Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytažení 230V ze zasuvky 380V

Od: fibi® odpovědí: 9 změna:
Zdravim,
viděl jsem tady mnoho návodů Ale žádný bohužel ne pojednával o tom co potřebuji. Vytáhnout si 230V ze zásuvky 380 pokud má 5 zdířek-nemám problém... Ale vytáhnout si 230V ze zásuvky která má jenom čtyři Tak s tím problém trochu mám protože na všech nákresech chybí modrý nulák a ten já přeci potřebuje na pravou zdířku.
Pětižilový kabel samozřejmě mám,ale stavební rozvaděč má jenom čtyř kolíkovou zásuvku tím pádem je modrý vynechaný a redukci z čtyřkolíkové zásuvky podle mě nemůžu udělat když tam prostě není modrý nulák ale jenom žlutozelená kostra.
Mám pravdu a musím si ještě pořídit 5ti kolíkovou zásuvku a vymenit jí? Diky za rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Najprv nám napíšte,že akú sústavu máte nainštalovanú.

doplněno 26.08.20 11:06:

V prípade rozvodu el. sústavy TN-C je predsa ochrana riešená nulovaním. V každej zásuvke na 240 V je to riešené prepojením uzemňovacieho kolíka s nulovacou zdierkou. Doma som našiel pri výmene starých rozvodov na 220 V po starom sivý dvojvodič pod omietku a vo vnútri bol len čierný a žlto-zelený vodič.Pokiaľ by bol ten zelenožltý v štvorkolíku na pojený na nulák,tak by so vývod na 240 riešil od neho a fázy.Zapojeni by malo vyhovovať starej norme.

berger*

Přesný. Myslím,že pokud má TN-C,tak by to šlo. Anebo pokud nemá chránič. Ale byl by to bastl... Pro sebe dočasně bych to asi spáchal,pro jiného nee.

Přesně tak - pokud se jedná o sustavu TN-C - pak lze, pokud TN-S- tak nikoliv. Leda, že by na straně rozvaděče byl zapojený N a v zásuvce nikoliv.

Jeden napíše přesně, druhý napíše dobře, ale žádný bod.

hodnocení

1x

Pořiďte si tuto kombinaci, máte to hotové, schválené... další, tady se autor stránek netrefil ...380V...A tady něco více k vašemu dotazu; souhlasím s odpověďmi odpovídajících...

figurek*
hodnocení

0x

Místo čtyřkolíkové zástrčky pětikolíkovou nenamontujete. Nemůžete jen tak vyměnit kus za kus, protože musel byste upravit i zapojení uvnitř v rozvaděči. Nic pro domácí kutily.

Pro dodělávanou zástrčku 220V to platí taky, měla by mít vlastní jistič.

Píše, že nataženo má pětižilově, takže pokud má na druhém konci modrý zapojený na N, klidně zásuvku může vyměnit za pětikolíkovou.
figurek*

ale tazatel nepíše že má nataženo pětižilově. Píše, že má pětižilový kabl. V tom je trochu rozdíl, ne? Kde mu asi tak ta pátá žíla může končit? V lepším případě někde ve svorkovnici, v horším případě je ucvaknutá a trčí do luftu.

Jak jsem napsal, předělávka čtyřkolíku na pětikolík není nic pro domácí kutily.

Pochopil jsem to tak, že ho tam má natažený :) taky mám čtyřkolíkové zásuvky, ale taženo 5x, kdyby bylo potřeba vyměnit.
Shodneme se asi na tom, že bez pátého vodiče to zapojit nelze :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]