkušenost ale nemám) že to vyjde podstatně hodně dráž, než pokud si to provedeš sám, nebo nějaký šikovnější kamarád. A baterie jsou většinou rovněž ty z Číny. Ale opravdu to není moc problém. Pouze je nutné provést opatrně to "rozloupnutí" mobilu. Musí se velmi opatrně "odchlípnouit", plastovým plochým páčidýlkem (možno třeba trsátko na kytaru), spodní pouzdro (zadní plocha) od horní části s displayem. Je po obvodu "sichrovaná" plastovými zoubky. Začít od spodu a pokud se to povede aspoň trochu, pak už to jde postupně lépe. Vlastní výměna baterie je pak už celkem jednoduchá, opět se musí pouze opatrně "odlupovat" baterie z pouzdra, k němuž je přilepena oboustrannou lepící páskou. Vše dělat "s citem". Doporučuji- zkus koupit baterii na Alíku (ta cena je celkem pakatel) a buďto sehnat šikovnějšího kamaráda, nebo se poptat u nějakého místního soukromého "servisáka". Pro toho, kdo ví o co jde, je to práce max. na půl hodinky. Já ten svůj XR4A, před asi rokem a půl, celý repasoval po vnučce (totálně poničený - display, zadní pouzdro, baterie) a všechny ND (display s digitizerem i s rámečkem, zadní kryt, baterie) mě přišly na cca 600,- Kč. Přestrojil vnitřek a funguje perfektně a je jako nový.
Ale letos jsem se, na jaře, "hecnul" a koupil si ještě lepší, Xiaomi Redmi Note 8T, 4 GB/ 64 GB, v náhodné krátkodobé akci, za 4200,- Kč. Hlavně z důvodu rychlejší "práce" na netu, lepšího foťáku a kamery, dvou SIM (jedna na volání, druhá na levná data) a samostatné SD a dalších funkcí. Používám jej, v současné době, mimo vlastní telefonování, na internetu v poměru minimálně 1:1 s NB.
Ještě k té aktualizaci. Pokud nechceš, nemusíš aktualizovat. Ale pokud budeš, tak pozor. Při aktualizaci nesmí dojít, po její dobu, k vypnutí mobilu. Jinak jde totálně zničen.
Redmi Note 8T. Zakoupil jsem k Redmi Note 5. Oba 4/64. Ani bych neměnil. Jistě je novější, ta pětka má možná lepší pouzdro. Ovšem 8T má NFC a taky nemá hybridní slot. Takže dvě SIM +SD. Ta cena je přiměřená i bez akce.
Docela by mne zajímala ta druhá SIM a levná data. Mám obě SIM od Tmobil. Ovšem data za 0,40 Kč jeden MB není nic levného. Ovšem žádný paušál, platí se jen spotřeba.
příklad - OK, ta druhá karta "levná data", jsou pouze "levnější", než od mého operátora mobilního a jsou rovněž kredit - od T-mobile za těch 40 halířů. Používám je ale pouze občas (chata, terén-mejly), pokud nejsem na WiFi. Ale oproti mému mobilnímu operátoru na volání a SMS (Go Mobile), který je má za kačku, jsou tedy levnější. A Go Mobile, 25 Kč měsíční paušál a 1,50/minuta a 1,30 za SMS, se mi zdá poměrně OK. A předplacení pro mne jinak nemá cenu, celkový "prokecaný" měsíc mám tak max. za 100,- Kč.
bohumil: Samozřejmě, že výměna baterie v servisu vyjde dráž než když si to někdo udělá sám zdarma. Vlastní výměna baterie může ale také vyjít mnohem dráž než v servisu když s tím někdo nemá žádné zkušenosti a udělá to neodborně a něco při tom pokazi. Ono se to dobře tvrdí, že je to jednoduché a není s tím problém někomu kdo už má s tím nějaké zkušenosti a je na to odborník. Ty baterie z Číny budou asi ty stejné jaké se prodávají u nás v Česku s tím rozdílem, že u nás se dají koupit o něco dráž. Na AliExpress jsem našel i nějaké baterie BM47 s kapacito 5200 mAh, např. zde, ale samozřejmě za vyšší cenu. Má význam takovou baterií kupovat? Ono také bude záležet jakou životnost taková baterie bude mít než se dostane do stavu na výměnu.
To Bohumil. S daty jsem na tom obdobně. U Note 3 šla ta datová SIM vypnout. Možná i u Note 5. Nemyslím jen vypnout data. U Note 8T to nejde. Respektive SIM na volání musím nastavit taky jako datovou a pak jde ta datová SIM vypnout. No a na volací SIM jsou data vypnuta přímo u operátora. Stávalo se, že data zůstala zapnutá, nebo se omylem zapnuly a nějak to bralo kredit. Taky jsem zkoušel nastavit datový limit. Zatím se v tom nevyznám na jaké je to období. No a jednou jsem chtěl poslat soubor asi 200 MB na úložiště. Bohužel data zapnutá, WiFi vypnuto. Odešlo asi 80Mb, pak to datový limit vypnul. Hned bylo omylem o 30 Kč méně.
