Nejste přihlášen/a.
Ahoj jde nějak proměřit napětí a proud na svařovacím trafu( svářečce) pomocí multimetru? Mám to přes prodlužku cca 30m jinak to nejde, a mám pocit jestli tady nebude zakopanej pes moc to necce vařit? Prosím popis jak otestovat Jedna se o malou svařečku 100A. a nebo zda je to krám k ničemu.
změřit je třeba odpor té prodlužky . Vařit to nechce prože je na kabelu velký úbytek. Předpoklad výkon svářečky 2300W /aby se to dobře počítalo/ Pro 230V teče proud 10A předpokládejme odpor smyčky prodlužky /na jedné straně vodiče spojit a na zásuvce měřit/ 4 Ohmy . úbytek napětí na 4 Ohmech je 4*10A= 40V a při proudu 10A je ztráta výkonu pro primár
40*10=400W to je z 2300W téměř 20% takže sehnat prodlužku min . 4mm2 nebo 3fázovou 5x2,5mm2 a zdvojit fázové vodiče...
také jsem měl ten problém a proto jsem to rozepsal..a zdůvodnil, na sekundáru to nezměříš, jedině primár
zbytečné něco měřit je to úplně jasný, úbytek na kabelu, ztráta výkonu, nedostatečné buzení jádra trafa a tím pádem měkký zdroj s kolísajícím napětím na sekundáru a neudrží to oblouk a blbě zapaluje a soplí se to. Vem trafo přímo na zásuvku a uvidíš že to vařit bude. Co je tam když to nevaří přidáno je příčina=prodlužka, už jsem ti to spočítal jak to funguje/nefunguje.
Řešení je půjčit si invertor...ten vaří i na prodlužce 3x2,5, a jestli máš prodlužku na bubnu tak celou rozmotat..
z dotazu
Jedna se o malou svařečku 100A. Malá svářečka 100A, takže asi svářecí invertor...a doplním 111
2) přívodní kabel a jištění.
Častým zdrojem problémů při používání svařovacích invertorů je nekvalitní síťový přívod a zejména nekvalitní a slabé prodlužovací kabely. Díky dnes již miniaturním rozměrům a hmotnosti je svářecí invertor často brán na montážní práce do nejneuvěřitelnějších míst, kde jako přívod slouží často několik vzájemně propojených slabých prodlužovaček (nejhorší případ). Na takovém přívodu vzniká úbytek napětí a svářečka buď vynechává nebo nefunguje vůbec. Nejhorší je situace u výkonných jednofázových invertorů na 230V. Tyto svářečky mají velký příkon (cca 3-6 kVA) a vyžadují tedy zapojení do odpovídajícího přívodu (zásuvky) s jištěním minimálně 16AT (stroje do cca 150A) nebo 20AT (stroje nad 150A). Průřez přívodních vodičů k zásuvce a průřez vodičů případné prodlužovací šňůry musí být minimálně 2,5 mm2 ! Maximální délka prodlužovacího kabelu může být 50 m a kabel nesmí být při svařování navinut na cívce-bubnu. Není-li splněna některá z těchto podmínek, dochází k následujícím problémům:
- svářečka vynechává, zejména při svařování většími průměry elektrod.
- dochází k nadměrnému zahřívání přívodních kabelů a/nebo zásuvky, v krajním případě může dojít i k jejich poškození (vyhořelá zásuvka, přepálené kabely, apod).
- svářečka nefunguje vůbec a trvalé blikání kontrolky indikuje podpětí v přívodu napájení. celé odsud
a hotové kabely různých délek
Nehledejte problém kde není, použijte vhodný přívodní kabel...
jelikož jsem měl trafo a vařil s ním ne prodlužce 25m 3x2,5mm2 a soplilo se to, nepomohlo ani přenastavit proud, důvod je jasný, nedostatečné buzení, malý příkon, nechtělo se mi jako elektro znalému tomu věřit. Tak jsem změřil smyřku kabelu , viz výpočet jako první odpověď no a vzal jsem kabel 5x2,5mm2 zdvojil vodiče fáze a nuláku a bylo po problému. Dnes mám invertoš Gama 160 a vaří na prodlužce 3x2,5mm2 bez problémů...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.