Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připojit parabolu?

Od: new41 odpovědí: 27 změna:

Dobrý den. Chci poprosit o radu. Chtěl bych přijímat programi ze satelitu Hot Bird 13,0* E. Jde mi jen o volné stanice. Televize má vestavěný satelitní tuner. Nyní tedy když koupím parabolu s konvertorem a propojím ji napřímo s TV, tak to bude fungovat, nebo je zde zapotřebí nějaký mezičlánek o kterém nevím? Rovněž bych ocenil k tomuto zmíněnému satelitu chytat zároveň ještě jeden satelit na tuto jednu parabolu- to prý lze, ale nevím které satelity, ty co jsou poblíž Hot Birdu, nebo je to jedno podle natočení a pod., a bude zase potřeba něco navíc, např. nějaký slučovač signálu? Vše chci jen do jedné televize.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Já si s tím taky hrál sám. Ze štaflí a ani jsem neměl manželku "na drátě". Nastavil jsem úhel, utáhnul a na televizi jsem měl nastavený zvuk na plno. Když to začalo mluvit tak jsem věděl že jsem dobře.
Tenkrát měli měřáky na signál akorát profíci. Dneska to člověk koupí za stovku na Aliexpress. Škoda, že už nepamatuju ty stránky na nastavení. Člověk si otevřel mapu, nastavil který chce satelit a na baráku ťuknul na střechu, na kterým rohu chalupy má parabolu a ono mu to na mapě nakreslilo čáru k satelitu takže přesně viděl před který strom a který sousedův komín to má namířit.
Jenomže to bylo v časech, kdy na digi běžely všechny kanály na jeden klíč a ten změnili tak 4x ročně. Hodinu na to se objevil na fóru na internetu nový klíč a jelo se dál :) Zlatý časy.

hodnocení

0x
Nastavení paraboly jen podle oka není jen tak. Nejlepší bude, když to necháš namontovat od někoho, kdo tomu rozumí.
Ten si poradí i s příjmem z několika satelitů.
new41
hodnocení

Má být nějaká aplikace na mobil (zatím nezkoušeno), která má ukázat, kam to natočit, tak jsem si říkal, že bych to mohl zvládnout, ale samozřejmě uznávám, že profi je profi.

Ono to není jen to správně natočit, tedy azimut, taky správný sklon, tedy elevace. Spočítat se to nechá třeba tady parabola.cz/...
Stačí malá nepřesnost a na těch 36 000 km to udělá velkou chybu.
new41
hodnocení

Parametry vypočítány. Díky.

hodnocení

0x
Dá se to nastavit s kompasem a pak podle síly signálu dotahovat. Pro druhý satelit se dělají speciální držáky pro druhý konvertor, vypadá to jako brýle. Bývá to cejchováne ve stupních, takže by to šlo nastavit vzhledem k primárnímu satelitu. O satelitech existuje specializovaný web (snad ještě) Parabola.
Propojení kabelu pak bývá přes specielní přepínač s dálkovým ovládáním, v televizi pak volis například Satelit-A nebo Satelit-B. To nastavení se pak u kanálu zapamatuje a přijímač to pak přehazuje automaticky.
new41
hodnocení

A pokud to tedy budu chtít maximálně zjednodušit = pouze jedna družice (volné programy) na 1 TV, můžu koaxiál natáhnout z konvertoru, rovnou na vstup do televize, bez dodatečných zařízení a ovládat pouze v menu TV přes její dálkový ovladač?

Jo, natáhneš kabel od paraboly do televize, samozřejmě v televizi to dáš do satelitního vstupu, to je ten se závitem. Po naladění programů to budeš ovládat stejně jako při pozemním příjmu.
new41
hodnocení

Super. To jsem potřeboval vědět. Díky moc. *palec* To hlavní mám vyřešeno!

Jen mi to ještě nedá a přemýšlím jak to dovézt pro mé účely k dokonalosti. Chtěl bych úplně ideálně přijímat k Hot Bird 13.0* E ještě Eutelsat 16.0* E. Chápu, že musím mít konvertor monoblok na 2 družice, ale nevím zda mohu požít např. tento: omko.cz/...

kde je "nastaven"rozestup 4,3 * a mě stačí jen 3*, takže do toho rozpětí se sice vejdu, ale pokud je to nastaveno nějak na "tvrdo"zas bych chytal asi jen jeden z mých požadovaných satelitů?

A půjde zase přepínat požadovaný satelit z těch dvou přímo v TV?

No já bych do toho OMKO zašel osobně a neřešil to po netu. To je firma která se satelily zabývá už několik desítek let a něco o tom vědí.

