Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Taplý kabel, nedostatečný/proměnlivý výkon?

Od: postcd® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

větrák Gembird NF-03 není vybaven volbou několika rychlostí. Je na něm jen vypínač s polohami vypnout/zapnout a napájen je přes 2mm tenký USB kabel. Na štítku je uvedena spotřeba 100mA a USB 2.0 port by měl mít asi 500mA.

U větráku se samovolně měnila rychlost, třeba 5x za den a teď se neroztočí a nebo když mu pomůžu tak ano, ale nemá skoro žádnou sílu. Všiml jsem si že je při tom kabel i konektor celkem teplý a když na ventilátoru vypnu vypínač, tak kabel zchladne. Zkoušel jsem napájet z USB portů dvou počítačů ale problém se zdá být stejný.

Zkoušel jsem s kabelem hýbat jestli není nějaký špatný spoj, ale nezdá se že by to mělo vliv. Čím to podle vás může být a s jakou pravděpodobností? Mohl bych zkusit kabel vyměnit kdyby bylo hodně pravděpodobné že to je tím. Ale před týdnem větrák fungoval dobře (kromě občasné samovolné změny rychlosti). Nyní se ale netočí nebo sotva točí když mu pomohu. Rotor mi nepřijde zablokovaný. Řešit reklamaci u tohoto levného produktu se mi nechce a vyhodit jen tak také ne. Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Teplý kabel je pravděpodobné proto, že se neroztočí motorek a kabelem protéká zvýšený proud... Nedávno mi kolegyně v práci donesla na opravu cca tři ventilátory obdobného typu... Je to prostě šrot, buď jde, nebo nejde... Šup reklamovat, nebo vyhodit..
Zbytek je ztráta času... Vadné motorky...
hodnocení

Děkuji (i magdon), trochu jsem zatlačil za plast na kterém je vrtule směrem od motorku, no a teď už to asi 3. den jde v pohodě bez změn rychlosti točí se rychle. Pokud by se měl motorek namazat, tak čím? (mám sprej na řetězy jízdních kol) Ale nevypadalo to že by se tam dalo moc k tomu motorku dostat. Asi bych musel letovat drátky.

hodnocení

1x

"Řešit reklamaci u tohoto levného produktu se mi nechce a vyhodit jen tak také ne."

Obávám se, že se pro jednu z těchhle možností budete muset rozhodnout.

Motorek ventilátoru je přidřený. Protože musí překonávat větší odpor ložisek, odebírá větší proud za zdroje a protože tenký kabel není na větší proud dimenzován, tak se hřeje. Oprava je teoreticky jednoduchá - namazat ložiska motorku. V praxi to ale asi tak jednoduché nebude, musel byste to rozebrat a pochybuji, že tohle zařízení bude rozebíratelné. Můžete to ale zkusit, není co ztratit. Vyhodit to můžete vždycky.

hodnocení

Děkuji moc za radu. Skutečně ten motorek by šel těžko rozebrat ale měl naštěstí na sobě z obou stran dirky, takže jsem jimi nastříkal sprej Kontaktol (vyrábí česká druchema.cz) je to sprej proti zoxidovaným a sulfidovým vrstvám na elektrických kontaktech a začalo to točit na maximum. Uvidíme jak dlouho to vydrží, kdyžtak dám vědět. Ještě jednou děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]