Volání jedině VOIP Odorik. Minuta za 60 haléřů, žádný paušál. Stačí nainstalovat CsipSymple. Pochopitelně zdarma. Je to přes WiFi pokud je k dispozici. Dnes je i ve vlaku. Jinak zapnu data.
To příklad: pokud se týká "obsluhy" těch dvou SIM karet, tak já mám v "nastavení/Sim karty a mobilní síttě", úplně dole, nastaveno "výchozí nastavení" - "Volání" - Go mobil - hovory a SMS a "Internet" T-Mobile - data. A pokud si pak zapnu "Data jsou zapnuta" výše, tak se mi vždy zapnou data pouze na SIM T-Mobile. Jinak i s nastavením datového plánu a využití dat jsem rovněž "laboroval" (přes prázdniny mi dalo Go mobil nějaká data zdarma a tak jsem přepnul data, po tuto dobu, na Go mobil, a data hlídal) a vše fungovalo bez probklémů. Nyní již mám opět přepnuta data na T-Mobile, ale limity zde jsem nenastavoval. Ale myslím, na základě zkušenosti s daty přes prázdniny, že by to mělo rovněž fungovat. Ono je někdy problém, při změně Androida, zase vyšpekulovat, co a jak bylo pozměněno, případně doplněno. Já už "jedu" na Androidech asi od A 4.2 a ještě s úpravami různých výrobců a vždy zase "tápu" a stejně většinou vše neodhalím a nevyužiji.
P.S. A pokud mám data vypnuta a jedu pouze na WiFi, ještě se mi nestalo, aby se mi data zapnula. Ale teď jem si vzpomněl, že je tam taky někde v nastavení, že, v případě kdy není signál WiFi, je automaticky možné zapnutí dat. Tak se po tom koukni. Momentálně na to už nemám čas.
Já tomu rozumím. V roletce vypnu data. Ovšem zapomenutí, nebo náhoda a kredit ubejval. Ze staršího Redmi jsem byl zvyklý vypnout datovou SIM. To se muselo udělat v menu. Jako bych ji vytáhl. U Note 8T musím až dole nastavit hlavní SIM na volání i data a pak mohu tu datovou vypnout. Je to jistota. A na hlavní jsou data vypnuta u operátora takže žádný problém. Ovšem někdy data může zapnout i operátor. Jinak to ovládám přes 4603 Tmobil,
bohumil: Na YouTube bývají různé návody a možná tam budou i na tu výměnu baterie. Většinou to ale není v češtině a když někdo tak jako já nezna angličtinu a jiné jazyky ve kterých to je tak z toho ne vždy všechno pochopi. Já bych se nerad učil zrovna na tom mým mobilu a riskoval tím jeho pokazení, protože mi na něm záleží aby mi pokud možno ještě nějakou dobu sloužil. Ono by se to mohlo povést, ale také i ne a následná oprava v servise nebo nový mobil by mne asi vyšlo mnohem více než ta pouhá výměna baterie v servise. Samozřejmě bych tu výměnu baterie chtěl provést co nejlevněji, ale ne za cenu riskování pokazení mobilu.
Ohledně te baterie s větší kapacitou jsem chtěl pouze znát jaký má kdo na ní názor, ale asi ji kupovat nebudu. Mám na to podobný názor. Navíc to vypadá, že to asi ani nebude originální baterie přímo od Xiaomi. Ono možná ani u těch údajně originálních baterií 4000 mAh si člověk nemůže být 100% jistý jestli je skutečně originální i když tam na ní logo Xiaomi je když je to Made in China.
priklad11: Zkusim trohu reagovat na to tvoje OT které jsi tu rozvinul a které by spíše bylo na jinou samostatnou diskuzi. Já mobilní data nepoužívám vůbec, protože je nepotřebuji a mám je vypnuté u operátora a myslím, že také i někde v mobilu. K internetu se s mobilem připojuji výhradně přes WiFi což mi prozatím plně stačí. SIM mám od ČEZ Mobil a mám ji pouze pro příjem hovorů a SMS a udržují ji tak aby se mi nezrušilo mobilní tel. číslo a lidí se mohli ke mne bez problémů dovolat nebo pro případ kdy bych potřeboval nutně telefonovat a nebyl v dosahu nějaké WiFi ke které bych se mohl připojit. Na volání používám VoIP od Mikrotechu což vyjde mnohem levněji jak přes ten ČEZ Mobil který je na volání trochu drahý.
Připojení přes WiFi souhlas, že je skoro všude. I ve vlaku nejlépe první vagon. Přesto data občas použiji. Třeba Whatsapp a platím jen data. To samé VOIP a v mobilu je nainstalován CsipSymple. Kdyby jsi znal ceny a možnosti operátora Odorik tak na Mikrotech zapomeneš. V rámci sítě zdarma, mobil 60 haléřů, pevná 50 mimo špičku 25 haléřů. Žádný paušál. Další možnosti volání. Absolutní okamžitá podpora. Přesměrování, nahrávání přímo u operátora atd. Dlouho jsem vybíral.
A platěj se jen vteřiny. Žádná první minuta celá
Na to prodiskutování toho OT které se tu rozvinulo jsem založil nové téma zde a tak koho to zajímá prosím pokračujte tam a zde nechte prostor na diskuzi ohledně te baterie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.