Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak změřit napětí proud na svařovacím trafu?

Od: kodl* odpovědí: 13 změna:

Ahoj jde nějak proměřit napětí a proud na svařovacím trafu( svářečce) pomocí multimetru? Mám to přes prodlužku cca 30m jinak to nejde, a mám pocit jestli tady nebude zakopanej pes moc to necce vařit? Prosím popis jak otestovat Jedna se o malou svařečku 100A. a nebo zda je to krám k ničemu.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

6x

změřit je třeba odpor té prodlužky . Vařit to nechce prože je na kabelu velký úbytek. Předpoklad výkon svářečky 2300W /aby se to dobře počítalo/ Pro 230V teče proud 10A předpokládejme odpor smyčky prodlužky /na jedné straně vodiče spojit a na zásuvce měřit/ 4 Ohmy . úbytek napětí na 4 Ohmech je 4*10A= 40V a při proudu 10A je ztráta výkonu pro primár
40*10=400W to je z 2300W téměř 20% takže sehnat prodlužku min . 4mm2 nebo 3fázovou 5x2,5mm2 a zdvojit fázové vodiče...

doplněno 27.08.20 17:18:

také jsem měl ten problém a proto jsem to rozepsal..a zdůvodnil, na sekundáru to nezměříš, jedině primár

111®
hodnocení

3x

zbytečné něco měřit je to úplně jasný, úbytek na kabelu, ztráta výkonu, nedostatečné buzení jádra trafa a tím pádem měkký zdroj s kolísajícím napětím na sekundáru a neudrží to oblouk a blbě zapaluje a soplí se to. Vem trafo přímo na zásuvku a uvidíš že to vařit bude. Co je tam když to nevaří přidáno je příčina=prodlužka, už jsem ti to spočítal jak to funguje/nefunguje.

Řešení je půjčit si invertor...ten vaří i na prodlužce 3x2,5, a jestli máš prodlužku na bubnu tak celou rozmotat..

z dotazu

Jedna se o malou svařečku 100A. Malá svářečka 100A, takže asi svářecí invertor...a doplním 111

2) přívodní kabel a jištění.

Častým zdrojem problémů při používání svařovacích invertorů je nekvalitní síťový přívod a zejména nekvalitní a slabé prodlužovací kabely. Díky dnes již miniaturním rozměrům a hmotnosti je svářecí invertor často brán na montážní práce do nejneuvěřitelnějších míst, kde jako přívod slouží často několik vzájemně propojených slabých prodlužovaček (nejhorší případ). Na takovém přívodu vzniká úbytek napětí a svářečka buď vynechává nebo nefunguje vůbec. Nejhorší je situace u výkonných jednofázových invertorů na 230V. Tyto svářečky mají velký příkon (cca 3-6 kVA) a vyžadují tedy zapojení do odpovídajícího přívodu (zásuvky) s jištěním minimálně 16AT (stroje do cca 150A) nebo 20AT (stroje nad 150A). Průřez přívodních vodičů k zásuvce a průřez vodičů případné prodlužovací šňůry musí být minimálně 2,5 mm2 ! Maximální délka prodlužovacího kabelu může být 50 m a kabel nesmí být při svařování navinut na cívce-bubnu. Není-li splněna některá z těchto podmínek, dochází k následujícím problémům:
- svářečka vynechává, zejména při svařování většími průměry elektrod.
- dochází k nadměrnému zahřívání přívodních kabelů a/nebo zásuvky, v krajním případě může dojít i k jejich poškození (vyhořelá zásuvka, přepálené kabely, apod).
- svářečka nefunguje vůbec a trvalé blikání kontrolky indikuje podpětí v přívodu napájení. celé odsud

a hotové kabely různých délek

Nehledejte problém kde není, použijte vhodný přívodní kabel...

hodnocení

2x
Tak nejjednodušší pro odhalení problému je zapojit svářečku bez prodlužovacího kabelu a pak s ním...
Aspoň základní ohledání...
Prodlužovací kabel pokud je to "levný", tak má opravdu velký úbytek napětí...

Nejde o to, zda je kabel levný, ale jaký má průřez.

ladis*

Levný = 0,75 nebo 1mm2 :))

zajixxx*
hodnocení

1x

Leda někde sehnat bočník, do série se svařovací kabelem, a pak multimetrem úbytek mV... A vypočítat..

hodnocení

1x

Půjčit si klešťový měřák , nebo elektrikáře či revizáka s klešťákem

hodnocení

0x

Napětí vpohodě, ale proud? Multimetr je většinou do 10-20A.

doplněno 27.08.20 17:23:

111, aha. Tak pak jedině řešit velký průřez prodlužky.

hodnocení

0x

S multimetrom si zmerajte,aké mate napätie na konci predlžováku 220-240 V by bolo v pohode. Pokiaľ zváračka nie je stavaná na nižšie napätie,tak máte problém.Pokiaľ mate trafo a nie invektor,tak s tým nič nespravíte.

kenav

No a ještě zmer napeti pri oblouku a naprazdno a bude jasno

jenda2*
hodnocení

0x

Nebo zapojit dvě prodlužovačky paralelně a tím podstatně snížit odpor ve vodičích na vzdálenost 30m.

111®
hodnocení

0x

jelikož jsem měl trafo a vařil s ním ne prodlužce 25m 3x2,5mm2 a soplilo se to, nepomohlo ani přenastavit proud, důvod je jasný, nedostatečné buzení, malý příkon, nechtělo se mi jako elektro znalému tomu věřit. Tak jsem změřil smyřku kabelu , viz výpočet jako první odpověď no a vzal jsem kabel 5x2,5mm2 zdvojil vodiče fáze a nuláku a bylo po problému. Dnes mám invertoš Gama 160 a vaří na prodlužce 3x2,5mm2 bez problémů...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]