Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, řeším dilema kdy chci nechat zapnutý počítač (nejde o klasický velký stolní ale minipočítač/notebook, router, atd.) a na několik dnů jet pryč. Stává se to často. A chci ten počítač zabezpečit/izolovat tak, aby se od něho nemohl rozšířit případný požár na dřevo, parkety kolem.
Nevím kde se zeptat, jelikož je to asi trochu věda znát jakým způsobem se požár od elektorniky může v praxi šířit, jak se říká té profesi kdy jde odborník na požáry ohleda tmísto požáru a zjišťovat příčinu?
Mám třeba dost alobalu a nějaký ten kovový plech. Otázka je zda se požár může od počítaře šířit po kabelech nebo zda mohou žhavé kousky odletět (skrz větrací otvory) a jak daleko. Já tomu tedy sám moc nevěřím že by se od elektrosoučátky dostal pořár na případnou plastovou schránku/kabely. Možná to vypadá komicky, ale možná je lepší to přehnat než nechat vyhořet RD že ano. Zvažuju že ten počítač dám na plech a kabely u PC obtočím alobalem a stáhnu drátky. Nevím zda má alobal dostatečnou odolnost žáru který by vznikl. Děkuji.
Blbost.
K požáru nesmí vůbec dojít. Takže měj kvalitní zdroj, zapoj ho přes AFDD jistič 10A a případně kouřový snímač s GSM propojením SMS.
Alobal je k prdu.
...
Normálně se řeší mít na tohle server v racku.
Pokud je to minipočítač s externím zdrojem, tak ten sám o sobě má v sobě většinou tepelnou ochranu a nadproudovou ochranu.
Vyfoť štítek zdroje.
> štítek zdroje
zde dva zdroje (heslo: dd) snad to bude stačit. U toho druhého je overcurent protection (ochrana přepětí), nevím tedy co to v praxi znamená. Jinak by mě zajímal nějaký univerzální postup jak si ty ochrany zjistit sám ze štítků. Nevím že bych viděl na zdrojích něco co indikuje tepelnou ochranu, možná je to potřeba najít v technickém listu na webu výrobce. A co tedy tyto vlastnosti zdroje znamenají pro můj klid mysli co se týče požáru? Pokud tedy ne alobal, tak co jiného? Měl jsem na mysli to, že kam nemůže vzduch, tam nehoří, když se ty externí kabely něčím více méně nehořlavým obalí. A děkuji za odpovědi.
Ochrana přepětí znamená, že je tam varistor. Při překročení napětí zkratuje přívody a přepálí sebe a pojistku v serii a zdroj rozpojí.
Občas bývá i tepelná ochrana, kdy je vyobrazen symbol impulzu (dig. 0,1,0) a u něj je hodnota teploty.
Moc to řešíš.
Vytáhni baterku a zdroj ulož do kovové misky.
Kabely jsou samozhášivé a požár by šířit neměli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.