To je řešení pro astra 19+ astra 23. Tam je rozdíl těch 4.3 jinak je lepší řešení použít dvě LNB a k tomu ještě diseqc přepínač. To s 80cm parabolou umožňuje lepší nastavení "šilhání".
Jinak krom parabola.cz doporučuju ještě "trochu" čtení na AB-forum.info
Sice se tam dost řeší "neoficiální"cesty satelitního příjmu ale i o základech se tam dočteš dost.
janh*
Na obyčejné parabole 3° nedáš...
Na těch 16E aspoň 100cm.
new41
hodnocení

Děkuju za tipy a rady. Jsem už chytřejší, ale spoustu toho musím ještě nastudovat. ;)

Zkusím tedy koupit nějaký duo držák a namontovat a nastasvit 2 LNB, jeden na 13* a druhý na 16*. a přidám DiseqC.

Ten se předpokládám ovládá v mém případě z menu vestavěného tuneru v TV. Kam mám přepínač nejlépe umístit?

Jinak parabolu jsem ještě nekoupil, takže 100 cm a více. OK

janh*
Pokuď trváš na 16E a 13E,tak tě 100-ka nemine...na menší obyčejné parabole to nenašilháš.
Samozřejmě použij dva samostatné konvertory a DiseqC přepínač...tv na to musíš nastavit...volba 1,2 nebo A,B...pokuď jsi to nikdy nedělal,tak to budeš řešit několik dní...profík práce na 30minut.
priklad11*

Někdo ti tady psal, že 3° nedáš. U 80. ky paraboly je 1 cm 1°. Ty LNB hlava má průměr asi 4 cm. Jedině dlouhé krky a jedno LNB předsunout. Běžně se dává Hotbird 13°, Astra 19° a Astra 23° A jsem si skoro jist, že Firmware tvé TV umí jenom Astru 19 a 23, takže si budeš muset všechny transpordéry z Hotbirdu dopsat.

A taky koupit přepínač Diseqc

new41
hodnocení

Beru to trochu jako výzvu, čas si udělám, zajímá mě to a rád to zkusím, člověk se pořád učí nové = samozřejmě, pokud mi dojde trpělivost, budu muset zavolat nějaké profi anténáře z okolí. Využiji třeba i SAT Finder. Jinak ty jednotlivé LNB se natáčí a směrují asi přímo v tom držáku, že?

No, nebude to sranda, jak to pánové čtu, ale jsem moc rád za vaše postřehy a zkušenosti. Tak snad aspoň ten Hot Bird dám :-D

Dopsat znaméná, něco jako manuálně zadat - doplnit údaje do tuneru, chápu to správně?

janh*
16-ku napřímo,13-ku šilhat...
...jinak jsi odvážný,skoro tak,jak ten co tady chtěl dělat repas TURBA...
Satfinder ti nepomůže...
priklad11*

Jistě. Podívat se do Menu a vyberu satelitní tuner, jaké tam jsou předinstalované družice. Pokud Hotbird není tak zadat družici. No a pak v menu vyberu Hotbird a pěkně dopisuji transpordéry z kterých chci chytat program. Kmitočet, Polarizaci a Symbol Rate. Údajům na Parabole nevěřím.

new41
hodnocení

Jo, fakt díky chlapi !

Nebojím se toho, neb touto činností nemohu způsobit větších škod.

Maximálně po pár pokusech a dnech, objevím šedivý vlas *smich*

janh*
Pokuď nespadneš ze žebříku a máš pro manželku náhradní příjem na druhé tv,tak můžeš zkúšať...
Dobrý přístup k parabole...nejlépe si vzít tv k parabole.
new41
hodnocení

V tomhle mám výhodu, budu stát na rovné střeše verandy, ve výšce tak 2,5 m, komunikace s manželkou u TV otevřenými okny, výhled na jih v pohodě, . . . Jen mi ještě řekněte, kde máte umístěny svoje DiseqC přepínače?
janh*
Konstrukce přepínačů je odolná vůči vlkosti...,ale nepotápěl bych je.Přichytit někde k držáku paraboly...pokuď chceš tahat více kabelů dovnitř,klidně můžeš.Možná se ti budou do budoucna hodit,na napojení více tv.
S tou manželkou a otevřeným oknem adi vtipkuješ...
S televizí u paraboly to myslím u "nováčků" smrtelně vážně.
new41
hodnocení

Nevtipkuji, myslel jsem vážně, že to ženský trochu vysvětlím a bude sledovat dění na obrazovce a předávat patřičné info. Ve dvou to půjde líp. To bych se jinak uběhal. Naopak jsem považoval za žert, brát byť na střechu "pouze" verandy televizi úhlopříčky 127 cm. Nevím co by si pomysleli sousedi, kdyby to viděli . . .

To by chtělo něco malého, jako byly kdysi Šilelisy :)

Kupte si tuhletu věcičku

hityshop.cz/...

jirib
Stejné jako Satfider...nepomůže mu to...bude mu to furt pípat,když neví kde je...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]